Πόσο κοστίζουν οι συναλλαγές μας με τις τράπεζες;

a 9 Ειδήσεις
a 756 Ειδήσεις

Καμία συναλλαγή με τα πιστωτικά ιδρύματα δεν γίνεται δωρεάν και ανά διαστήματα ο κατάλογος των προμηθειών και χρεώσεων αναθεωρείται. Χαμηλότερες ή μηδαμινές είναι οι χρεώσεις των ψηφιακών καναλιών εξυπηρέτησης σε αντίθεση με αυτές που γίνονται στα καταστήματα.

Ήδη οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου ενημερώθηκαν με την αποστολή του νέου καταλόγου ότι από τις 17/10/2016 αλλάζουν οι χρεώσεις για τα φυσικά πρόσωπα, τις νομικές οντότητες και τους πελάτες κέντρων διεθνών εργασιών. Μια από τις χρεώσεις που ενδιαφέρει τους πιο πολλούς πελάτες είναι τι γίνεται στις περιπτώσεις πρόωρης εξόφλησης του δανείου ή καθυστέρηση στην αποπληρωμή της δόσης. Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, όταν καθυστερούν την καταβολή της δόσης υπάρχει χρέωση επιπρόσθετου επιτοκίου 2% επί του ποσού της καθυστέρησης που ισχύει για όσο χρόνο παραμένει η καθυστέρηση. Επίσης πληρωμή €5 μηνιαίως για τις πρώτες εξήντα μέρες που το δάνειο παρουσιάζει καθυστέρηση. Μετά τις πρώτες εξήντα μέρες καθυστέρησης η τράπεζα χρεώνει €20 μηνιαίως.

Τα έξοδα ετοιμασίας συμβολαίου ανέρχονται στα €50, σταθερή χρέωση για φυσικά πρόσωπα για χρηματοδοτήσεις μέχρι €20.000. Για χρηματοδοτήσεις πέραν των €20.000 η σταθερή χρέωση για ετοιμασία συμβολαίου είναι €75. Για πρόωρη εξόφληση δανείου πλην της επαναχρηματοδότησης, η εξάλειψη της υποθήκης κοστίζει €50.

Η υπέρβαση του χρεωστικού τρεχούμενου λογαριασμού (πέραν του εγκεκριμένου ορίου) έχει χρέωση 2% επιπρόσθετου επιτοκίου επί του ποσού της υπέρβασης, η οποία ισχύει για όσο χρόνο παραμένει η υπέρβαση. Επίσης επιπλέον πληρωμή €12 για κάθε μέρα που πραγματοποιείται χρεωστική κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ή αύξηση της υπέρβασης. Για ανάληψη από λογαριασμό προειδοποίησης (σε επιτόπιο νόμισμα) χωρίς προειδοποίηση, μια φορά τον μήνα επιτρέπεται ανάληψη μέχρι €2.000 χωρίς χρέωση, διαφορετικά υπάρχει χρέωση 2%.

Τα έξοδα εκτύπωσης και αποστολής κατάστασης λογαριασμού είναι €3-€6. Ακόμη και οι αδρανείς λογαριασμοί έχουν χρέωση. Η ακινησία λογαριασμού (για λογαριασμό με προειδοποίηση και ταμιευτηρίου) οι ανήλικοι δεν έχουν χρέωση. Οι ενήλικοι έχουν χρέωση €5, ανά τριμηνία όταν ο λογαριασμός είναι αδρανής και το υπόλοιπο είναι μικρότερο των €200. Για την επιστροφή επιταγής λόγω ανεπαρκούς υπολοίπου είναι €35 για κάθε επιταγή (χρέωση του εκδότη). Για επιστροφή επιταγής πέραν των δύο φορών η χρέωση είναι €10 για κάθε επιταγή (χρέωση του καταθέτη).

Η οδηγία για ανάκληση /ακύρωση πληρωμής επιταγής είναι €10 / €25 χρέωση για κάθε επιταγή, χρέωση για κάθε οδηγία του πελάτη. Μέσω του 1bank δεν υπάρχει χρέωση. Για τα βιβλιάρια επιταγών η χρέωση είναι €15 και μέσω του 1 bank €6. Για την εξαργύρωση επιταγών υπάρχει χρέωση 0,2% ελάχιστο €5 για επιταγές άλλων επιτόπιων τραπεζών.

Η Τράπεζα Κύπρου με αφορμή τον νέο κατάλογο αναφέρει ότι οι νέες χρεώσεις και προμήθειες αποτελούν μέρος της προσπάθειας για μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της τράπεζας και σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνουν υπηρεσίες με μηδενική ή μειωμένη χρέωση στις υπηρεσίες που γίνονται μέσα από τα ηλεκτρονικά κανάλια. Με αυτό τον τρόπο, σημειώνει, δημιουργούμε κίνητρα, τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο και για τους πελάτες, για να στραφούν προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση. Η τελευταία αναθεώρηση των προμηθειών και χρεώσεων, επισημαίνει η Τράπεζα Κύπρου, έγινε το 2010 και σήμερα δεν αντικατοπτρίζει τα δεδομένα (τεχνολογικά, εποπτικά κτλ.) στην τραπεζική αγορά.

Ο νέος κατάλογος, καταλήγει, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών (ψηφιακών) καναλιών εξυπηρέτησης, στα οποία οι χρεώσεις θα είναι μειωμένες ή και μηδενικές. Αυτές οι επιλογές είναι πιο φθηνές αν όχι και δωρεάν, πιο διαφανείς, πιο γρήγορες και πιο οικολογικές, ενώ προσφέρουν και περισσότερο έλεγχο στα χέρια του πελάτη. Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι δεν επηρεάζονται τα δάνεια ούτε τα επιτόκια οποιουδήποτε λογαριασμού. Υπάρχει μικρή διαφοροποίηση στα έξοδα συντήρησης τρεχούμενων λογαριασμών. Πελάτες με χαμηλό όριο τρεχούμενου λογαριασμού θα έχουν μείωση των σχετικών προμηθειών.

Πηγή: Φιλελεύθερος