Η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα

a 394 Ειδήσεις
a 6892 Ειδήσεις
Στις κάλπες προσέρχονται αύριο, για μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων, οι Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά καλούνται να ψηφίσουν 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, ανέρχονται σε 359.959… 

Σε όλη την επικράτεια θα λειτουργήσουν 20.554, από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα. Η αποχή στις εκλογές του 2009 ήταν 29,5%, αυξημένη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2007.

Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 32 κόμματα, εκλογικές συμπράξεις και συνδυασμοί. Συγκεκριμένα με βάση τον κατάλογο του Υπουργείου Εσωτερικών πρόκειται για:

Νέα Δημοκρατία,
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.),
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας,
ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο,
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.),
Οικολόγοι Πράσινοι,
Ανεξάρτητοι Έλληνες,
Δημοκρατική Αριστερά,
Δημοκρατική Συμμαχία,
Κοινωνική Συμφωνία,
Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή,
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.,
Δράση – Φιλελεύθερη Συμμαχία,
ΟΧΙ (Δημοκρατική Αναγέννηση, Ε.ΠΑ.Μ , Κινήματα Πολιτών),
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας,
Δημιουργία Ξανά,
Ένωση Κεντρώων,
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας,
Κόμμα Φιλελευθέρων,
Δημοσθένης Βεργής – Έλληνες Οικολόγοι,
Κίνημα Δεν Πληρώνω,
Κ.Ε.ΑΝ.- Κίνημα Εθνικής Αντίστασης,
ΚΚΕ (μ-λ) – Μ.Λ.
ΚΚΕ,
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος – Ο.Κ.Δ.Ε.,
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές),
ΟΑΚΚΕ – Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ,
Κοινωνία – Πολιτική Παράταξη συνεχιστών Καποδίστρια,
Παναθηναϊκό Κίνημα – ΠΑΝ.ΚΙ.,
Αξιοπρέπεια,
ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη),
Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Π.Α.Α.),
Μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που διανύουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του «εκλέγειν».

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, ενδεικτικά αποτελέσματα είναι πιθανόν να υπάρχουν μέχρι τις 21.30 το βράδυ αλλά λόγω του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού και της ενδεχόμενης εισόδου πολλών κομμάτων, ακόμη και δέκα, στη νέα Βουλή, πιο σίγουρα αποτελέσματα δεν θα υπάρχουν παρά πολύ αργά τη νύχτα.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης θα ψηφίσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, στην Πύλο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Α. Σαμαράς, στην Πετρούπολη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο κέντρο της Αθήνας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Περιστέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, στου Ζωγράφου η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη, στο Ηράκλειο Κρήτης η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, στη Σαμοθράκη ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχετική ανακοίνωση από την πλευρά του ΛΑΟΣ και του Προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη.

Στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ελλάδα, βρίσκεται αποστολή παρατηρητών του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) για την Αποτίμηση της Εκλογικής Διαδικασίας. Σκοπός της αποστολής να αξιολογήσει εάν η εκλογική διαδικασία συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ και τα διεθνή πρότυπα διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών καθώς και τη σχετική εθνική νομοθεσία.

Η ομάδα αποτελείται από έξι εμπειρογνώμονες από κράτη – μέλη του ΟΑΣΕ, με επικεφαλής το Σλοβένο πρέσβη του ΟΑΣΕ Μπόρις Φρλεκ. Βρίσκονται στη χώρα από τις 23 Απριλίου και θα παραμείνουν ως τις 9 Μάη. Αύριο, ημέρα των εκλογών, θα επισκεφθούν δειγματοληπτικά μικρό αριθμό εκλογικών τμημάτων. Το σύνολο των συμπερασμάτων τους θα δοθεί στη δημοσιότητα σε ένα δίμηνο.

Ανάλογο αίτημα κατατέθηκε, πριν από λίγες μέρες, και από την ΜΚΟ Centre for Monitoring Democratic Processes «Quorum» με το οποίο ζητείται διαπίστευση ομάδας Ρώσων παρατηρητών στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν επιτοπίως τη διεξαγωγή των εκλογών και να καταγράψουν τυχόν «παρατυπίες» τόσο στη διεξαγωγή της διαδικασίας όσο και την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Δεν υπάρχουν τελικές πληροφορίες για το αν τελικά οι ελληνικές Αρχές απάντησαν θετικά ή όχι.

Πηγή: ikypros