Φιλόλογοι: “Δυσνόητο, γενικό και αόριστο το θέμα της Έκθεσης”

1432128462 thumb Ειδήσεις

Το εξεταστικό δοκίμιο χαρακτηριζόταν από υψηλό βαθμό δυσκολίας και δεν απευθυνόταν σε όλο το φάσμα του μαθητικού πληθυσμού. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, ο οποίος επισήμανε, ακόμη, πως οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί που θα απαρτίζουν την Επιτροπή Θεματοθετών θα πρέπει να έχουν πείρα στη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, τουλάχιστον πέντε χρόνων και να έχουν διορθώσει γραπτά των Παγκυπρίων Εξετάσεων, τουλάχιστον για δύο χρόνια.

1432128462 thumb Ειδήσεις

Στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίας των Φιλολόγων τέθηκε την Τρίτη το επίμαχο θέμα του εξεταστικού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών, στο οποίο εξετάστηκαν τη Δευτέρα χιλιάδες μαθητές, στο πλαίσιο των Παγκύπριων Εξετάσεων. Οι φιλόλογοι υπεραμύνθηκαν των θέσεων των μαθητών, όσον αφορά στα παράπονα που διατύπωσαν για το θέμα της έκθεσης.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων δικαιώνει τους μαθητές, ενώ δεν στέκεται μόνο στο επίμαχο θέμα της έκθεσης καθώς κατέληξε σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις και εισηγήσεις που αφορούν κι άλλες πτυχές του γραπτού.Για το θέμα της έκθεσης, οι φιλόλογοι σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι ήταν αρκετά ανοικτό και αόριστο, ενώ γενικά για το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών σημείωσαν πως «χαρακτηριζόταν από υψηλό βαθμό δυσκολίας και δεν απευθυνόταν σε όλο το φάσμα του μαθητικού πληθυσμού».Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Συνδέσμου Φιλολόγων:«Το Κεντρικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων σε έκτακτη συνεδρία του, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2015 και είχε ως μοναδικό θέμα το Εξεταστικό Δοκίμιο των Νέων Ελληνικών των Παγκυπρίων Εξετάσεων κατέληξε, μετά από ενδελεχή συζήτηση στις παρακάτω διαπιστώσεις και εισηγήσεις:Επιτροπή ΘεματοθετώνΕίναι πλέον επιβεβλημένο να εφαρμοστούν οι εισηγήσεις του Συνδέσμου, που κατά καιρούς έχουν τονιστεί σε ανακοινώσεις του στον Τύπο και που έχουν κατατεθεί, γραπτώς, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και αφορούν στη σύσταση της επιτροπής θεματοθετών. Αυτό επιβάλλει την τήρηση αυστηρών και συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής των θεματοθετών.1. Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί που θα απαρτίζουν την Επιτροπή θα πρέπει να έχουν πείρα στη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, τουλάχιστον πέντε χρόνων και να έχουν διορθώσει γραπτά των Παγκυπρίων Εξετάσεων, τουλάχιστον για δύο χρόνια.2. Η σύνθεση της Επιτροπής θα πρέπει να δημοσιοποιείται για σκοπούς διαφάνειας.Εξεταστικό ΔοκίμιοΤο συγκεκριμένο εξεταστικό δοκίμιο χαρακτηριζόταν από υψηλό βαθμό δυσκολίας και δεν απευθυνόταν σε όλο το φάσμα του μαθητικού πληθυσμού. Παρατηρήθηκαν προβλήματα στη διατύπωση κάποιων ερωτημάτων, ενώ εμπεριείχε ασάφειες και παραλείψεις στο περιεχόμενο.1. Όσον αφορά στην παραγωγή επικοινωνιακού λόγου, το θέμα της Έκθεσης ήταν εξαιρετικά ανοικτό και χαρακτηριζόταν από αοριστία στη διατύπωση με σοβαρό το ενδεχόμενο δημιουργίας προβλημάτων στη διόρθωση, αφού καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος ο καταρτισμός σαφών κριτηρίων αξιολόγησης. Παράλληλα, δημιούργησε δυσκολία στην κατανόηση, με αποτέλεσμα αυτό να επιφέρει επιπρόσθετο άγχος και σύγχυση στους εξεταζομένους, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για την ολοκλήρωση του δοκιμίου.Θα ήταν καλύτερο, να συγκεκριμενοποιούνταν τα ζητούμενα, στα οποία οι υποψήφιοι καλούνταν να εκφράσουν τις απόψεις τους, σε σχέση με τους θεματικούς κύκλους που τα παιδιά έχουν διδαχθεί.
Θεωρούμε ότι, έτσι θα αποφευγόταν η αοριστία και θα συγκεκριμενοποιούσε το πεδίο ανάπτυξης των απόψεων των υποψηφίων, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο χρονικό και λεκτικό πλαίσιο, στο οποίο το ίδιο το δοκίμιο τους υποχρεώνει.2. Συγκεκριμένα, στο Α΄ μέρος, απουσιάζει ερώτημα που αφορά στους τρόπους και τα μέσα πειθούς, περιλαμβανομένων και των συλλογισμών, που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της διδασκόμενης ύλης της Γ΄ Λυκείου, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη τόσο το Αναλυτικό Πρόγραμμα όσο και την επίμοχθη και ολόχρονη προσπάθεια των εκπαιδευτικών.3. Στα ερωτήματα του Α΄ μέρους δεν υφίσταται διαβάθμιση, έτσι ώστε να γίνεται ορθή διάκριση των εξεταζομένων. Για παράδειγμα, στο ερώτημα Α2.β. έχουν δοθεί ελάχιστες μονάδες, τρεις(3) μόνο, παρότι απαιτούσε συγκεκριμένες δεξιότητες, ενώ δόθηκαν εννέα (9) ολόκληρες μονάδες σε ερωτήματα που αποσκοπούσαν μόνο στον έλεγχο απλών γνώσεων.4. Όσον αφορά στην περίληψη, η διατύπωση είναι λανθασμένη και δεν συνάδει με τα όσα ο Οδηγός Σπουδών προνοεί.5. Στο ερώτημα Α3.β. η δομή της παραγράφου είναι συγκεχυμένη, καθότι τα δομικά στοιχεία δεν είναι σαφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εξεταζόμενο.6. Όσον αφορά στη λογοτεχνία η κατανομή των μονάδων δεν ανταποκρίνεται στο βαθμό δυσκολίας κάποιων ερωτημάτων. Συγκεκριμένα, στο Δ2 ερώτημα δίνονται οκτώ(8) μονάδες και απαιτείται εκτενής απάντηση, καθότι τα χρονικά πλαίσια του ποιήματος είναι απροσδιόριστα. Ο εξεταζόμενος είχε την ευχέρεια να κινηθεί σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο με όλους τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί (κριτήρια αξιολόγησης, μη σωστός καταμερισμός χρόνου κ.ά.).7. Στο ερώτημα Δ3 ο μαθητής δεν μπορεί να στηριχτεί στο συγκεκριμένο απόσπασμα για να δώσει απάντηση σε ένα γενικότερο ζήτημα που αφορά στη στάση ζωής των ηρώων. Επιπρόσθετα, ο όρος ποιητικό υποκείμενο δεν αναφέρεται στο λογοτεχνικό λεξικό και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους μαθητές.Είναι γεγονός ότι ο ΣΕΚΦ, μέσα από την καλόπιστη κριτική του και έχοντας πλήρη συναίσθηση του δύσκολου έργου που επιτελεί η Επιτροπή Θεματοθετών, στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που παρατηρούνται στα εξεταστικά δοκίμια των φιλολογικών μαθημάτων.Ως εκ τούτου ο ΣΕΚΦ, θα αναμένει και τον καταρτισμό των οδηγιών διόρθωσης, όπου αναμένεται να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω, στα οποία γίνεται αναφορά και θα επανέλθει εκ νέου».
Καδής: Όλοι οι υποψήφιοι θα αντιμετωπιστούν δίκαια

