Στήριξη Βρετανίας στην επιστροφή Αμμοχώστου

CEB1 17 Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου
Ομόφωνα εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα πρόταση ψηφίσματος του βουλευτή βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Ντέιβιντ Μπάροους, που υποστηρίζει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και τη συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

CEB1 1738 Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου

Το κείμενο του ψηφίσματος καλεί επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου και την κυβέρνηση της Βρετανίας να «προωθήσει» τη συνεργασία από την πλευρά της Άγκυρας.

Στη εισήγησή του ο κ. Μπάροους τόνισε ότι η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, αλλά παρόλα αυτά παραμένει με τρόπο «τραγικό και ανυπόφορο» διαιρεμένη και κατεχόμενη. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι η Κύπρος είναι «σε καλά χέρια», ενώ πρόσθεσε ότι το νησί θα μπορούσε με μια συνολική λύση του προβλήματος να γίνει φάρος και για άλλα έθνη, συμβάλλοντας στη σταθερότητα στην περιοχή.

Μετέφερε στους συναδέλφους του βουλευτές τα θετικά μηνύματα που αποκόμισε από το ταξίδι του στην Κύπρο στις 11-14 Νοεμβρίου, επικεφαλής επταμελούς αντιπροσωπείας Συντηρητικών βουλευτών ως Κοινοβουλευτικός Πρόεδρος των «Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου». Χαρακτηριστικά ο κ. Μπάροους ανέφερε πως ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης έκανε λόγο για την «καλύτερη ευκαιρία που έχει υπάρξει ποτέ» για λύση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση ψηφίσματος που υπέβαλε τη χαρακτήρισε «ουσιαστική» και «ιστορική», τονίζοντας ότι αίτημα για την επιστροφή της Αμμοχώστου (σ.σ.: του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β.) έχει συλλέξει πάνω από 50.000 υπογραφές, κερδίζοντας μεταξύ άλλων και τη στήριξη του Πρωθυπουργού Κάμερον. Ο κ. Μπάροους σημείωσε ότι η επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της θα είναι κρίσιμο στοιχείο για την προώθηση μιας λύσης.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Έλγουντ έκανε αρχικά λόγο για «σημαντική στρατηγική σχέση με την Κύπρο» και για συμφέροντα ασφαλείας που έχει η Βρετανία στο νησί, πέρα από τους ιστορικούς, εμπορικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς δεσμούς.

Ο κ. Έλγουντ σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου «δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό» και ότι όλοι θα ωφεληθούν από μία λύση. «Καλωσορίζω την υποστήριξη που εκφράζεται στην πρόταση ψηφίσματος για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος. Η Κύπρος είναι διαιρεμένη εδώ και υπερβολικά πολύ καιρό. Υπό τη θαρραλέα ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί ίσως έχουμε τώρα μια ευκαιρία να διασφαλίσουμε μία δίκαιη και διαρκή λύση. Μπορώ να διαβεβαιώσω τη Βουλή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ένας ισχυρός υποστηρικτής των προσπαθειών των δύο κοινοτήτων να εξασφαλίσουν μία λύση. Θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να επανενώσουν την Κύπρο».
Ο πολιτικός αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις σημείωσε επίσης ότι μία διαρκής λύση θα είχε ξεκάθαρα οφέλη για την Κύπρο, την περιοχή και το ΗΒ, με οικονομικά οφέλη και ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια περιοχή όπου η Κύπρος είναι ήδη «φάρος σταθερότητας». Θα άνοιγε νέες πιθανότητες ενεργειακών και οικονομικών συνεργασιών και θα προσέδιδε νέα δυναμική στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας Σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχουν ευκαιρίες για το ΗΒ, επισήμανε ό κ. Έλγουντ.
«Είναι σαφές ότι η Τουρκία παραμένει ένα σημαντικό μέρος της επίτευξης λύσης. Καλωσορίζουμε την υποστήριξη μας λύσης από την Τουρκία και δημόσιες δηλώσεις από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου είναι σημαντικές στην οικοδόμηση υποστήριξης στη λύση», συνέχισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών. Επανέλαβε τη βρετανική πρόταση για παραχώρηση σχεδόν της μισής έκτασης των βάσεων σε περίπτωση λύσης, δηλώνοντας χαρούμενος που οι βάσεις χρησιμοποιούνται ως «μέθοδος ενθάρρυνσης» μιας λύσης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ανέφερε ο κ. Έλγουντ: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν επιζητούμε κανέναν συγκεκριμένο ρόλο για το ΗΒ. Αντίθετα, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιονδήποτε διακανονισμό οι πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν ώστε να επιτρέψουν στις κοινότητες τους να νιώσουν ασφαλείς».

