Πρεμιέρα στις Παγκύπριες Εξετάσεις τη Δευτέρα με Νέα Ελληνικά

Τέσσερις εβδομάδες θα διαρκέσει φέτος ο μαραθώνιος των παγκύπριων εξετάσεων, ο οποίος ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 12 Ιουνίου. Πρεμιέρα, όπως πάντοτε, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, που είναι υποχρεωτικό για όλους τους υποψηφίους, 8.619 στον αριθμό.

Πολλοί εκτιμούν ότι τα Νέα Ελληνικά αποτελούν και το κλειδί για εξασφάλιση θέσης στις περιζήτητες σχολές της Κύπρου και της Ελλάδας. Κυρίως γιατί οι επιδόσεις της μεγαλύτερης μάζας των εξεταζομένων είναι από πολύ χαμηλές μέχρι μέτριες (σχεδόν ένας στους δύο γράφουν κάτω από τη βάση) και συνεπώς, μια ψηλή βαθμολογία δίνει καθοριστικό προβάδισμα στον υποψήφιο.Όσον αφορά στο προφίλ των φετινών υποψηφίων, από τους 8.619, οι 8.065 είναι φετινοί τελειόφοιτοι της Γ’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών. Με βάση τα στατιστικά δεδομένα, καταγράφεται πτώση στον αριθμό των συμμετεχόντων, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι υπόλοιποι 554, που λαμβάνουν μέρος στις Παγκύπριες, είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών και είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρσι.Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων συμμετέχει στις εξετάσεις όχι μόνο για απόκτηση απολυτηρίου, αλλά και για συνέχιση των σπουδών στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Κύπρου και της Ελλάδας.Ειδικότερα, μόνο 2.717 θα δώσουν εξετάσεις μόνο για απόλυση, ενώ 5.902 διεκδικούν πρόσβαση στα ΑΑΕΙ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι με βάση τη νομοθεσία 724 άτομα έχουν ζητήσει και έχουν λάβει διευκολύνσεις.Σε σχέση με τα δημοφιλέστερα μαθήματα που επιλέγουν οι εξεταζόμενοι, πρώτο στη λίστα είναι τα Νέα Ελληνικά, αφού είναι υποχρεωτικό. Ακολουθούν τα Μαθηματικά κοινού κορμού, όπου συμμετέχουν 4.627 υποψήφιοι και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης με 2.936. Στην τρίτη θέση είναι τα Αγγλικά, μετά η Βιολογία και η Φυσική. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Δακτυλογραφία, οι Γραφικές Τέχνες, η Ιστορία και η Πληροφορική.Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το δημοφιλέστερο τμήμα, που επέλεξαν ως πρώτη επιλογή οι υποψήφιοι, είναι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τις μόλις 35 θέσεις διεκδικούν φέτος 526 άριστοι μαθητές, γεγονός που αποδεικνύει τον μεγάλο ανταγωνισμό. Από την άλλη, δημοφιλέστερο τμήμα, που συμπεριέλαβαν στις επιλογές τους οι υποψήφιοι (ανεξαρτήτως θέσης προτίμησης), είναι η Δημοτική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην προκειμένη περίπτωση, 1.830 άτομα θα δώσουν μάχη για 64 θέσεις.Πώς γίνεται η βαθμολόγησηΤο κάθε γραπτό βαθμολογείται από δύο διορθωτές. Αν μεταξύ των δύο συνολικών βαθμολογιών δεν υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη από το 10% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας του μαθήματος, τότε το άθροισμα των δύο βαθμολογιών αποτελεί τον βαθμό του γραπτού στο μάθημα.Σε περίπτωση που μεταξύ των δύο συνολικών βαθμολογιών υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη από το 10% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας του μαθήματος, τότε το γραπτό αναβαθμολογείται από τρίτο βαθμολογητή.Όσον αφορά στη στατιστική επεξεργασία των αρχικών βαθμολογιών για σκοπούς έκδοσης του «γενικού βαθμού κατάταξης», πραγματοποιείται σε δύο στάδια και στοχεύει στα ακόλουθα:- Να εξουδετερώσει κατά το δυνατό τις διαφορές που οφείλονται στην επιλογή διαφορετικών μαθημάτων από τους υποψήφιους, για τη διεκδίκηση θέσης στο ίδιο επιστημονικό πεδίο ή στο ίδιο τμήμα.
– Η επεξεργασία που γίνεται στο δεύτερο στάδιο να μη μεταβάλλει την κατάταξη των υποψηφίων που προκύπτει από το πρώτο στάδιο.
– Οι γενικοί βαθμοί κατάταξης να κυμαίνονται σε ένα εύρος μεταξύ 8 και 20, στην κλίμακα 1-20.
– Να υπάρχει λογικός αριθμός υποψηφίων με σχετικά ψηλό βαθμό πρόσβασης, ούτως ώστε να μπορούν να συγκρίνονται δίκαιοι με υποψήφιους, των οποίων οι βαθμολογίες είναι εκφρασμένες σε άλλη κλίμακα μέτρησης.Οι 10 εντολές για τους υποψηφίους1. Οι υποψήφιοι προσέρχονται στην αίθουσα του εξεταστικού κέντρου τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την έναρξη της εξέτασης. Είναι δυνατόν να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση, η είσοδος ύστερα από απόφαση του προέδρου της επιτροπής του εξεταστικού κέντρου ή εκπροσώπου του, σε υποψήφιο που καθυστέρησε να προσέλθει στην αίθουσα εξέτασης, όχι όμως μετά την παρέλευση 20 λεπτών από τη διανομή των εξεταστικών δοκιμίων στους υποψηφίους.2. Τα ατομικά στοιχεία των υποψηφίων γράφονται από τους ίδιους κατά τη διάρκεια της εξέτασης στον ειδικό χώρο που υπάρχει στο εξώφυλλο του τετραδίου απαντήσεων. Τα στοιχεία αυτά καλύπτονται με αδιαφανή μεμβράνη από τον επιτηρητή κατά την παράδοση του τετραδίου.3. Η παράδοση του γραπτού τετραδίου απαντήσεων από τους υποψηφίους που αποχωρούν από την αίθουσα εξέτασης είναι υποχρεωτική.4. Οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην αίθουσα, τουλάχιστον για 30 λεπτά, από την έναρξη της εξέτασης, έστω και εάν έχουν τελειώσει.5. Οι υποψήφιοι οφείλουν να γράφουν τις απαντήσεις σε όσα μαθήματα υπάρχουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, στο φύλλο απαντήσεων που υπάρχει στο τετράδιο απαντήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι απαντήσεις δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη.6. Η δολίευση ή η απόπειρα για δολίευση ή η άρνηση συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις και συστάσεις των επιτηρητών, συνεπάγεται την αποπομπή του εξεταζόμενου από την αίθουσα και τον μηδενισμό του γραπτού του στο συγκεκριμένο μάθημα.7. Οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να φέρουν στην αίθουσα εξέτασης κινητό τηλέφωνο, βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, λογαριθμικούς ή άλλους πίνακες, προγραμματιζόμενες υπολογιστικές μηχανές ή οτιδήποτε σχετικό με το εξεταζόμενο μάθημα.8. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι γραμμένες με πένα χρώματος μπλε. Τα σχήματα μπορούν να γίνονται με μολύβι. Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού υγρού.9. Οι υποψήφιοι που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες επιτρέπεται να φέρουν στην αίθουσα εξέτασης τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως καθορίζεται με απόφαση της αρμόδιας Αρχής.10. Το κάπνισμα απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης.Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024