Αλ.Γαλανός: Τώρα είναι η ώρα της Αμμοχώστου

CEB1 34 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου, Ψευδοκράτος
CEB1 103 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου, Ψευδοκράτος

Οι τουρκικές αναφορές για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, είναι μια καλή ευκαιρία για επαναφορά του θέματος κατά προτεραιότητα από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέρει ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός.

Επισημαίνει ότι ως δήμος και ως δημότες, οι Αμμοχωστιανοί έκαναν υπομονή, δείχνοντας κατανόηση και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Τώρα όμως είναι η ώρα να τεθεί, όπως αναφέρει, σε προτεραιότητα το θέμα της Αμμοχώστου. «Τώρα όμως είναι η ώρα της Αμμοχώστου και αυτές οι αναφορές μας δίνουν την ευκαιρία για την αντεπίθεση που πρέπει να γίνει και να το προωθήσουμε», αναφέρει ο κ. Γαλανός.

Επαναλαμβάνει ότι θεωρεί τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας στην τουρκική πλευρά ως τουρκικά παιχνίδια και όχι ως πραγματική πρόθεση. Κρούει, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής υπό οποιοδήποτε άλλο καθεστώς πέραν της επιστροφής στους νόμιμους κατοίκους της, θα ήταν καταστροφικό.

Γαλανός: «Μπλόφα» τα τουρκικά σενάρια για Αμμόχωστο


Προσθέτει επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή υπό άλλους όρους, σε μια πόλη η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει και χρειάζεται ουσιαστικά να ξαναχτιστεί σε μεγάλο βαθμό.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, ανεξάρτητα εάν κάποιοι άνθρωποι στον πόνο τους και στην απελπισία τους αποφασίσουν να επιστρέψουν. Θα είναι μια επιστροφή χωρίς προοπτική και χωρίς ελπίδες ανάπτυξης, σε μια πόλη που θέλει χρόνια να σταθεί στα πόδια της και να ξαναχτιστεί», αναφέρει.

Ποιά η ενημέρωση που έχετε ως δήμος για το ενδεχόμενο υλοποίησης των τουρκικών σχεδιασμών για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση;
Πρώτα- πρώτα οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν έχουν εκδηλωθεί επίσημα, εκτός από δηλώσεις κάποιων αξιωματούχων και αναφορές. Το όλο θέμα ηγέρθηκε αρχικά από ένα θέμα της εφημερίδας «Μιλλιέτ». Οι αναφορές συνεχίστηκαν για πολλές μέρες και χωρίς να τις υποτιμούμε, θεωρούμε ότι μια πιθανή προσπάθεια της τουρκικής πλευράς θα έχει ως στόχο στο τέλος της ημέρας, μαζί με τη διχοτόμηση να εποικήσει την Αμμόχωστο.

Πιστεύω ότι προς το παρόν, δοκιμάζουν τις αντιστάσεις μας και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πόλεμο νεύρων. Πριν πάρουν οριστικές αποφάσεις, θέλουν να μετρήσουν τη δική μας πλευρά. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο και για πρακτικούς λόγους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε σαν δήμος, ψύχραιμοι και χωρίς πανικό.

Πρώτον: Με την κατατόπιση και ανταλλαγή απόψεων με το διαπραγματευτή και τον Υπουργό Εξωτερικών και την κ. Σπέχαρ, και αναμένουμε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεύτερον, με διπλωματικά μέσα, να επαναφέρουμε το θέμα της Αμμοχώστου κατά προτεραιότητα, προτάσσοντας τα θέματα των ψηφισμάτων και των κάθετων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Εννοώ τα ψηφίσματα 550 το 1984 και το 789 το 1992.

Πλέον, τη Συμφωνία Κορυφής Κυπριανού-Ντενκτάς, πρόνοια της οποίας αναφέρεται σε επιστροφή Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Αναφέρομαι επίσης σε διαβήματα που ήδη γίνονται και που πρέπει να γίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στις διάφορες επιτροπές τους. Μάλιστα εδώ, θέλω να υπενθυμίσω ότι η έκθεση προόδου για την Τουρκία κάθε χρόνο αναφέρεται στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Όλα αυτά και άλλα νομικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν θα συζητήσουμε και με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Θέλω να πω ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έχουμε παραμελήσει το θέμα της Αμμοχώστου τα τελευταία χρόνια. Το λέω με όλη τη σοβαρότητα. Ενισχύσαμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συνολική λύση και για να μη δοθεί η εντύπωση ότι δήθεν η «αμμοχωστοποίηση» παραγκωνίζει τη συνολική λύση. Πορευθήκαμε μαζί και δεν έγιναν πιο έντονες ενέργειες για την Αμμόχωστο γιατί αυτό προωθούσε η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος και θα κατηγορούμεθα ότι υποσκάπτουμε την προσπάθεια τελικής λύσης.

