Δήμαρχος Σωτήρας: “Με αυτό το μοντέλο ήρθε οικονομική ανάπτυξη στον Δήμο Σωτήρας”

Κατάφερε μέσα σε τρία μόλις χρόνια να μειώσει τα δάνεια του κατά 400 χιλιάδες ευρώ.

Το εναλλακτικό επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στα οικονομικά του Δήμου Σωτήρας, με εξισορρόπηση των εσόδων και εξόδων, έφερε την οικονομική ανάπτυξη στο Δήμο, ο οποίος κατάφερε μέσα σε τρία μόλις χρόνια να μειώσει τα δάνεια του κατά 400 χιλιάδες ευρώ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας.

«Τα στοχευμένα αναπτυξιακά έργα, οι ελεγχόμενοι προϋπολογισμοί, τα μέτρα μείωσης των εξόδων και άλλες πολλές ενέργειες, έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα. Ο Δήμος Σωτήρας κατάφερε να μειώσει κατά 400 χιλιάδες ευρώ τα δάνειά του μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ενώ το ίδιο διάστημα έχουν αποπληρωθεί σχεδόν αναπτυξιακά έργα που μετέτρεψαν την παραλιακή περιοχή Αγίας Θέκλας σε πόλο έλξης», ανέφερε.

Εξήγησε ότι «η τακτική που ακολουθήθηκε στον Δήμο Σωτήρας είναι πρωτοποριακή και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους Δήμους. Εφαρμόσαμε εναλλακτικό επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο δόθηκε έμφαση στα ισορροπημένα λογιστικά, εξισορροπώντας παράλληλα τα έσοδα με τα έξοδα». Πρόσθεσε πως «την ίδια ώρα τα αναπτυξιακά έργα ήταν απόλυτα στοχευμένα, με στόχο τη βιωσιμότητα, εκμεταλλευόμενοι κατά το έπακρο τα φυσικά πλεονεκτήματα της Σωτήρας, όπως το παραλιακό μέτωπο Αγίας Θέκλας».

Έργα στην παραλιακή περιοχή
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τάκκας είπε ότι «στην παραλιακή περιοχή επενδύθηκε ένα ποσό ύψους 800 χιλιάδων ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αποπληρωθεί εντός του 2016, αφού τα ετήσια έσοδα ανέρχονται στις 200 χιλιάδες, σε αντίθεση με τρία χρόνια πριν, όπου το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο Σωτήρας εισέπραττε από την παραλιακή περιοχή έσοδα μόλις 24 χιλιάδων ευρώ».

Το παραλιακό εστιατόριο του Δήμου Σωτήρας στην Αγία Θέκλα, το οποίο κτίστηκε το 2013, συνέχισε «αποτελεί ένα θαύμα κερδοφορίας, αφού υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, αποφεύγοντας χρονοβόρες διαδικασίες, γραφειοκρατίες και σπατάλες, ενώ ήδη έχει αποπληρωθεί πλήρως και αποτελεί ένα στολίδι της περιοχής, κάτι που φαίνεται και από την καθημερινή πληρότητα από επισκέπτες. Παράλληλα, τα έργα στην παραλιακή περιοχή οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση της προσέλκυσης γαμήλιου τουρισμού, αφού ένα από τα σημαντικότερα τμήματα κερδοφορίας του Δήμου είναι οι πολιτικοί γάμοι. Τα έργα που έγιναν στην παραλιακή περιοχή Αγίας Θέκλας αποτελούν τον κράχτη για ιδιωτικές επενδύσεις που αναμένονται πολύ σύντομα».

Εξόφληση Δανείων
Ο κ. Τάκκας χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι «ο Δήμος Σωτήρας ανέλαβε δάνεια ύψους 450 χιλιάδων ευρώ τα οποία μειώθηκαν σήμερα στις 67 χιλιάδες ευρώ, ενώ στα ταμεία του Δήμου το ποσό ανήλθε στο μισό εκατομμύριο ευρώ. Στόχος μας είναι, τα έσοδα του Δήμου Σωτήρας για την παραλιακή περιοχή, να ανέλθουν το 2016 στις 250 χιλιάδες ευρώ, αποδεικνύοντας έτσι πως εν μέσω κρίσης ο Δήμος Σωτήρας κατάφερε να αποτελέσει παράδειγμα για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του».

Φορολογία Σκυβάλων
Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης των σκυβάλων ο Γεώργιος Τάκκας είπε πως «στον τομέα αυτό ο Δήμος Σωτήρας επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία, αναλογιζόμενος το δυσβάστακτο βάρος το οποίο επιφορτίζονται οι δημότες Σωτήρας, λόγω του τεράστιου κόστους μεταφοράς τους στην Κόσιη. Παρ’ όλα αυτά και σε αυτό το θέμα ο Δήμος κατάφερε να μειώσει τη φορολογία σκυβάλων από 265 ευρώ το 2012 σε 190 ευρώ κατά το 2015, με περαιτέρω περιθώριο μείωσης τα επόμενα χρόνια».

Μειωμένα έξοδα στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «δόθηκε έμφαση σε εκδηλώσεις χαμηλού κόστους με τα έξοδα εκδηλώσεων και φιλοξενίας του Δήμου Σωτήρας να ανέρχονται μέχρι τον Ιούνιο του 2015 μόλις στο 31% του ετήσιου προϋπολογισμού. Διοργανώσαμε, επίσης, εκδηλώσεις που είναι πρωτοπόρες ανά το παγκύπριο όπως η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού που έγινε πέρσι γιορτάζοντας με τον τρόπο αυτό τη μεγάλη επιτυχία του Δήμου Σωτήρας, την κατοχύρωση δηλαδή του κολοκασιού ως Προϊόν με Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης με σχετικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: KYΠΕ

Ροη Ειδησεων

Φρένο στις αλλαγές τελευταίας στιγμής βάζει η Βουλή για μεταρρύθμιση ΤΑ

Με στόχο να διευθετηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμισης της τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο…

13 Μαΐου, 2024

Πέρασε από την Κύπρο το βόρειο σέλας – Προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές χώρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης που έφθασε στη Γη το Σαββατοκυρίακο προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές…

13 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Σκότωσε τον πατέρα της και την φίλη του γιατί την απέκλεισε από την διαθήκη

Μια γυναίκα σκότωσε τον 87χρονο πατέρα της και τη φίλη του, μαχαιρώνοντάς τους θανάσιμα στο…

13 Μαΐου, 2024

Κύπρος: 16χρονος προέταξε πιστόλι σε ανήλικους – Aποδείκτηκε ότι ήταν πλαστικό

Διάταγμα κράτησης τριών ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον 16χρονου που διαμένει σε δομή…

13 Μαΐου, 2024

Υπ. Γεωργίας: Αξιολογούνται προσφορές για πτητικά μέσα πυρόσβεσης

Η διαδικασία αξιολόγησης προσφορών για πτητικά μέσα πυρόσβεσης είναι «εντός του χρονοδιαγράμματος» δήλωσε σήμερα η…

13 Μαΐου, 2024

«Πρόκληση» για το Υπ. Εσωτερικών η ημέρα των εκλογών – «Δεν θα υπάρξουν προβλήματα»

«Πρόκληση» για το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι η ημέρα των εκλογών για ανάδειξη μελών του…

13 Μαΐου, 2024