Ολοκληρώθηκε το Α’ Επιστημονικό Συνέδριο “Η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Σωτήρα”

FDG 8917 Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου
FDG 8917 Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου

Με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 29 Μαΐου 2016 οι εργασίες του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο “Η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Σωτήρα”.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας και διοργανώθηκε από την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας και την Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας- Αμμοχώστου.

FDG 8888 Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου

Εισηγητές ήταν οι Δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Βυζαντινολόγος, Δρ. Μαρία Πασχάλη, Ιστορικός Τέχνης, Δρ. Νάσα Παταπίου, Ιστορικός – Ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και ο Γιώργος Φιλοθέου, Έφορος Αρχαιοτήτων, Υπεύθυνος Εφορείας Αρχαίων Μνημείων.

Ο Έφορος Αρχαιοτήτων και Υπεύθυνος Εφορείας Αρχαίων Μνημείων του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, κ. Γιώργος Φιλοθέου στα πλαίσια της εισήγησής του αναφέρθηκε στις έρευνες και τις μελέτες των μνημείων της Σωτήρας Αμμοχώστου και τη συστηματική συντήρησή τους αλλά και τα νέα στοιχεάι που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια.

FDG 8874 Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου

Η Ιστορικός Τέχνης, Δρ Μαρία Μασχάλη στην εισήγησή της σχολίασε τα ζητήματα ταυτότητας στον τοιχογραφικό διάκοσμο του παλαιού ναού της Μεταμόρφωσης αλλά και στις έρευνες που διεξάγονται από το 2014 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντης.

Η Ιστορικός – Ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Δρ Νάσα Παταπίου, επικεντρώθηκε στην επιτύμβια πλάκα της Κονταρίνας Δακήλα και την ιστορία της, η οποία βρίσκεται εντοιχισμένη στο υπέρθυρο της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σωτήρα.

FDG 8916 Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου

Ο Βυζαντινολόγος, Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, αποκάλυψε πληροφορίες οι οποίες εξάγονται από τη μελέτη των φορητών εικόνων που φυλάσσονται κυρίως στο Εικονοφυλάκιο – Σκευοφυλάκιο του Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας, κα Φλωρεντία Σάββα, ο Δήμαρχος Σωτήρας, κ. Γεώργιος Τάκκας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου, ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καράς και ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ, κ. Κώστας Κουμής.

FDG 8951 Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παουσιάστηκε η εργασία “Εκκλησίες της Σωτήρας, Μαθαίνω Παίζοντας” από την Τεχνικη Σχολη Παραλιμνιου και το Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα. Η παρουσίαση έγινε από τους μαθητές και τους υπεύθυνους καθηγητές, Άγγελο Σμάγα και Τρύφωνα Παπαγιάννη.

Στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου φιλοξενήθηκε φωτογραφική έκθεση από τις εικόνες και τις τοιχογραφίες των εκκλησιών της Σωτήρας, καθώς και από τις εργασίες των μαθητών της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 6 Ιουνίου (Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-14:00).

FDG 8834 Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε η Δημοτική Χορωδία Σωτήρας με Ύμνους και Παραδοσιακά Τραγούδια σε Διεύθυνση Λουκά Ζυμαρά καθώς και το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας με Παραδοσιακούς Χορους Μικράς Ασίας και σε Διεύθυνση της Έμιλης Ζένιου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσία τριών από τα έξι μέλη της τετράφωνης Εκκλησιαστικής Χορωδίας Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας, οι οποίοι έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους σε ρωσική γλώσσα.

FDG 8781 Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου

Μετά το τέλος του συνεδρίου ακολούθησε ξενάγηση στα μνημεία της Σωτήρας.

Συντονιστής του Συνεδρίου ήταν ο Λειτουργός Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας, Ιστορικός, Κωνσταντίνος Πέτρου.

FDG 8737 Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου

Την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος είχε η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας, Φλωρεντία Σάββα, ενώ την επιμέλεια του συνεδρίου, οι Λειτουργοί Πολιτισμού του Δήμου, Κωνσταντίνος Πέτρου και Μαρίνος Παυλικκάς.

Μέγας Χορηγός ήταν ο ΟΠΑΠ Κύπρου, και Χορηγοί το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, η ΣΠΕ Κοκκινοχωρίων, η C.K. Matrix exhibitions partners ltd, το ξενοδοχείο Cosmelenia Hotel Apartments, το ξενοδοχείο Limanaki Beach Hotel Αγίας Νάπας, και Χορηγός Επικοινωνίας η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ

SotiraNews