Τέλος εποχής για το ΕΥΡΩΚΟ – Συνενώνεται με το Κίνημα Αλληλεγγύη

CEB1 46 Ειδήσεις, ΕΥΡΩΚΟ, Νέα Αμμοχώστου
Παραμερίζοντας τις κομματικές του φιλοδοξίες, το ΕΥΡΩΚΟ θα συγχωνευτεί πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το Κίνημα «Αλληλεγγύη», με επικεφαλής την Ελένη Θεοχάρους, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, σε διάσκεψη Τύπου στην οποία προέβη σε απολογισμό της πορείας του κόμματός του.

CEB1 1527 Ειδήσεις, ΕΥΡΩΚΟ, Νέα Αμμοχώστου

«Πριν τις εκλογές θα υπάρχει το Κίνημα Αλληλεγγύη ενισχυόμενο από τα πρόσωπα, το δυναμικό, τις ιδέες, τις πολιτικές, το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κόμματος» είπε ο Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας πως «αυτή τη θυσία την κάνουμε χωρίς καμία απαίτηση σε κομματικό ή προσωπικό επίπεδο» και κάλεσε το λαό να στηρίξει την καινούρια αυτή επιλογή.

Ερωτηθείς αν την επομένη των εκλογών θα υπάρχει μόνο το Κίνημα Αλληλεγγύη στο οποίο θα προσχωρήσει το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ο κ. Συλλούρης απάντησε καταφατικά.

Το ΕΥΡΩΚΟ, σημείωσε, αντιλαμβανόμενο το μέγεθος των κινδύνων, παραμερίζει τις κομματικές του φιλοδοξίες και στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές συνενώνει τις δυνάμεις του με το Κίνημα «Αλληλεγγύη».

«Ο πολιτικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να δώσουμε στους πολίτες μια αξιόπιστη εκλογική επιλογή με ικανούς και έντιμους υποψήφιους που να είναι μακριά από τη διαφθορά και τη διαπλοκή» είπε.

«Την ίδια στιγμή φιλοδοξούμε να δώσουμε καινοτόμες και εφαρμόσιμες προτάσεις ικανές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να μηδενίσουν τους κινδύνους που απειλούν την πατρίδα και το λαό μας» συμπλήρωσε.

«Η επιτυχία στην οποία προσδοκούμε είναι να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία που θα αλλάξει τα πολιτικά πράγματα στον τόπο μας και θα τιμωρήσει τον παλαιοκομματισμό των κομμάτων της διαπλοκής, της διαφθοράς, των προβλημάτων και της διάλυσης που είναι η αιτία της καταστροφής μας» επεσήμανε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν θα ηγείται κανένας του ψηφοδελτίου και ότι οι 56 υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων του ιδίου και της Ελένης Θεοχάρους, θα χρειάζονται σταυρό προτίμησης. Επικεφαλής της Αλληλεγύης, είπε, θα είναι η κ. Θεοχάρους.

Ανέφερε ακόμα ότι οι υποψήφιοι θα επιλεγούν με αξιολογικά κριτήρια και πως θα υπάρχουν υποψήφιοι που δυνατόν να προέρχονται από διάφορα κόμματα.

Αύριο το πρωί, είπε, θα ανακοινωθούν οι έξι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου της Λάρνακας.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την άποψη πως η προσφορά του ΕΥΡΩΚΟ όλα αυτά τα χρόνια και η κομματική και προσωπική θυσία που κάνει με τη συνένωση με το Κίνημα «Αλληλεγγύη» θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. «Θεωρώ ότι η κυπριακή κοινωνία σε ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παίρνουν όλα τα παλιά κόμματα μαζί, ζητά κάτι το καινούριο. Αυτό το καινούριο θα το δώσει η Ελένη Θεοχάρους με το Κίνημα Αλληλεγγύη με τη δική μας βοήθεια και συνεργασία» επανέλαβε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως «αν ψάχναμε συνεργασίες για απλή εκλογική δεν θα αποκλείαμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία με οποιοδήποτε από τα υφιστάμενα κόμματα. Αν ψάχναμε για να βολευτούμε θα δεχόμασταν προτάσεις που άμεσα ή έμμεσα ήρθαν προς εμάς, μέχρι κι άλλα αξιώματα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, και συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κόμματος σε άλλα κόμματα».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είπε ότι το ΕΥΡΩΚΟ παρακολουθεί και αναλύει διεξοδικά την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις. «Δεν προτρέχουμε των εξελίξεων, δεν υποτιμούμε ούτε υπερτιμούμε τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί» είπε, και εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να στηρίξει «σθεναρά» τη λύση.