Μήνυμα προς τους υποψηφίους των Παγκυπρίων Εξετάσεων, έστειλε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, με αφορμή το εξεταστικό δοκίμιο των νέων Ελληνικών και τις διαμαρτυρίες μαθητών ότι στο θέμα της έκθεσης υπήρχαν ασάφειες.Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα την Τρίτη, ο κ. Καδής τόνισε ότι κανένας μαθητής δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς όπως είπε, μέσα από το πλαίσιο οδηγιών και κανονισμών που υπάρχουν, θα αντιμετωπιστούν όλοι ακριβοδίκαια και αξιοκρατικά, στη βάση των προσεγγίσεων που θα μπορούσε να ειδωθεί το κάθε θέμα από τους υποψήφιους.Πάντως, ο Υπουργός τόνισε πως όλα όσα μπήκαν στο εξεταστικό δοκίμιο, περιλαμβάνονται στην ύλη που έχει διδαχθεί στα σχολεία.Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή θεματοθέτησης συνήλθε σήμερα συζητώντας το χθεσινό εξεταστικό δοκίμιο των νέων ελληνικών. Μιλώντας στο Sigmalive, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Τέρψα Κωνσταντινίδου, ανέφερε πως σήμερα έγιναν συντονισμοί από πλευράς της επιτροπής θεματοθέτησης, με στόχο να δοθούν σαφείς οδηγίες για τον τρόπο βαθμολογίας του εξεταστικού δοκιμίου.Ανησυχίες από τους μαθητές

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του εξέδωσε, η Γραμματεία της ΠΣΕΜ εκφράζει την ανησυχία της για το περιεχόμενο και τα ερωτήματα που τέθηκαν ειδικά στο θέμα της έκθεσης,Οι μαθητές επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι:

  • Το ζητούμενο στο Μέρος Γ’ ήταν πολύ γενικό, αόριστο, δυσνόητο και δεν ξεκαθάριζε τι ζητούσε.
  • Δεν ξεκαθάριζε ποιους και πόσους συγκεκριμένους τομείς «ψευδαισθήσεων» ζητούσε, προκαλώντας σύγχυση και πανικό στους μαθητές, επηρεάζοντας την απόδοση τους.
  • Επίσης, το αδίδακτο κείμενο αναφερόταν στην Ελλάδα και όχι στην Κύπρο, δημιουργώντας σύγχυση.
  • «Ενημερωθήκαμε ότι ολόχρονα δίνονταν οδηγίες στους καθηγητές να είναι συγκεκριμένοι στα ζητούμενα που έθεταν στους μαθητές κάτι που δεν ίσχυσε στο συγκεκριμένο γραπτό», αναφέρει η ΠΣΕΜ, καλώντας παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει με τρόπο που δε θα θυματοποιηθούν οι μαθητές, μέσα από τις οδηγίες που θα δώσει στους διορθωτές.