Κυβέρνηση: “Το ΔΗΚΟ δεν αποχώρησε λόγω παραβιάσεων”

Η Κυβέρνηση διαφωνεί κάθετα ότι η απόφαση για έξοδο του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση είναι επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τάχα παραβίασε προεκλογικές δεσμεύσεις του, συνομολογώντας το κοινό ανακοινωθέν, αναφέρει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε γραπτή του δήλωση.

Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, με αστήρικτα και αβάσιμα επιχειρήματα, ουσιαστικά θέλει να αποδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανύπαρκτες ευθύνες.

Στη γραπτή του δήλωση, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι “με πολλή νηφαλιότητα, υπομονή και στωικότητα και αποφεύγοντας να εισέλθει στην όποια πολιτική αντιπαράθεση, η Κυβέρνηση παρακολούθησε και παρακολουθεί τις πολιτικές επιλογές του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου”.
“Σεβαστές απόλυτα οι πολιτικές επιλογές και οι πολιτικοί σχεδιασμοί του Προέδρου του ΔΗΚΟ για το μέλλον του ιδίου και του κόμματός του, αλλά η Κυβέρνηση διαφωνεί κάθετα ότι η απόφαση για έξοδο του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση είναι επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχα παραβίασε προεκλογικές δεσμεύσεις του, συνομολογώντας το κοινό ανακοινωθέν”, σημειώνει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι “ο κ. Παπαδόπουλος, με αστήρικτα και αβάσιμα επιχειρήματα, μέσω ερμηνειών που ηθελημένα ή αθέλητα δαιμονοποιούν ακόμη και τις πλέον σαφείς των προνοιών του κοινού ανακοινωθέντος, ουσιαστικά θέλει να αποδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανύπαρκτες ευθύνες για προειλημμένες αποφάσεις του που τον διέκριναν διαχρονικά”.
“Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέτυχε ένα κοινό ανακοινωθέν που ρητά αναφέρει ότι η λύση θα είναι βασισμένη στις θεμελιώδεις ελευθερίες, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς και στα περί Κύπρου ψηφίσματα του. Το κοινό ανακοινωθέν ξεκαθαρίζει ακόμη ότι η ομοσπονδιακή λύση που θα προκύψει θα είναι μετεξέλιξη της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ”, επισημαίνει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Προσθέτει ότι “σημαντικότερο όλων είναι ότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ρητά ότι το νέο ομοσπονδιακό κράτος θα έχει μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη κυριαρχία”.
“Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι καμιά κοινότητα δεν θα μπορεί να αποσχιστεί ή να ενωθεί με άλλη χώρα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και απαγορεύονται οι επιδιαιτησίες, ενώ το στάτους κβο της εισβολής και της κατοχής θεωρείται απαράδεκτο”, σημειώνει.

Επισημαίνει ότι “όλα αυτά, τα οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε να καταγραφούν ως το πλαίσιο λύσης, συνταυτίζονται απόλυτα με την πλειοψηφία των επιδιώξεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, έτσι όπως καταγράφονται στις ομόφωνες αποφάσεις τον Σεπτέμβριο του 2009”.
“Περαιτέρω, επιτεύχθηκε η αντικατάσταση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών που δεν έχαιρε της εκτίμησης του πολιτικού κόσμου, ενώ για πρώτη φορά η κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω του διαπραγματευτή της, συνομιλεί απευθείας με την υπεύθυνη για την κατοχή, Τουρκία”, αναφέρει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Προσθέτει ότι “η Κυβέρνηση αντιπαρέρχεται τους χαρακτηρισμούς και τα μαθήματα αξιοπρέπειας και ιστορίας, και θα συνεχίσει τον επιβαλλόμενο, αλλά δύσκολο δρόμο της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού”.

Ροη Ειδησεων

Δερύνεια: Δημιουργία παιδότοπου στην οδό Αποστόλου Πέτρου

Έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στην οδό Αποστόλου Πέτρου παιδότοπος, όπου παιδιά όλων των ηλικιών, τόσο από…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠτΔ: Εξέφρασε ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Την ετοιμότητά του για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Αποφασίζουν οι συντεχνίες για σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με τη μεσολαβητική πρόταση…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Απόπειρα φόνου στην Επ.Αμμοχώστου: Kτύπησε και στραγγάλισε 23χρονη σε δωμάτιο ξενοδοχείου

Συνελήφθη χθες από μέλη της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και τέθηκε υπό κράτηση, άντρας…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Γρηγόρη Μόργκαν

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Γρηγόρης Μόργκαν παντρεύτηκαν το απόγευμα της Κυριακής (1/9), μετά από…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Eπισκέψεις και συναντήσεις αντιπροσωπειών στο πλαίσιο της Συνόδου MED9

Με στόχο τη συνεργασία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, ανθεκτικού στις ακραίες καιρικές…

2 Σεπτεμβρίου, 2024