Αγία Νάπα: Σκέπασαν προτομή ήρωα και κατέβασαν σημαίες

Καταγγελία για κάλυψη με πανί της προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Λουκά Λουκά δημοσιεύει σήμερα το SigmaLive. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, άγνωστοι οι οποίοι συμμετείχαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νεολαίας Αγίας Νάπας προέβησαν την περασμένη Παρασκευή σε μια αψυχολόγητη ενέργεια προκαλώντας την αντίδραση και την δυσαρέσκεια μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, κατά την διάρκεια διοργάνωσης μουσικού φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία του Δήμου, άγνωστοι σκέπασαν με σεντόνι την προτομή του ήρωα της ΕΟΚΑ Λουκά Λουκά ενώ κατέβασαν από τους ιστούς την Ελληνική και την Κυπριακή σημαία.

Οι ενέργειές τους αυτές έγιναν αντιληπτές από τους διερχόμενους οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους για την κίνηση αυτή. Όπως πληροφορείται το Sigmalive παρόμοιες ενέργειες έγιναν και στο παρελθόν κατά την διάρκεια διεξαγωγής παρόμοιων συναυλιών.

Ο ήρωας Λουκάς Λουκά

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λουκάς Λουκά γεννήθηκε στην Αγία Νάπα στις 10 Αυγούστου 1941 και έχασε την ζωή του ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι από τους Άγγλους αποικιοκράτες. Ο Λουκά ήταν μέλος των μαθητικών ομάδων της ΕΟΚΑ και η δράση του ήταν κυρίως η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες εναντίον της κατοχής της Κύπρου από τους Άγγλους, ρίψη φυλλαδίων και αναγραφή συνθημάτων, τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην Αγία Ναπά.

Την νύχτα της 3ης Οκτωβρίου 1958 χιλιάδες Βρετανοί προέβησαν, με την ανοχή των αρχών, σε κάθε είδους βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων πολιτών της Αμμοχώστου, μετά την επιβολή κατ’οίκον περιορισμού, εκδικούμενη τον φόνο της Αγγλίδας Κάλιφ, την οποία η ΕΟΚΑ είχε καταδικάσει κατηγορηματικά.

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της πόλης οι οποίες οδήγησαν σε γενικότερες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 200 άτομα, να φονευθούν δυο Έλληνες και ένα κοριτσάκι να πεθάνει από φόβο.

Ο Λουκάς Λουκά, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σπίτι συναγωνιστή και συμμαθητή του, ξεκίνησε να πάει στο δικό του, όταν έπεσε σε περίπολο των Άγγλων οι οποίοι τον άρπαξαν και κτυπώντας τον ανελέητα με ρόπαλα τον σκότωσαν.

Ροη Ειδησεων

Στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας. Σύμφωνα…

13 Μαΐου, 2024

Βροχές και καταιγίδες στο «μενού» του καιρού

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Αρχικά σήμερα, ο καιρός θα είναι κατά τόπους κυρίως…

13 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Σε θανατηφόρο κατέληξε το τροχαίο της περασμένης Πέμπτης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε θανατηφόρο κατέληξε η τροχαία οδική πρόσκρουση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Μαΐου…

12 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Κωμικοτραγική ληστεία από Βρετανούς τουρίστες

Όπως ανέφερε ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου «γύρω στις 05:15 σήμερα…

12 Μαΐου, 2024

Απόψε πάμε στην «Ημέρα της Αγίας Νάπας»

Ο Δήμος Αγίας Νάπας μας προσκαλεί να χορέψουμε μαζί στην «Ημέρα της πόλης της Αγίας…

12 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Πιάστηκαν «στα πράσα» με ναρκωτικά

Όπως ανέφερε ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου «στα πλαίσια των οργανωμένων…

12 Μαΐου, 2024