Πολιτικοί οι λόγοι καθυστέρησης διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας

a 37 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια
a 478 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια

Σε λόγους που αποδίδονται σε άκρως πολιτική πτυχή του θέματος οφείλεται, όπως πληροφορείται το Σίγμα, η καθυστέρηση στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας – Απλικίου.

Όπως γνωρίζει το Σίγμα, η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η Ε.Ε δεν είχε μέχρι πρόσφατα εξεύρει, όπως είχε γίνει σε προηγούμενες περιπτώσεις, τα απαραίτητα κονδύλια για να δοθούν στην UNDP που θα αναλάμβανε το κομμάτι προετοιμασίας της νεκρής ζώνης.

Και ενόψει τούτου, τα Ηνωμένα Έθνη εισηγήθηκαν κάτι πρωτοφανές. Για σκοπούς προετοιμασίας του δρόμου, να χωριστεί η νεκρή ζώνη σε δύο μέρη και να αναλάβουν από ένα μέρος η Ε/κ και Τ/κ πλευρά. Κάτι βεβαίως που απέρριψε κατηγορηματικά το Προεδρικό, όχι λόγω κόστους αλλά γιατί θα δημιουργείτο πολιτικό προηγούμενο σε σχέση με την κυριότητα της νεκρής ζώνης, που είναι έδαφος που δόθηκε από την Ε/κ πλευρά.

Μάλιστα, μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος είχε διακοπεί κάθε επαφή της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής. Τελικά, μαθαίνουμε έχουν εντοπιστεί τα κονδύλια και η διαμόρφωση του δρόμου στην νεκρή ζώνη θα ακολουθήσει την πεπατημένη άλλων περιπτώσεων, δηλαδή μέσω της UNDP, η οποία θα προκηρύξει προσφορές για δικοινοτικές κοινοπραξίες. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τοποθετείται σε τέσσερις με πέντε μήνες.

Πηγή: Sigma TV