Ούτε σεντ για τους Δήμους από την Κυβέρνηση

a 465 Ειδήσεις
a 6967 Ειδήσεις
Παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις για στάση πληρωμών από Δήμους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός έφυγε χθες από τη Βουλή, άπρακτος. Ζητούσε μερικά εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση των ταμείων των Δήμων και το μόνο που κατάφερε, ήταν να λάβει διαβεβαιώσεις από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, Βάσο Σιαρλή και Ελένη Μαύρου, αντίστοιχα, ότι θα εξετάσουν το αίτημά του…

Χωρίς καμία δέσμευση για καταβολή μέρους της κρατικής χορηγίας που απέκοψε πρώτα η Κυβέρνηση και ακολούθως η Βουλή από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012. Ο κ. Σιαρλής κατέστησε σαφές, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ότι η Δημοκρατία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τον στόχο της, να κρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,5%. Συνεπώς, για να καταβληθούν επιπλέον χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνουν εξοικονομήσεις από άλλα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών.

Λαμβάνοντας, όμως, το λόγο, η κ. Μαύρου, υπενθύμισε ότι, η Βουλή περιέκοψε και κονδύλια από άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς που έχουν εξίσου σοβαρές ανάγκες με αυτές των Δήμων και των Κοινοτήτων. Επομένως, πρόσθεσε, εάν θα επανεξεταστεί το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της καταβολής της κρατικής χορηγίας, αυτό θα γίνει για όλες τις υπηρεσίες «και θα έλθουμε εδώ να το συζητήσουμε», υπέδειξε στους βουλευτές, η κ. Μαύρου.

Από τις χθεσινές τοποθετήσεις τόσο των δυο Υπουργών όσο και βουλευτών συνάγεται το συμπέρασμα, ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί το αίτημα του κ. Γαλανού.

Αντίθετα, το μήνυμα που στάλθηκε προς τους Δήμαρχους και τους Κοινοτάρχες είναι να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα και να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία σε ό,τι αφορά τις δαπάνες τους. Πάντως, ο κ. Γαλανός έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε για την τραγική οικονομική κατάσταση των Δήμων, με το εφιαλτικό σενάριο της οικονομικής κατάρρευσης να επικρέμεται στο κεφάλι των περισσότερων Δημάρχων, ως δαμόκλειος σπάθη.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Γαλανός, η κρατική χορηγία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώθηκε από τα €92,7 εκατ. που ήταν το 2011 σε €85 εκατ. το 2012. Με τη μείωση που επέφερε στη συνέχεια η Βουλή, το ποσό της χορηγίας περιορίστηκε στα €60,7 εκατ..

Επιπλέον, η κρατική χορηγία που παραχωρείται έναντι απώλειας επαγγελματικού φόρου περιορίστηκε μετά τη μείωση που επέφεραν Κυβέρνηση και Βουλή στα €20,4 εκατ. από τα €31,4 εκατ. που ήταν το 2011. Στο ψαλίδισμα των κονδυλίων προστίθεται και το γεγονός ότι από φέτος οι Δήμοι αυξήθηκαν από 24 που ήταν σε 30. Συνεπώς, περιορίζεται ακόμη περισσότερο το ποσό της χορηγίας που αναλογεί στον κάθε Δήμο.