Δυσοίωνες προοπτικές στα ακίνητα

a 251 Ειδήσεις
a 6379 Ειδήσεις
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η επαρχία Αμμοχώστου

Βουλιάζει όλο και περισσότερο ο κατασκευαστικός κλάδος στην Κύπρο με τα αποτελέσματα της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου να δείχνουν απαισιόδοξες τάσεις για το μέλλον του…

Η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Κύπρο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, θυσιάζεται στο βωμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, με βάση τις εκδοθείσες άδειες οικοδομής, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των οικιστικών μονάδων σημείωσε πτώση που αγγίζει περίπου το 50% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι. Το εμβαδόν των συνολικών αδειοδοτηθέντων έργων σε Λευκωσία, Αμμόχωστο, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο κατά το πρώτο τρίμηνο σημείωσε πτώση της τάξης του 34,7% στα 417,2 χιλ. τετραγωνικά μέτρα από 638,7 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αποτρέποντας οποιεσδήποτε αισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάκαμψη του κλάδου.

Όπως καταδεικνύουν τα στατιστικά αποτελέσματα της αρμόδιας υπηρεσίας περισσότερο έχουν πληγεί και τα συγκροτήματα εξοχικών διαμερισμάτων αφού σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο μηδενικός αριθμός αδειών οικοδομής ενώ πέρσι είχαν δοθεί 8 άδειες για 111 οικιστικές μονάδες.

Λιγότερο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον αριθμό των οικιστικών μονάδων για τις μονοκατοικίες με πτώση φέτος 31,2%. Πτώση υπέρ του 50% παρατηρήθηκε στα κτήρια με δύο η περισσότερες κατοικίες κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Αρκετά σημαντικό είναι και το ποσοστό μείωσης αριθμού οικιστικών μονάδων για τις πολυκατοικίες αφού ανέρχεται στο 46%.

Το πλήγμα της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας δέχονται όλες οι επαρχίες. Ωστόσο στην επαρχία ελεύθερης Αμμοχώστου παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη μείωση το πρώτο τρίμηνο του έτους, που ανέρχεται στο 60,2% με το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων να πέφτει στις 15,2 χιλ. τ.μ. από 38,2 χιλ. πέρσι. Ακολουθεί η Πάφος με μείωση 44,1% και το εμβαδόν να πέφτει στις 55,9 χιλ. τ.μ. έναντι 99,9 χιλ. τ.μ. Η πρωτεύουσα Λευκωσία καταγράφει πτώση οικιστικών μονάδων το πρώτο τρίμηνο του έτους που φτάνει το 40% σε σχέση με πέρσι και το εμβαδόν τους να περιορίζεται στα 135,9 χιλ. τ.μ. από 225,4 χιλ. τ.μ. Μείωση 28,6% σε αριθμό οικιστικών μονάδων σημειώνεται και στη Λάρνακα με το εμβαδόν να πέφτει στις 80,6 χιλ. τ.μ. σε σχέση με 112,9 χιλ. τ.μ. πέρσι. Το μικρότερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των οικιστικών μονάδων παρουσιάζει η Λεμεσός με μείωση της τάξης του 20% και το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων το Φεβρουάριο του 2011 να περιορίζεται στις 129,7 χιλ. τ.μ. από 162,2 χιλ. τ.μ. πέρσι.

Συμπερασματικά εκτός από τον αριθμό των οικιστικών μονάδων μειώθηκε και η αξία των αδειοδοτηθέντων έργων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου κατά 35,9% πέφτοντας στα 409,5 εκ. από 638,7 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Προς κατάργηση πρόνοιας νόμου για ΦΠΑ στα ακίνητα

Άδοξο τέλος φαίνεται ότι θα έχει ο νόμος που τροποποίησε την καταβολή του ΦΠΑ σε σχέση με τα ακίνητα. Πρόταση νόμου που ατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές και κόμματα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) επαναφέρει την προηγούμενη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου ώστε να διαγραφεί από αυτόν η διάταξη που προβλέπει την απόδοση του ΦΠΑ από το λήπτη αντί από τον παροχέα υπηρεσίας για υπηρεσίες ή υπηρεσίες μαζί με αγαθά που παρέχονται στα πλαίσια κατασκευής, μετατροπής, κατεδάφισης, επιδιόρθωσης ή συντήρησης οικοδομής ή οποιουδήποτε έργου πολιτικής μηχανικής. Προστίθεται ότι η προτεινομένη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα λειτουργίας και ρευστότητας μικρών επιχειρήσεων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της πιο πάνω διάταξης.

Ο νόμος 11Β που τέθηκε σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2012 πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων από τους συνδέσμους του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίοι διατείνονταν ότι θα δημιουργούσε προβλήματα ρευστότητας και θα οδηγούσε σε κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις. Η Υπηρεσία ΦΠΑ από την άλλη υποστήριζε ότι ο τροποποιητικός νόμος περί ΦΠΑ στα ακίνητα είναι αναπτυξιακός και αποσκοπεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, την προηγούμενη εβδομάδα ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και σύνδεσμοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών. Παρέδωσαν επίσης σχετικό υπόμνημα στον υπουργό απευθύνοντας έκκληση σε Κυβέρνηση και Βουλή για τροποποίηση του νόμου με στόχο να αποφευχθεί το κλείσιμο επιχειρήσεων και απόλυση προσωπικού τους.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