Δεν τα βρίσκουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

CEB1 30 Ειδήσεις, Ζέτα Αιμιλιανίδου
Ατελέσφορη παραμένει η διαπραγματευτική διαδικασία για άρση της εργατικής διαφοράς στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Μετά από μία και πλέον εβδομάδα εντατικής και πολύωρης διαπραγμάτευσης, υπό την αιγίδα της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, με το συνδικαλιστικό κίνημα ΣΕΚ και ΠΕΟ, και τους Συνδέσμους ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει έδαφος για γεφύρωση της διαφοράς και τα δεδομένα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα.

CEB1 1578 Ειδήσεις, Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η υπουργός Εργασίας προβληματίζεται για τους επόμενους χειρισμούς της, αλλά φαίνεται ότι σε αυτό το στάδιο, εκτιμά ότι δεν πρέπει να κηρύξει αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση. Εξέλιξη που θα άνοιγε τον δρόμο στις συντεχνίες να προχωρήσουν σε υλοποίηση της απόφασής τους, για αιφνιδιαστικά μέτρα σε κατ’ επιλογή καταλύματα.

Πληροφορίες θέλουν την υπουργό Εργασίας να είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και οι σκέψεις της είναι όπως, εντός των προσεχών ημερών, φέρει στο ίδιο τραπέζι τις διαπραγματευτικές ομάδες ξενοδόχων-συντεχνιών. Με την ελπίδα ότι κάποιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα θα προκύψει. Ως γνωστόν, όλο αυτό το διάστημα η διαπραγμάτευση διεξαγόταν εκ του σύνεγγυς.

Σε αυτό το στάδιο, η επιλογή της υποβολής μεσολαβητικής πρότασης δεν είναι στο υπουργικό τραπέζι, καθώς η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις πλευρές προφανώς θα έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψή της, από τη μία είτε και από τις δύο.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έντονες απόψεις διατηρούν και οι δύο πλευρές όσον αφορά στο ύψος του ποσοστού που θα χρεώνεται ο υπάλληλος για τις ζημιές (σπάσιμο σερβιτσιών). Η χρέωση ανέρχεται στο 17,5% και αφαιρείται από τη μονάδα που επωφελείται ένας υπάλληλος.

Το εν λόγω θέμα φαίνεται να συναρτάται και από τις δύο πλευρές με το ζήτημα της καταβολής μισθολογικών αυξήσεων. Στο μόνο που συμφωνούν ξενοδόχοι και συντεχνίες είναι ότι η επίλυση της διαφοράς πρέπει να είναι συνολική, δηλαδή να περιλαμβάνει την επαναφορά δικαιωμάτων, νομική ρύθμιση κάποιων όρων απασχόλησης και ανανέωση της σύμβασης.

Χθες, η υπουργός Εργασίας είχε νέα συνάντηση με τις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων, κατά την οποία οι πλευρές φαίνεται να έδωσαν τις τελεσίδικες θέσεις τους. Η υπουργός Εργασίας παρουσιάστηκε φειδωλή στις δηλώσεις της, σημειώνοντας ότι «η προσπάθειά μας είναι να μην υπάρξουν προβλήματα στη βιομηχανία ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου», ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι «αν θα υπάρξει επίλυση θα επιτευχθεί πολύ σύντομα».

Πηγή: Φιλελεύθερος