Πέντε σχεδόν δισεκατομμύρια ευρώ δανείσθηκε πέρυσι η Κυπριακή Δημοκρατία

a 153 Ειδήσεις
a 7136 Ειδήσεις
Πέντε σχεδόν δισεκατομμύρια ευρώ δανείσθηκε πέρυσι η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση ”Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους 2011”, που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Οικονομικών… 

Σύμφωνα με την έκθεση, το ακαθάριστο χρέος του Κράτους για το 2011 ανήλθε στο 71,6% του ΑΕΠ, από 61,5% το 2010. Αυξήθηκε δηλαδή κατά δέκα ολόκληρες μονάδες.

Η αύξηση πέρυσι του δημόσιου χρέους οφείλεται, σύμφωνα με το Υπουργείο, στο δημοσιονομικό έλλειμμα, στην πολύ μικρή οικονομική ανάπτυξη και στη χρηματοδότηση των αναγκών του 2012.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, «το ζητούμενο που παραμένει ως αδήριτη ανάγκη είναι η επιστροφή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές”, καθώς ”αυτό είναι αναγκαίο”, όπως σημειώνει ”για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δημόσιου χρέους, ακόμα και όταν θα επιτευχθεί μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα”.

Οσον αφορά τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, παρεκκλίνοντας όμως από τον δείκτη αναφοράς του Μάαστριχ.

Πηγή: onlycy.com