Θα μας κάνει τη χάρη ο καιρός το Πάσχα

Πάσχα με καλό καιρό υπόσχεται η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Μπορεί ο καιρός για τη Μεγάλη βδομάδα μέχρι στιγμής να είναι γενικά άστατος, φέρνοντας βροχές σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα, αναμένεται αίθριος.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή σήμερα Μ. Πέμπτη, αύριο Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο, ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου προβλέπει ότι σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις κυρίως τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 16 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο Μ. Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικά διαστήματα αυξημένων νεφώσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Μεγάλο Σάββατο θα παρατηρούνται νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, αλλά μέχρι το βράδυ ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Μακροπρόθεσμα ο καιρός θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο της λειψυδρίας. Η εποχική πρόγνωση για το τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου που εκδίδεται κάθε μήνα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας στην περιοχή μας και δημοσιεύεται για τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου, αναφέρει ότι οι επόμενοι μήνες δεν φέρνουν βροχές. Το θετικό φυσικά είναι ότι και θερμοκρασιακά οι επόμενοι μήνες δεν αναμένονται ιδιαίτερα θερμοί.

Γενικότερα ωστόσο για το τρίμηνο, σύμφωνα με την Εποχική Πρόγνωση, από ό,τι φαίνεται γενικά, κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο η θερμοκρασία θα είναι η κανονική για την εποχή στην Κύπρο, όπως και για την ευρύτερη περιοχή. Το πεδίο του ύψους βροχής αναμένεται να είναι απογοητευτικό, αφού γενικά θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω από το 50% του κανονικού, εκτός από τα δυτικά παράλια όπου αναμένεται να κυμανθεί στο 75% περίπου του κανονικού.

Όσον αφορά την πρόγνωση αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

*Απρίλιος: Ο Απρίλιος αναμένεται ότι θα είναι κανονικός σε σχέση με τη θερμοκρασία. Θα είναι όμως και πάλι σχετικά ξηρός, αφού το ύψος βροχής θα κυμαίνεται στα νότια και ανατολικά κάτω του 50% του κανονικού, ενώ στο εσωτερικό θα κυμανθεί από 50 μέχρι 75% του κανονικού. Μόνο στα δυτικά φαίνεται ότι θα σημειωθεί κανονική βροχόπτωση.

*Μάιος: Ο Μάιος αναμένεται ότι θα είναι και πάλι κανονικός σε σχέση με τη θερμοκρασία. Ταυτόχρονα όμως θα είναι και πάλι ξηρός, αφού το ύψος βροχής θα κυμαίνεται στις περισσότερες περιοχές γενικά κάτω του 50% του κανονικού, εκτός από τα δυτικά παράλια όπου θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

*Ιούνιος: Ο Ιούνιος αναμένεται ότι θα είναι κανονικός σε σχέση με τη θερμοκρασία. Θα είναι όμως και πάλι ξηρός, αφού το ύψος βροχής θα κυμαίνεται στις περισσότερες περιοχές του νησιού κάτω του 50% του κανονικού, εκτός από τα δυτικά παράλια όπου θα είναι κοντά στα κανονικά επίπεδα.

Αρκετά κάτω του κανονικού η βροχόπτωση τον Μάρτιο

Όπως στην αποτίμηση που γίνεται της προηγούμενης εποχικής πρόγνωσης για τον μήνα Μάρτιο, ο πρώτος μήνας της φετινής άνοιξης αναμενόταν ότι σε σχέση με τη θερμοκρασία θα ήταν θερμότερος του κανονικού, κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα στα παράλια, ενώ στο εσωτερικό και στα ορεινά η θερμοκρασία θα κυμαινόταν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ο Μάρτιος θα ήταν σύμφωνα με την εποχική πρόγνωση και σχετικά ξηρός, αφού το ύψος βροχής θα κυμαινόταν κάτω του 50% του κανονικού στα νότια και ανατολικά και από 50% με 75% του κανονικού στο εσωτερικό και δυτικά.

Σημειώνεται πως, απ’ ό,τι φαίνεται από τα προκαταρκτικά δεδομένα του Μαρτίου, το εποχικό μοντέλο τουλάχιστον ποιοτικά δούλεψε καλά, αφού περιέγραψε ικανοποιητικά τόσο τη θερμοκρασία όσο και το αναμενόμενο ύψος βροχής. «Από τα προκαταρκτικά δεδομένα φαίνεται ότι εκτός από τα δυτικά η υπόλοιπη Κύπρος είχε βροχή αρκετά κάτω του κανονικού για την εποχή. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, τόσο η μέση μέγιστη όσο και η μέση ελάχιστη φαίνεται ότι κυμάνθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα κατά 2 περίπου βαθμούς Κελσίου από την κανονική. Απόκλιση από την εποχική πρόγνωση θεωρείται η αυξημένη μέση μέγιστη και μέση ελάχιστη που καταγράφηκαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ορεινά. Από τις ακραίες θερμοκρασίες σημειώνεται η ακραία ελάχιστη στα ορεινά.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024