Ισχύει η πρόταση του Προέδρου για την Αμμόχωστο

a 76 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7557 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Στην πρόταση τρίπτυχο για την Αμμόχωστο που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το 2010 παρέπεμψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του για δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα Μιλλιέτ, σύμφωνα με το οποίο η τουρκική πλευρά προετοιμάζει μονομερές άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου… 

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «πληροφορίες όπως αυτές που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ και που αφορούν στη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου έχουν δημοσιευθεί ξανά αλλά καμιά συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προέκυψε επί του θέματος».

Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, «αυτά τα οποία αναφέρουν τα δημοσιεύματα είναι εκτός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο».

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι «ενέργειες ή κινήσεις που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων, είναι εκτός των αποφάσεων του Οργανισμού (ΟΗΕ) ή τις παραβιάζουν δεν γίνονται αποδεκτές από την ε/κ πλευρά».

Υπενθύμισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν συγκεκριμένη απόφαση για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει, το ψήφισμα 550 το 1984, το οποίο ζητά την μεταβίβαση αυτής της περιοχής στα Ηνωμένα Εθνη.

«Στη βάση αυτού του ψηφίσματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2010 στα πλαίσια του γνωστού τρίπτυχου, πρότεινε όπως αποδοθεί η περιοχή στα Ηνωμένα Εθνη, επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι της περιοχής και παράλληλα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ για διεξαγωγή εμπορίου των τ/κ, χωρίς ασφαλώς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Ο κ. Στεφάνου συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «επιπρόσθετα ο Πρόεδρος είχε προτείνει με την αποδοχή αυτής της πρότασης να ξεπαγώσουν κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας».

Δυστυχώς, είπε, «η Τουρκία και σ’ αυτή την πρωτοβουλία του Προέδρου απάντησε αρνητικά, παρά το προφανές κίνητρο που έχει για την υιοθέτησή της».

«Η Κυβέρνηση επιμένει στη μεταβίβαση της περιοχής στα Ηνωμένα Εθνη όπως προνοούν τα ψηφίσματα και επαναβεβαιώνει την ισχύ της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010», τόνισε.

Κληθείς να πει τι θα καλέσει τους πολίτες της Αμμοχώστου να πράξουν σε περίπτωση που θα προχωρήσει η τουρκική πλευρά με άνοιγμα της πόλης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η δήλωσή του «δίνει ένα πλαίσιο τοποθέτησης και μια προσέγγιση αναφορικά με το θέμα».

Πρόσθεσε ότι «δεν θεωρούμε όμως παραγωγικό ν’ αρχίσουμε να συζητούμε στη βάση του ‘αν γίνει αυτό ή αν γίνει εκείνο’».

«Ενώπιον της Τουρκίας υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα, έτσι όπως τα Ηνωμένα Εθνη θέτουν στα ψηφίσματά τους», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή του ψηφίσματος τούτου, πράγμα που δυστυχώς δεν το κάνει από το 1984 που υπάρχει το ψήφισμα 550».

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο υπάρχει κάποια ενημέρωση για οποιεσδήποτε ενέργειες στα κατεχόμενα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της πόλης.

Κληθείς να δώσει εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για τις πρωτοβουλίες που πιθανόν να πάρει η τουρκική πλευρά ως την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι η Κυβέρνηση πολύ προσεκτικά παρακολουθεί το τι λέγεται από μέρους της τουρκικής πλευράς».

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, «η Τουρκία έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις μπροστά της». Πρώτα απ’ όλα, είπε, «δεν μπορεί να θέτει ζήτημα για το θέμα της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ». Αυτό, ανέφερε, «είναι θέμα της ΕΕ».

Σημείωσε παράλληλα ότι «όπως πριν από μερικές μόνο μέρες οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν προς την Τουρκία ότι είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως προκύπτει από την θέση της ως κράτος μέλος της ΕΕ να αναλάβει την προεδρία».

Δεύτερον, ανέφερε, «η Τουρκία έχει και υποχρεώσεις που και πάλιν ανέλαβε έναντι της ΕΕ και κατά προέκταση έναντι όλων των μελών της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν έχει υλοποιήσει». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δυσκολεύει τη δική της θέση αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία και την ενταξιακή της προοπτική».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου «είναι στο χέρι της Τουρκίας να διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού στη βάση ασφαλώς των ψηφισμάτων του ΟΗΕ». Είναι, είπε, «στο δικό της χέρι να βοηθήσει τον εαυτό της να προχωρήσει στην ενταξιακή πορεία».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η μέχρι τώρα στάση και συμπεριφορά της είναι ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και σε ότι αφορά στην λύση του Κυπριακού με τη πολύ αρνητική και ενίοτε προκλητική στάση που τηρεί στο Κυπριακό και σε σχέση με την ενταξιακή της προοπτική».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς οποιεσδήποτε προληπτικές κινήσεις λαμβάνει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις όποιες πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς ο κ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως αναφέρεται και στη δήλωση η Κυβέρνηση έχει θέσει αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου είναι σε ισχύ η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «το σημαντικό σ’ αυτή την πρόταση είναι πρώτα απ’ όλα ότι αυτή στηρίζεται σε ψηφίσματα και σε αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δεύτερον ότι αυτή η πρόταση περιλαμβάνει και κίνητρα για την τ/κ πλευρά αλλά και για την Τουρκία για να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση».

«Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, ακόμη και αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή», είπε τέλος.