“Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”

«Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό»Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ «Έγινε πρόοδος» στο Κυπριακό κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο διήμερο 30 με 31 Οκτωβρίου, στο συγκρότημα με επαύλεις «Γκριν Τρι» (Greentree), της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης…Αυτό υποστήριξε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημερώνοντας σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Ντάουνερ, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση, είπε ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικές προοπτικές», επαναλαμβάνοντας στην ουσία τα όσα υποστήριξε με τη δήλωση του και ο Γ.Γ. την περασμένη Τρίτη.

«Μπόρεσα να τους αναφέρω ποια κατά τη γνώμη μου ήταν τα θέματα στα οποία σημειώθηκε πρόοδος και ποια ήταν τα προβλήματα, ώστε να τους δώσω μια εικόνα για το μέλλον, για το τι θα γίνει στις προσεχείς εβδομάδες στην Κύπρο και τι προοπτικές υπάρχουν για το Greentree, όπου θα ξαναβρεθούμε (προς τα μέσα Ιανουαρίου)» σημείωσε ο κ. Ντάουνερ.

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «δεν έγινε τίποτε το δραματικό» και «οι δύο πλευρές δίνουν τις δικές τους ερμηνείες για το τι έγινε εκεί».

Επίσης, επισήμανε ότι «έγινε πρόοδος» στο “Greentree”, αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Είμαστε ευχαριστημένοι που σημειώθηκε πρόοδος. Αμφότερες οι πλευρές κατέβαλαν πραγματική προσπάθεια, όμως υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, αλλιώς δεν θα πήγαιναν στην Κύπρο και στη συνέχεια να επιστρέψουμε τον Ιανουάριο».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. υποστήριξε ότι «οι δύο ηγέτες πιστεύουν πως μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία και ο Γενικός Γραμματέας ήταν ενθαρρυμένος που το άκουσε» και «είμαι σίγουρος ότι ευχαρίστησε και το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Σε ερώτηση όσον αφορά την αλλαγή του τρόπου πραγματοποίησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με την καθιέρωση εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε: «Κανείς δεν θέλει μία συμφωνία περισσότερο από τους ίδιους τους Κύπριους και η όποια συμφωνία θα είναι δική τους. Πηγή: newsbeast.gr