ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ με πρωτοκαθεδρία στη συνεργασία

CEB1 132 ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ειδήσεις, Νικόλας Παπαδόπουλος
CEB1 633 ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ειδήσεις, Νικόλας Παπαδόπουλος

Πλώρη για κοινή πορεία στις Προεδρικές έβαλαν και επίσημα χθες ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Το σημαντικό της χθεσινής συνάντησης αντιπροσωπειών υπό τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Μαρίνο Σιζόπουλο, είναι η συμφωνία για ολοκλήρωση των επαφών του ενδιάμεσου και κατάληξη σε συμφωνία, το συντομότερο δυνατό. Χρονικά αυτό προσδιορίζεται λίγο μετά το Πάσχα.

Η χθεσινή συνάντηση έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είναι τα δύο ιστορικά κόμματα του Κέντρου και ότι τους ενώνουν πολλά. Παράλληλα το ΔΗΚΟ υπογράμμισε και διά στόματος του προέδρου του ότι θα έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή υποψηφίου, και όλα πλέον δείχνουν πρόκριση του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μετά το πέρας της συνάντησης, υπογράμμισε ότι το κόμμα του, επειδή είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου, δικαιούται να έχει άποψη για το ποιος θα είναι υποψήφιος τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο και ποια θα είναι τα κριτήρια, τα οποία θα βοηθήσουν στην επιλογή του.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και εξεύρεση κοινού υποψηφίου προκειμένου να γίνει κατορθωτή η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφεραν και οι δύο, θα πρέπει να επιδιωχθεί η υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές και τον καθορισμό των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος του ενδιάμεσου χώρου.

«Συμφωνούμε με την ΕΔΕΚ σε ένα κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αλλαγή και απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι με την ΕΔΕΚ τους ενώνουν πολλά και ότι θα πρέπει τα δύο κόμματα να συνεργαστούν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι τα δύο κόμματα θα αναλάβουν μια πρωτοβουλία στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να προχωρήσουν στην υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές.

Τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όσο και ο Μαρίνος Σιζόπουλος απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν σε ονοματολογία επιμένοντας ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πολιτική απόφαση, να καθοριστούν τα κριτήρια και μετά να καταλήξουν σε υποψήφιο.

Απέφυγαν και ανοιχτή σύγκρουση με τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα, δηλώνοντας και οι δύο ότι στόχος είναι η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων του ενδιάμεσου. «Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν», ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ για επαφές με όλα τα κόμματα περιλαμβανομένης και της Συμμαχίας Πολιτών. «Ελπίζουμε να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατόν και στον κοινό υποψήφιο και σε ό,τι αφορά και μια κοινή πολιτική απόφαση για τη στόχευση αυτής της συνεργασίας. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε τη δική μας άποψη σε κανέναν. Επιδιώκουμε συνεργασία», ανέφερε ο Ν. Παπαδόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το κατά πόσο δημιουργείται πρόβλημα συνεργασίας λόγω του γεγονότος ότι η ΕΔΕΚ έχει αποτινάξει τη ΔΔΟ, ενώ το ΔΗΚΟ όχι, ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι οι ταμπέλες και παρέπεμψε στη στήριξη του ΕΥΡΩΚΟ προς τον Ν. Αναστασιάδη αν και αυτό διαφωνούσε με την ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτρέπει τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας. «Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.

ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ

Η συνάντηση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, η πρώτη με την οποία υλοποιείται η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού κόμματος, για έναρξη επαφών με τα κόμματα του ενδιάμεσου, με στόχο την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2018, έγινε σε επίπεδο διευρυμένων αντιπροσωπείων και αυτό έχει τη σημασία του.Τον Νικόλα Παπαδόπουλο συνόδευαν ο αν. πρόεδρος Μάρκος Κυπριανού, ο γγ Μαρίνος Μουσιούτας, ο οργανωτικός Φύτος Κωνσταντίνου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Γιώργος Σολωμού και ο εκπρόσωπος Τύπου Άθως Αντωνιάδης.Από την ΕΔΕΚ, παρόντες ήταν ο αναπλ. πρόεδρος Κωστής Ευσταθίου, η αντριπρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου, ο γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ Χρύσος Τουλούπης και η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Παναγιώτου.

Ακολουθεί ραντεβού με την Ελένη Θεοχάρους

Η επόμενη συνάντηση του ΔΗΚΟ θα είναι με το Κίνημα Αλληλεγγύη. Αυτό αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα μετά και την ολοκλήρωση του εκλογικού συνεδρίου του Κινήματος. Ακολούθως θα διευθετηθεί συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το πότε και αν τελικά θα γίνει και νέα συνάντηση με τη Συμμαχία Πολιτών, μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι δημόσια δηλώνεται η επιθυμία για συνάντηση.

Στη Συμμαχία επικρατεί ανήσυχη ηρεμία μετά την απόφαση της Ανώτατης Συγκλήτου για πρόταξη της υποψηφιότητας Λιλλήκα. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί οποιαδήποτε νέα συνάντηση. Πιθανόν το πρόγραμμα να καθοριστεί από βδομάδας μετά τη συνεδρία της Γραμματείας.

Πηγή: philenews