Τώρα όμως είναι η ώρα της Αμμοχώστου και αυτές οι αναφορές μας δίνουν την ευκαιρία για την αντεπίθεση που πρέπει να γίνει και να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο Ακιντζί στη «Μιλλιέτ» κλείνει οριστικά το θέμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα σε αυτό το στάδιο. Επρόκειτο τελικά περί τουρκικών παιχνιδιών;
Δεν γνωρίζω, αλλά μάλλον. Αυτό δικαιώνει τις αρχικές μου εκτιμήσεις και αντιδράσεις που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν προληπτικά.

Προηγήθηκε η εξαγγελία του λεγόμενου δημάρχου για άνοιγμα υπό έλεγχο μιας παραλίας. Έχετε επαφή με το συγκεκριμένο πρόσωπο, τι σας λέει για τις κινήσεις που γίνονται;
Πέραν από μια τυπική επαφή, τίποτε άλλο δεν υπάρχει διότι και ο ίδιος αποφεύγει να έχει επαφές. Προέρχεται από το κόμμα του κ. Σερντάρ Ντενκτάς και οπωσδήποτε δεν ακολουθεί την πολική που ακολουθούσε ο προκάτοχος του με τον οποίο είχαμε ήδη κάνει τη συμφωνία μας για επιστροφή της περίκλειστης πόλης στη δική μας πλευρά, το άνοιγμα του λιμανιού υπό ευρωπαϊκές προδιαγραφές και την αναβάθμιση της μεσαιωνικής πόλης.

Κατά συνέπεια, ο σημερινός δήμαρχος, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Ντενκτάς, είχε προεκλογικές δεσμεύσεις για άνοιγμα αυτού του κομματιού της παραλίας επίσημα.

Πρέπει να πούμε ότι και προηγουμένως εχρησιμοποιείτο ανεπίσημα και φαίνεται ότι έχει κάποια συμφωνία με τα τουρκικά στρατεύματα, διότι αποτελεί μέρος της περίκλειστης περιοχής. Έχουμε κάμει τις διαμαρτυρίες μας και περιμένουμε και σε αυτό το θέμα κατατόπιση και κινητοποίηση εκτός από μας και της Κυβέρνησης και του ΟΗΕ που κατατοπίσθηκαν.

Τι σημαίνει αυτό για το θέμα της Αμμοχώστου; Πόσο ανησυχητικό το θεωρείτε και ποια θα είναι η δική σας θέση ως δήμος;
Μόνο να ανακοινωθεί ένα τέτοιο πράγμα, θα δημιουργήσει ένα πολύ άσχημο άλμα και θα δώσει την εικόνα ότι έχουμε φτάσει πλέον στη διχοτόμηση, διότι θα αφαιρούνται ένα-ένα τα κίνητρα για λύση του Κυπριακού.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, ανεξάρτητα εάν κάποιοι άνθρωποι στον πόνο τους και στην απελπισία τους αποφασίσουν να επιστρέψουν. Θα είναι μια επιστροφή χωρίς προοπτική και χωρίς ελπίδες ανάπτυξης σε μια πόλη που θέλει χρόνια να σταθεί στα πόδια και να ξαναχτιστεί. Πώς θα γίνουν αυτά τα πράγματα εάν γίνει αυτή η παράνομη πράξη εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Μου τέθηκε κάποτε το επιχείρημα των εγκλωβισμένων. Αυτό όμως θέλουμε; Να επιστρέψουν κάποιοι σαν εγκλωβισμένοι; Ας θυμηθούμε και την Γ’ Βιέννη. Ξεκινήσαμε με 15-20 χιλιάδες Καρπασίτες εγκλωβισμένους και σήμερα έμειναν 300. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.

Ποια είναι η αντίδραση των Αμμοχωστιανών σε αυτό το ενδεχόμενο; Τι εισπράττετε ως δήμος από την επαφή σας με τον απλό κόσμο της Αμμοχώστου;
Οι περισσότεροι με τους οποίους μιλώ, δεν βλέπουν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι εφικτό και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η πόλη υπό τέτοιες συνθήκες σήμερα.