Ως προς το θέμα της Αμμοχώστου, ο Υφυπουργός είπε ότι η Βρετανία στηρίζει πλήρως όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει πεπεισμένη ότι εν τέλει μια συνολική λύση είναι η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των σύνθετων θεμάτων.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι θα απαιτηθούν τολμηρές αποφάσεις και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, με τους δύο ηγέτες να έχουν δείξει ότι μπορούν να παράσχουν τη δυνατή και αποφασιστική ηγεσία που χρειάζεται για μια ιστορική συμφωνία. «Η κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι μια λύση είναι εφικτή. Καλούμε και τις δύο πλευρές να αδράξουν αυτή την ευκαιρία», κατέληξε ο Τομπάιας Έλγουντ.

Το λόγο πήραν μια σειρά βουλευτών κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της έγκρισης του ψηφίσματος, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που συνοδεύονταν από τον κ. Μπάροους στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο.
Η Σέριλ Μάρεϊ των Συντηρητικών επισήμανε τη σημασία του ανοίγματος της Αμμοχώστου για τον τουρισμό και της λύσης του Κυπριακού για τον σεβασμό και την προστασία της θρησκευτικής κληρονομιάς όλου του νησιού, ενώ ο Μάικ Φρηρ, Συντηρητικός βουλευτής βορείου Λονδίνου, σχολίασε ότι η περίπτωση της Αμμοχώστου είναι μία «ορατή υπενθύμιση του ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που κατέχεται από ξένη δύναμη και ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι να αποσυρθεί από την Κύπρο».

Ο κ. Μπάροους σχολίασε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου είναι ένα στίγμα για την Ευρώπη και ότι πρέπει η Τουρκία να δείξει ότι συνεργάζεται, ώστε η λύση να είναι αξιόπιστη.

Η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Εργατικών Κάθριν Γουέστ στάθηκε στο γεγονός ότι η πρόταση για την Αμμόχωστο και η υποστήριξη για λύση του Κυπριακού έχουν διακομματική στήριξη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Μάθιου Όφορντ των Συντηρητικών στάθηκε στην αρνητική εντύπωση που του προκάλεσε η απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία της Αμμοχώστου και η εκφοβιστική παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ σχολίασε ότι του κάνει εντύπωση πως ενώ ακούει συχνά κριτική προς το Ισραήλ για τους εποίκους του, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Τουρκία για τους επικούς στην Κύπρο.

Ο κ. Μπάροους κάλεσε μέσα από τη συζήτηση τη βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την πρόσβαση στα Βαρώσια ειδικών που θα μπορέσουν να αποτιμήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί, να ταχθεί υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων, να δεσμευθεί ότι θα βοηθήσει στα δύσκολα θέματα που θα απαιτήσουν τη συνεργασία της Τουρκίας και να ζητήσει από την Άγκυρα να παράσχει πληροφορίες για τους αγνοούμενους.
Ο σερ Ντέιβιντ Άμες από τους Συντηρητικούς δήλωσε ότι στην αρχή της πρόσφατης επίσκεψης στην Κύπρο ήταν πολύ κυνικός ως προς τις προοπτικές λύσης, αλλά εντυπωσιάστηκε από τις συναντήσεις που είχε η βρετανική αντιπροσωπεία και ιδίως από τα όσα άκουσε από τον Γιαννάκη Ομήρου και τον κ. Μαυρογιάννη. Εξήρε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προσπάθειές του, καθώς και το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, όπως έκανε και ο βουλευτής Μάρτιν Βίκερς.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ, που αναλαμβάνει τα ηνία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο και που ασχολείται με το Κυπριακό από το 1983, είπε ότι τώρα υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στη θέση ότι δεν μπορεί παρά να αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Βρετανία ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από την επίλυση του Κυπριακού

Ο Πατ ΜακΦάντεν των Εργατικών συμφώνησε ότι οι οιωνοί λύσης είναι καλύτεροι από ποτέ.