Η ελεύθερη Αμμόχωστος αντιστέκεται στην κρίση

Μπορεί οι οικονομικές συνθήκες να περιορίζουν τους πόρους, τόσο ανθρώπινους όσο και χρηματικούς, ωστόσο, η ελεύθερη Αμμόχωστος έχοντας ιδιαίτερα δραστήριους και γεμάτους ιδέες ανθρώπους βρίσκει τον τρόπο να αντιστέκεται στις σκληρές προκλήσεις της ύφεσης. Το τριήμερο 27 με 29 Μαρτίου, η Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ) διοργάνωσε έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών με συμμετοχή πέραν των 40 τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και επιπλέον εκδηλώσεις που οδήγησαν τον κόσμο της περιοχής στον χώρο που στήθηκε η έκθεση.

Μικρές βιοτεχνίες, μικρής κλίμακας βιομηχανίας, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και προϊόντων τόσο στο λιανικό όσο και στο χονδρικό εμπόριο συμμετείχαν στην έκθεση της ΤΕΒΕΑ παρουσιάζοντας ό,τι προσφέρουν σε άλλες επιχειρήσεις αλλά και τους απλούς καταναλωτές. Μάλιστα, η εκδήλωση έγινε σε μια περίοδο που η τουριστική περίοδος δεν είναι ακόμη στα υψηλά επίπεδά της, ακριβώς για να δει ο κόσμος της περιοχής τι έχουν να επιδείξουν οι επιχειρήσεις του τόπου τους.

Μάλιστα, τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώ παρόντες ήταν όλοι οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της ελεύθερης Αμμοχώστου, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες αλλά και βουλευτές.

Η δουλειά που έκανε η ΤΕΒΕΑ και δη ο γενικός διευθυντής της, Κώστας Κουμής, σε επίπεδο ιδέας, οργάνωσης και υλοποίησης του έργου άφησαν ιδιαίτερα ικανοποιημένους τους εκθέτες αλλά και το κοινό που βρέθηκε στους χώρους της έκθεσης. Στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου πολύς κόσμος έχει την πεποίθηση ότι οι δήμοι και οι κοινότητες του τόπου τους έχουν πολλά να προσφέρουν και να επιδείξουν πέραν του τουριστικού προϊόντος. Μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής της ΤΕΒΕΑ, Κώστας Κουμής, τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να οργανώνεις μια έκθεση αυτής της κλίμακας στην ελεύθερη Αμμόχωστο και να καταφέρνεις να φέρνεις εις πέρας μια ιδέα που σκοπό έχει την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Είναι επίσης τιμή και αναγνώριση για τον θεσμό που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε η παρουσία τόσο του υπουργού Ενέργειας, Γιωργου Λακκοτρύπη όσο και του υπουργού Γεωργίας, Νίκυ Κουγιάλη».

Κατά την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όλοι όσοι πήραν τον λόγο αναφέρθηκαν στον ρόλο που διαδραμάτισε ο αείμνηστος δήμαρχος Αγίας Νάπας, Αντώνης Τσόκκος, ο οποίος ήταν εκ των πρωτεργατών δημιουργίας της ΤΕΒΕΑ.

Ο ρόλος του γαστρονομικού τουρισμού
Στα πλαίσια της έκθεσης προϊόντων και υπηρεσιών της ελεύθερης Αμμοχώστου, διοργανώθηκε και συνέδριο με θέμα τον γαστρονομικό τουρισμό και τον ρόλο που μπορεί να έχει στη μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης της κυπριακής, τουριστικής βιομηχανίας. Ο γνωστός σεφ, Χριστόφορος Πέσκιας και ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου ήταν οι κύριοι ομιλητές του συνεδρίου. Ο Κύπριος με έδρα όμως την Αθήνα σεφ, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την κυπριακή κουζίνα να αναδειχθεί, να τύχει αναγνώρισης και εκτίμησης πρώτα και κύρια από τους Κύπριους μάγειρες, επιχειρηματίες αλλά και το κοινό κι έπειτα να προωθηθεί στους ξένους τουρίστες. «Δεν είναι απαραίτητο να προσφέρουμε το κολοκάσι όπως το έκανε η γιαγιά ή η μαμά μας. Μπορούμε να πειραματιστούμε με τα υλικά και τις συνταγές μας και να προσφέρουμε πολύ ωραίες γεύσεις στους τουρίστες. Είναι σημαντικός ο ρόλος των ξενοδοχείων και των εστιατορίων σε αυτή την προσπάθεια, αφού μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικά τους πομπούς της κυπριακής γεύσης στους ξένους». Στα πλαίσια του συνεδρίου ο κ. Πέσκιας απάντησε και σε ερωτήσεις από το κοινό που παρακολούθησε τις παρουσιάσεις για τον γαστρονομικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ, τόνισε πως οι δράσεις που γίνονται και για τον γαστρονομικό τουρισμό είναι πολλές και σε διάφορα επίπεδα, ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη για μια μεγάλη, εθνική στρατηγική σε επίπεδο προώθησης της κυπριακής κουζίνας. «Πρέπει να αναδείξουμε την ιστορία πίσω από κάθε πιάτο ή κάθε κυπριακό προϊόν, δηλαδή να κάνουμε branding και για τη γαστρονομία μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Άγγελος Λοΐζου.

