Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια των γλυπτών “Γεννοφάσκια της Αγίας Νάπας”

ayianapa Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις
ayianapa 2 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις

Τελέστηκαν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόση Τσιόλα, τα αποκαλυπτήρια των γλυπτών “Γεννοφάσκια της Αγιάνναπας – Γενιά Κεμιτζιήδων” καθώς και μίας μεγάλης μαρμάρινης πλάκας, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των δωρητών – απογόνων της οικογένειας Κεμιτζιή και μία μικρότερη για τους “Φίλους”.

Τα τρία γλυπτά ενός άντρα, μίας γυναίκας και ενός μικρού παιδιού φιλοτέχνησε ο γνωστός Κύπριος καλλιτέχνης Φίλιππος Γιαπάνης και απεικονίζουν τους πρώτους κατοίκους που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και αποτέλεσαν την πρώτη οικογένεια της Αγίας Νάπας.

ayianapa5 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις

Στην ομιλία του ο κ. Τσιόλας τόνισε την σημαντικότητα των γλυπτών για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της Αγίας Νάπας και συγχάρηκε το Δήμο για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του να αναγνωρίζει και να αναδεικνύει τις ρίζες του.

ayianapa9 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδέας για τη δημιουργίας την οποία όπως είπε είχε ο αείμνηστος Δρ. Αντώνης Τσόκκος, γι’ αυτό και οι δωρητές αφιέρωσαν τα γλυπτά στην μνήμη του. Τα γλυπτά “Δημιουργία Αγίας Νάπας – Γενιά Κεμιτζιήδων” πρόσθεσε είναι το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς της πόλης γιατί έχουν άμεση σχέση με το 70% των αυτόχθονων κατοίκων, οι οποίοι είναι απόγονοι αυτών των ανθρώπων που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και απεικονίζονται συμβολικά στα τρία γλυπτά.

ayianapa1 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις

Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία της ιστοσελίδας του Γενεαλογικού Δέντρου της Αγίας Νάπας www.ayianapafamilytree.com.cy, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφοριακό υλικό για το δικό του γενεαλογικό δέντρο.

ayianapa3 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις

Επίσης έγινε η παρουσίαση του γενεαλογικού Δέντρου από τον Επιμελητή του Μουσείου “Θάλασσα” κ. Φώτο Κίκιλλο, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική καταγραφή του γενεαλογικού δέντρου της Αγίας Νάπας. Η συλλογή των πληροφοριών για την καταγραφή είχε ως κεντρική πηγή τον πρωτοποριακό γενεαλογικό τόμο και τις χειρόγραφες σημειώσεις του αείμνηστου δημότη της Αγίας Νάπας Αντρέα Λάμπρου Χ’’ Νικόλα καθώς επίσης και πληροφορίες και στοιχείων από πάρα πολλούς άλλους δημότες.

ayianapa6 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις

Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου τιμήθηκαν οι δωρητές, οι συντελεστές της ψηφιοποίησης του γενεαλογικού δέντρου της Αγίας Νάπας και δόθηκε μεταθανάτια τιμή στον αείμνηστο πρωτεργάτη της καταγραφής των γενεών της Αγίας Νάπας Αντρέα Λάμπρου Χ” Νικόλα.

ayianapa7 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις

Στα αποκαλυπτήρια των τριών γλυπτών πλαισίωναν τον κ. Τσιόλα και το Δήμαρχο . Γιάννη Καρούσο τα πέντε αδέλφια απόγονοι της πρώτης οικογένειας.

ayianapa2 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις

SotiraNews