Ναι κυρία μου, υπάρχουν και τα Κοκκινοχώρια!

a 230 Νέα Αμμοχώστου
a 7716 Νέα Αμμοχώστου

Της Ζαφείρως Αναστασίου

Πριν περίπου δυο χρόνια ήμουν με την αδερφή μου και τη θεία μου στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία και έτυχε να ανοίξουμε συζήτηση με μια κυρία. Όταν με ρώτησε από που είσαι απάντησα της από την ελεύθερη Αμμόχωστο, τη Σωτήρα. Και ακολούθως με ρώτησε “μα υπάρχει ελεύθερη Αμμόχωστος;”(!)…

Ναι κυρία μου υπάρχει και ελεύθερη Αμμόχωστος! Είναι ο τόπος όπου μαζεύεται όλη η Κύπρος κάθε καλοκαίρι. Είναι ο τόπος με τις καλύτερες παραλίες αυτού του νησιού (22 παραλίες είναι βραβεύμενες με Blue Flags!). Είναι ο τόπος με το μεγαλύτερο ποσοστό τουρισμού παγκύπρια (43% η επαρχία Αμμοχώστου, 57% όλη η υπόλοιπη Κύπρος).

Αλλά δεν ευθύνεσαι εσύ καλή μου κυρία (από τη Λεμεσό). Φταίνε όλοι που μας ξεχνούν. Προσωρινά βέβαια, γιατί με το που μπει ο Μάιος οι λέξεις “Αγία Νάπα”, “Πρωταράς”, “πάμε παραλία” μπαίνουν αυτόματα στο λεξιλόγιο κάθε Κυπραίου!

Σε παγκύπριο τηλεοπτικό κανάλι, για να φανταστείς, λένε τον καιρό στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στο Τρόοδος, στη Λάρνακα και την Πάφο. Η ελεύθερη Αμμόχωστος δεν είναι πάνω στο χάρτη απ’ ότι φαίνεται. Παράκληση στο εν λόγω κανάλι, η Αμμόχωστος είναι εκείνη κάτω δεξιά.

Θέλω να πιστεύω βέβαια πως κάτι άλλαξε τα τελευταία χρόνια. Πως άρχισαν να μας δίνουν σημασία και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου (το καλοκαίρι ήταν πάντα στάνταρτ).

Καταρχάς ο Αντρέας Γεωργίου: Από Αγία Νάπα το παιδί, γέννημα θρέμμα, έγινε γνωστός από το τηλεπαιχνίδι Dream Show και πλέον σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια από τις πολύ πετυχημένες σειρές της φετινής σεζόν, τα “’Ασπρα Μπαλόνια”.

Σε μια άλλη σειρά, τη “Santa Giolanta”, που μπορεί να μην γνώρισε την επιτυχία που όλοι περίμεναν, ο Μιχάλης Σοφοκλέους υποδήθηκε ένα παιδί από το Λιοπέτρι κάνοντας μας να ξεκαρδιστούμε στα γέλια, με το φοβερό “εμείς οι Λιοπετρίτες είμαστε παιθκιά λεβέντες ρα”. ‘Οσκαρ, όσκαρ!

Οι “Πατάτες Αντιναχτές, λαλώ σου” που μετά από 7 χρόνια διανύουν την πιο επιτυχημένη τους σεζόν, πρόσθεσαν και αυτοί σ’ένα από τα σταθερά τους σκετσάκια έναν Κοκκινοχωριάτη! Η υπόθεση έχει ως εξής: Δύο φίλοι κάθε εβδομάδα παίζουν στοιχήματα σ’ένα πρακτορείο. Ο Μαρίνος Χατζηβασιλείου, που υποδύεται ένα “original red village boy” κυκλοφορεί με το σκουφάκι σε χρωματισμούς Bob Marley. Το γέλιο κορυφώνεται όταν ακούει για την Ένωση Νέων Παραλιμνίου και την Αναγέννηση Δερύνειας και λέει το “χωριό ρεεε”! Όταν ο φίλος του παίζει μία από αυτές τις δύο ομάδες να χάσει στο στοίχημα τότε λέει “Άου την καρκιάν μου”! Γιατί ο Κοτσινοχωρκάτης, πονεί τον τόπο του φίλες και φίλοι.

Μία άλλη επιτυχημένη εκπομπή του ΡΙΚ, το “Παίζουμε Κυπριακά” έχει επίσης γεύση από Κοκκινοχώρια! Η παρουσιάστρια Βασιλική Χατζηαδάμου, εκτός από την καταπληκτική φωνή της, έχει φοβερή άνεση δίπλα στο Γιάννη Τσιμιτσέλη τον οποίο θέλει να ταίσει κολοκάσι. Έλα να προωθήσουμε το εθνικό μας προιόν!

Περνώντας στα ποδοσφαιρικά να υπενθυμίσουμε πως ο Δημήτρης Χριστοφή, παιδί του Ονήσιλου Σωτήρας, αποτελεί μέχρι σήμερα την ακριβότερη μεταγραφή από Κυπριακή σε άλλη Κυπριακή ομάδα. Η μεταγραφή του από την ΕΝΠ στην Ομόνοια Λευκωσίας, ομάδα στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα, φημολογείται ότι κόστισε γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Aκούει τα τούτα ο Φέργκιουσον;

Από τα γήπεδα στις πίστες, οφείλω να αναφέρω πως οι τραγουδίστριες του X Factor 2, Ελευθερία Ελευθερίου και Ήβη Αδάμου με καταγωγή από Φρέναρος και Αγία Νάπα αντίστοιχα, ήταν οι μοναδικές που τους έκανε πρόταση ο Σάκης Ρουβάς, μόλις αποχώρησαν από το παιχνίδι, για να συνεργαστούν μαζί του! Ε, ακόμα και ο Σάκης καταλάβει το καλό πράμα άμα το δει. Το φετινό Μάιο, η Ήβη Αδάμου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον τελικό της Eurovision, ενώ η Ελευθερία Ελευθερίου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Κάτι ήξερε ο Σάκης, είπαμε!

Ο λόγος που γράφτηκε το άρθρο είναι επειδή εμείς οι Κοκκινοχωριάτες πάντα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια μορφή ρατσισμού όπου και να πηγαίναμε! Εμείς τουλάχιστον λέμε με περηφάνια την καταγωγή μας, όχι σαν κάποιους άλλους οι οποίοι αν και κατάγονται από περίχωρα της Λευκωσίας, προσποιούνται πως κατάγονται από την πρωτεύουσα! Μας πολεμάτε, μας υποτιμάτε, μας αποκαλείτε χωριατόπαιδα αλλά …αν ήταν η αζούλα πούζα!! Γιατί εμείς ξέρουμε πως με το που θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία θα μπείτε στο high-way και θα κατηφορίσετε προς Αγία Νάπα και Πρωταρά!

Υ.Σ. Kλείνοντας, ν’ αναφέρω πως επειδή τυγχαίνει να έχω ζήσει στην Αγγλία για σπουδές, γράφω με κάθε ειλικρίνεια, πως οι Εγγλέζοι μόνον δύο βασικές λέξεις ξέρουν όταν ακούσουν τη φράση “I am from Cyprus” και αυτές είναι: “AGIA NAPA”!