Ανεξάρτητα του πόθου επιστροφής, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει και θέμα αναγνώρισης των κατεχομένων, άνευ πραγματικού λόγου, πέραν της αγάπης και του πόθου επιστροφής στο σπίτι τους.

Εισέπραξα όμως από κάποιους και μια δυσφορία και άδικη εχθρότητα για να είμαι επιεικής. Μου είπαν ότι τους έχουμε κουράσει και εμείς και όλοι πολιτικοί. Υπάρχει μια απογοήτευση πολύ μεγάλη και είναι σε αυτά τα θολά νερά που ελπίζουν κάποιοι να αλιεύσουν.

Έγιναν διάφορες ενέργειες και διαβήματα κατά καιρούς για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, με συλλογή υπογραφών κ.λπ. Πού βρίσκεται το θέμα και ποιο το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών;
Έγινε το 2007 η συλλογή 30.000 υπογραφών, η οποία συγκίνησε και τον κόσμο μας και διεθνώς. Δύο μεγάλοι τόμοι υπογραφών που κυκλοφόρησαν σε ολόκληρο τον κόσμο και παραδόθηκαν σε αξιωματούχους του Κογκρέσου στην Αμερική, στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, στα Κοινοβούλια της Ευρώπης.

Έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η πόλη της Αμμοχώστου είναι ένα σύμβολο για την Κύπρο στο εξωτερικό.

Ο κόσμος ξέρει ότι στην Κύπρο υπάρχει μια πόλη φάντασμα, την οποία καταστρέφει συστηματικά η Τουρκία. Έχουν γραφτεί βιβλία για την Αμμόχωστο, όπως της κ. Χίσλοπ και υπάρχει μια ευαισθητοποίηση για το θέμα.

Όμως μετά από 43 χρόνια, αυτό το μεγάλο δράμα δεν το κρατούμε σαν σημαία στον βαθμό που οφείλαμε ως Κράτος. Οπόταν να μην περιμένουμε και όλους τους άλλους να συγκινηθούν. Όταν δεν προτάσσεις τα δίκαια σου, τα χάνεις.

Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι και είναι η ώρα να δώσουμε την μάχη της Αμμοχώστου. Ο κόσμος είναι γεμάτος από πρόσφυγες, σύγχρονες μεγάλες τραγωδίες στην περιοχή μας, ο κόσμος είναι κυνικός. Τα ΜΜΕ διεθνώς προβάλλουν το άμεσο και επίκαιρο. Εμείς ζούμε στον μικρόκοσμο μας και νομίζουμε ότι είμαστε ξεχωριστός πλανήτης. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, συστράτευση, ενότητα και λιγότερος εγωισμός αλλά πραγματικός πατριωτισμός.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η περίκλειστη περιοχή, τι έργα χρειάζεται να γίνουν με βάση τους σχεδιασμούς του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και ποιο το κόστος; Μπορεί κάποιος υπό τα σημερινά δεδομένα να επιστρέψει;
Μόνο με drones μπορεί κάποιος να δει την πόλη σήμερα και την κατάσταση που επικρατεί. Δεν μπορεί να μπει κάποιος μέσα. Είχαν μπει κάποια κλιμάκια κάποια στιγμή.

Αυτό το οποίο είναι κοινή διαπίστωση είναι ότι η πόλη σ΄ ένα μεγάλο βαθμό πρέπει να ξανακτιστεί. Έχουν γίνει σχεδιασμοί και σεμινάρια και δουλεύουν πολλά συνεργεία προετοιμάζοντας κάποιες μελέτες και για θέματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης σε περίπτωση κανονικής επιστροφής, αλλά δεν έχει γίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός για να λειτουργήσει η πόλη της Αμμοχώστου.

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η περίκλειστη πόλη είναι μόνο ένα κομμάτι των δημοτικών ορίων.

Άρα για ποια πόλη μιλούμε και για ποιες συνθήκες μιλούμε. Η μελέτη που γίνεται, είναι με βάση την προοπτική της επιστροφή της πόλης υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και στα πλαίσια μιας λύσης που η οικονομία θα λειτουργούσε για ολόκληρη την Κύπρο και θα υπήρχε στενή συνεργασία και σχεδιασμός με τους Τ/Κ της περιοχής.

Πηγή: Φιλελεύθερος