Ολική καταστροφή των πατατοφυτειών από παγετό στα Κοκκινοχώρια

farmer water Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η κακοκαιρία, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και ο παγετός που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Κύπρο, είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν ολική καταστροφή οι φυτείες πατατών στα Κοκκινοχώρια και ιδιαίτερα στην περιοχή Σωτήρας, Ορμήδειας, Ξυλοφάγου, Αυγόρου και Λιοπετρίου…

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα στελέχη αγροτικών οργανώσεων πραγματοποίησαν επί τόπου επισκέψεις στα χωράφια όπου ιδίοις όμμασι, αξιολόγησαν την καταστροφή και τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν λόγω του παγετού, οι πατατοφυτείες στα Κοκκινοχώρια και την επαρχία Λευκωσίας.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος είπε ότι «από την περασμένη Παρασκευή στη περιοχή Κοκκινοχωρίων και Λευκωσίας υπήρχε παγετός, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ή να υποστεί σοβαρότατες ζημιές, μεγάλη μερίδα πατατοφυτειών. Με την καταστροφή αυτή επιδεινώνεται περαιτέρω η οικονομική κατάσταση των πατατοπαραγωγών οι οποίοι θεωρούν ότι οι αποζημιώσεις στο σύστημα ασφάλισης του ΟΓΑ δεν είναι αποδοτικό, αφού καταβάλλονται ασφάλιστρα χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική ασφάλιση» είπε και πρόσθεσε πως οι πατατοπαραγωγοί ζητούν αναθεώρηση του συστήματος ασφάλισης του ΟΓΑ.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες, συνέχισε «περιοδεύσαμε με τους πατατοπαραγωγούς τόσο των Κοκκινοχωρίων όσο και της επαρχίας Λευκωσίας τα χωράφια με τις φυτείες και παρατηρήσαμε ότι υπάρχει σε ορισμένες περιοχές ολική καταστροφή. Υστερα και από αυτό το πλήγμα, στις τάξεις των πατατοπαραγωγών επικρατεί μεγάλη δυσφορία αφού θεωρούν ότι το τελευταίο κτύπημα στις φυτείες τους αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα της κατήφειας που επικρατεί εδώ και μερικά χρόνια λόγω της οικονομικής κατάστασης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κάρυος είπε ότι «μετά το τελευταίο πλήγμα έχει επηρεαστεί σημαντικά τόσο η καλλιέργεια όσο και η εμπορία της πατάτας στην Κύπρο».

Εξάλλου ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι την Παρασκευή επισκέφθηκε χωράφια στην περιοχή Ξυλοφάγου, Ορμήδειας «και όντως υπήρχαν αρκετές ζημιές. Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες μέχρι να αποδειχθεί το μέγεθος των ζημιών στις πατατοφυτείες, έχουμε ενημερώσει όμως τον ΟΓΑ, λειτουργοί του οποίου αναμένεται να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές για καταγραφή της καταστροφής και αποζημίωση των παραγωγών» είπε.

Πρόσθεσε ότι εκτός από τον παγετό και η πολυομβρία που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη την Κύπρο, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις πατατοφυτείες.

Ερωτηθείς για το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΟΓΑ ο κ. Γαβριήλ απάντησε πως « πατατοπαραγωγοί αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Οργανισμός, αφού παραχωρεί μεν αποζημιώσεις αλλά όχι στο μέγεθος που επιθυμούν οι καλλιεργητές. Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που η ΕΚΑ είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα της αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του ΟΓΑ, χωρίς την παρουσία του οποίου η πατατοκαλλιέργεια δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στην Κύπρο» ανέφερε.

Πηγή: SigmaLive