Τέρμα στην εκμετάλλευση από τους μεσιτέμπορους αποφάσισαν οι αγρότες

det agrotes Ειδήσεις

Σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων το τερματισμό της εκμετάλλευσης τους από τους μεσιτέμπορους και της παράδοσης των αγροτικών προϊόντων εάν δεν πληρωθούν σε ένα μήνα, αποφάσισαν την Τρίτη οι παραγωγοί και οι αγροτικές οργανώσεις… 

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στη Ξυλοφάγου στην οποία συμμετείχαν όλες οι ΣΕΔΙΓΕΠ, οι ομάδες παραγωγών αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί μαζί με τις τέσσερις αγροτικές οργανώσεις ΕΚΑ, ΠΕΚ, Αγροτική και Παναγροτικό.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε κυρίως το θέμα των καθυστερημένων πληρωμών και οι αγρότες και οι οργανώσεις τους αποφάσισαν σειρά μέτρων, τα οποία θα κοινοποιήσουν προς τους εμπόρους με τους οποίους είναι συμβεβλημένες οι ΣΕΔΙΓΕΠ και οι ομάδες παραγωγών.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες και οι αγροτικές οργανώσεις αποφάσισαν και κωδικοποίησαν υπό μορφή επιστολής ότι «οι πληρωμές από τους εμπόρους θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα και θα αφορούν όλα τα τιμολόγια του μήνα. Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνεται ο έμπορος, θα τερματίζεται η παράδοση προϊόντων από τους παραγωγούς. Στις περιπτώσεις στις οποίες οι έμποροι αρνούνται να προβαίνουν σε πληρωμές σε περιθώριο ενός μήνα, οι αγρότες και οι αγροτικές οργανώσεις θα δημοσιοποιούν τα ονόματά τους».

Επίσης, αποφασίστηκε ότι «εάν συνεχιστεί η κατάσταση με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι αγρότες και οι αγροτικές οργανώσεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο απευθείας διάθεσης των προϊόντων στους καταναλωτές. Θα συσταθεί συντονιστικό σώμα το οποίο θα αποτελούν οι πρόεδροι των ΣΕΔΙΓΕΠ και των ομάδων παραγωγών και οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων».

Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη και μιλώντας εκ μέρους των τεσσάρων αγροτικών οργανώσεων, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας είπε ότι «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε συνεργασία με όλες τις ΣΕΔΙΓΕΠ, τις ομάδες παραγωγών και άλλους παραγωγούς έχουν αποφασίσει σήμερα να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η ληστρική εκμετάλλευση που δέχονται όλα αυτά τα χρόνια από τη μεσιτεμπορία».

Εκ μέρους των παραγωγών, ο Πρόεδρος της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου Ανδρέας Μουλαζίμης, ανέφερε ότι «οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση διότι τα τελευταία 2-3 χρόνια ορισμένοι δεν είναι έμποροι αλλά απλοί εκμεταλλευτές των παραγωγών. Ολοι αυτοί οι έμποροι κρατούν τα λεφτά των παραγωγών, οι παραγωγοί με τη σειρά τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους δικούς τους εμπόρους και το αποτέλεσμα είναι να είμαστε σε απόγνωση».

Προσπαθούμε, συνέχισε, «να πάρουμε κάποια μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση. Συμφωνούμε με τα μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα διότι είμαστε καταχρεωμένοι στις ΣΠΕ και κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοσχερώς».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