Διατύπωσε δε τη θέση ότι σε αυτό το στάδιο το ΕΥΡΩΚΟ παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον, χωρίς να μπαίνει στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και χωρίς κρίνει και συζητά δημόσια την ουσία των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι «θα τοποθετηθούμε στο αποτέλεσμα». Τάχθηκε δε υπέρ της πλήρους διαφάνειας και της ενημέρωσης των κομμάτων και του λαού.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η λύση θα πρέπει να αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις, να προβλέπει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, άρση της κατοχής και της διαίρεσης, επιστροφή των προσφύγων και απόδοση των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

«Έχουμε την ομόφωνη απόφαση (του Εθνικού Συμβουλίου) αναμένουμε αυτή η ομόφωνη απόφαση να είναι η βάση και η ουσία των θέσεων μας στο τραπέζι των διπραγματεύσεων και αναμένουμε σε περίπτωση παρέκκλισης από αυτές τις αρχές να μας δοθούν οι ανάλογες εξηγήσεις» είπε.

Ερωτηθείς για το μέλλον του Εθνικού Συμβουλίου, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο κ. Συλλούρης είπε πως «δεν θα μπει σε διαδικαστικές συζητήσεις και παραφιλολογία» και επέμεινε σε συζήτηση «σοβαρή, επί της ουσίας και όπως κρίνει ο Πρόεδρος» υπενθυμίζοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό για τον εκάστοτε Πρόεδρο. «Δεν έχουμε απαίτηση να πηγαίνουμε στο Εθνικό Συμβούλιο ούτε για ενημέρωση, ούτε για να υποβάλλουμε τις θέσεις μας, μπορούμε να το κάνουμε άλλως πως» πρόσθεσε.

Στον τομέα της απονομής δικαιοσύνης και της πάταξης της διαφθοράς, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι η ατιμωρησία και η αναξιοκρατία κυριαρχούν και πως οι ένοχοι των σκανδάλων και των εγκλημάτων κυκλοφορούν ελεύθεροι. «Απαιτούμε τη λογοδοσία και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της καταστροφής του τόπου» είπε, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις έρευνες για την οικονομία και στην τιμωρία των ενόχων.

Ο κ. Συλλούρης ζήτησε να προωθηθεί η εισήγηση του ΕΥΡΩΚΟ, η οποία έγινε αποδεκτή κι από τον Γενικό Εισαγγελέα, για σύσταση ερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα ζητήματα του τραπεζικού σκανδάλου που δεν άπτονται ποινικών εγκλημάτων και ευθυνών, τα οποία δεν μπορεί να εξετάσει η Γενική Εισαγγελία, αλλά μπορεί να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση της οικονομίας και των τραπεζών, με πρώτη τη Focus, για την οποία ζήτησε περαιτέρω έρευνα ώστε να ερευνηθούν και άλλες πτυχές, και ιδιαίτερα αν πήρε και ποια ανταλλάγματα η Focus για τα εκατομμύρια που έδωσε στα κόμματα. «Θα πρέπει να βρεθούν διαδρομές λεφτών 40-50 εκατομμυρίων, θα πρέπει να συνδυάσουμε όλες αυτές τις διαδρομές, θα πρέπει να συσχετίσουμε εισφορές σε κόμματα άμεσα ή έμμεσα με αποφάσεις που κατέστρεψαν το τραπεζιτικό σύστημα και τότε θα δοθεί άπλετο φως» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει πολλούς στο χέρι, σίγουρα δεν έχει τον Δημήτρη Συλλούρη», ενώ είπε πως αναθεώρησε τη θέση του και αν επανεκλεγεί Βουλευτής θα ζητήσει να έρθει ο Βγενόπουλος στην Κύπρο για να κατονομάσει «με ονόματα, διευθύνσεις και ποσά, ποιους έχει στο χέρι».

Απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για το σκάνδαλο της οικονομίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κατηγορούμενους ως επιχείρημα στα δικαστήρια, έκανε λόγο για «απαράδεκτη και ευθυνοφοβική προσέγγιση», προσθέτοντας ότι κάποιοι θέλουν να χάσουμε τις υποθέσεις για να ρίξουν σε άλλους την ευθύνη. «Αν χαθούν οι υποθέσεις αυτοί θα πρέπει να κατηγορηθούν» είπε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο δικαιακό σύστημα στο σύνολό του και στο εποπτικό σύστημα των τραπεζών.

Κληθείς να αναφέρει τη θέση του για το θέμα του τέως Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο κ. Συλλούρης είπε πως ο κ. Ερωτοκρίτου δεν έχει καμία σχέση σήμερα με το ΕΥΡΩΚΟ και πως το κόμμα σέβεται τη δικαστική διαδικασία και όποιο αποτέλεσμα θα έχει.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Συλλούρης, το ΕΥΡΩΚΟ προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής, η οποία «θα καθαρίσει την κυπριακή πολιτεία από την εκτεταμένη διαφθορά».

Στην οικονομία έγιναν αρκετά, όμως δεν έχουν γίνει όλα αυτά που απαιτούνται ιδιαίτερα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ. Εισηγήθηκε συγκεκριμένα να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για επενδυτικές συνέργειες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να τεθεί δια νόμου οροφή στους ψηλούς μισθούς και στις ψηλές συντάξεις του δημοσίου, ταχεία εξυπηρέτηση των επενδύσεων και των επενδυτών.

Παράλληλα, τώρα που η Κύπρος έχει εξέλθει του μνημονίου, ο Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε την αλλαγή κάποιων νόμων που έχουν ψηφιστεί υπό την πίεση της Τρόικας από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και «αντί να λύσουν τα προβλήματα έχουν στρεβλώσει τη λειτουργία του τραπεζιτικού συστήματος», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα των πλαίσιο αφερεγγυότητας που πρέπει, όπως ανέφερε, να αλλάξει ώστε να διευκολύνει τις αναδιαρθρώσεις και να προστατεύει τους εγγυητές.

Παράλληλα στήριξε την πρόταση της Ελένης Θεοχάρους να αξιοποιηθεί η περιουσία τραπεζών στα κατεχόμενα ώστε να αποζημιωθούν όσοι έχασαν τις μετοχές τους.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι το κυπριακό κράτος χρήζει επανίδρυσης, σημειώνοντας πως επιβάλλονται «τολμηρές αλλαγές», όπως δραστική μείωση γραφειοκρατίας και κόστους λειτουργίας του δημοσίου (μισθοί, ενοίκια, αναλώσιμα), εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής δημόσιων λειτουργών και αξιωματούχων και δημιουργία κουλτούρας στο προσωπικό του δημόσιου τομέα ώστε αν εξυπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Στη δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία του Συλλούρη

Στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ έδωσε στη δημοσιότητα τα περιουσιακά του στοιχεία. Η καθαρή περιουσία του ανέρχεται σε 406 χιλιάδες ευρώ. Ειδικότερα ο κ. Συλλούρης διαθέτει οχήματα αξίας 20 χιλιάδων ευρώ, ακίνητη περιουσία αξίας 240,300 ευρώ, ενώ οι 128,952 χιλιάδες αφορούν χρεώστες. Τα δάνειά του ανέρχονται σε 13,686 ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