Σούπα βελουτέ από κολοκάσι
Το τέλος του συνεδρίου βρήκε σύνεδρους και ομιλητές στον πάγκο που έστησε ο Δήμος Σωτήρας, προσφέροντας ξεχωριστές συνταγές με βάση το κολοκάσι. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η σούπα βελουτέ (κρεμώδης) με βάση το κυπριακό προϊόν, μια σούπα που πολλοί δεν είχαν δοκιμάσει ξανά. Μάλιστα, το κολοκάσι της Σωτήρας βρίσκεται σε πορεία κατοχύρωσης ως προστατευόμενο προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), την ώρα που η φαντασία και το μεράκι των ανθρώπων της περιοχής οδήγησε ακόμη και σε δημιουργία τσιπς από κολοκάσι.

Ανάλογες προσπάθειες με τον Δήμο Σωτήρας κάνει και ο Δήμος Δερύνειας προωθώντας την τοπική παραγωγή φράουλας, αλλά και πολλά παράγωγά της όπως μαρμελάδες, χυμός από φράουλα ακόμη και λικέρ.

Στον δρόμο υιοθέτησης κυπριακού προγεύματος
Ξεχωριστή αναφορά στο συνέδριο έγινε για το κυπριακό πρόγευμα, για το οποίο γίνονται προσπάθειες προκειμένου να ενταχθεί στα πρωινά που προσφέρουν ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις εστίασης. Παρουσίαση για το συγκεκριμένο θέμα έκανε ο Σάββας Μαλιώτης ο οποίος μίλησε εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Αειφόρου Τουρισμού. Μάλιστα, ο κ. Μαλιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε πιλοτικά προγράμματα προώθησης του κυπριακού προγεύματος που εφαρμόστηκαν σε ξενοδοχεία της Πάφου. Εξάλλου, τονίστηκε πως έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος έδειξε πως οι ξένοι αγκάλιασαν και τους άρεσε το κυπριακό πρόγευμα, το οποίο σε γενικές γραμμές αποτελείτο από χαλλούμι και κυπριακά αλλαντικά, φρούτα και λαχανικά του τόπου, μέλι και χαρουπόμελο της Κύπρου ακόμη και κουμανταρία.

Πηγή: InBusiness

Ροη Ειδησεων

Από 6 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα δρομολόγια για μεταφορά μαθητών

Τα δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών/τριών προς και από τα σχολεία τους θα ξεκινήσουν την…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Theo Evan θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision

O Κύπριος καλλιτέχνης Theo Evan θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision,…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

ΟΕΛΜΕΚ: Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με μία σειρά θετικών αλλαγών

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με μία σειρά θετικών αλλαγών, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Υπ. Υγείας: Υλοποιήθηκε η μεγαλύτερη αλυσίδα χιαστί μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο

Με την μεγαλύτερη αλυσίδα χιαστί μεταμοσχεύσεων που έχει οργανωθεί ποτέ στην Κύπρο, γιορτάστηκαν φέτος τα…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Σοκαριστικό βίντεο/Αγία Νάπα: Σκάφος προσπάθησε να κτυπήσει λουόμενο

Ένα σοκαριστικό βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου στο οποίο βλέπουμε ένα σκάφος αναψυχής στην…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Δερύνεια: Δημιουργία παιδότοπου στην οδό Αποστόλου Πέτρου

Έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στην οδό Αποστόλου Πέτρου παιδότοπος, όπου παιδιά όλων των ηλικιών, τόσο από…

2 Σεπτεμβρίου, 2024