Κίνδυνος- θάνατος οι ηλεκτρικές μηχανές για οδηγούς και πεζούς

a 15 Ειδήσεις
a 709 Ειδήσεις

Νομοθεσία που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία των δίκυκλων και τρίκυκλων ηλεκτρικών μηχανών μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο ζήτησε από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών.

Στην Επιτροπή συζητήθηκαν σήμερα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη νομοθεσίας για την κυκλοφορία αυτών των ηλεκτρικών μηχανών, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κυκλοφορία τετράτροχων μοτοσυκλετών (γουρούνες).

Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Γεώργιος Προκοπίου, έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση σε σχέση με τις ηλεκτρικές μηχανές, αφού δεν υπάρχει η νομοθεσία για τη χρήση και την κυκλοφορία τους.

«Δυστυχώς, είναι ένας κίνδυνος θάνατος για ιδίως τους οδηγούς αλλά και τους πεζούς. Αυτά τα οδηγούν σε πεζοδρόμια, σε ποδηλατόδρομους και στους κανονικούς δρόμους, που κανονικά απαγορεύεται», ανέφερε.

Είπε ότι δόθηκε οδηγία στο Υπουργείο Μεταφορών ώστε να αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο μαζί με τα άλλα Υπουργεία που εμπλέκονται και τους αρμόδιους φορείς, ώστε μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο να φέρουν μια νομοθεσία που να καθορίζονται όλα αυτά. Όπως είπε, θα πρέπει να καθορίζεται η ηλικία που επιτρέπεται να οδηγούν αυτά τα οχήματα, αφού μέχρι και 12-15 και 16 χρόνων τα οδηγούν, χωρίς να γνωρίζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για αυτά, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πού επιτρέπεται να τα οδηγούν. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να έρθει η νομοθεσία ώστε να γνωρίζει και η Αστυνομία τι να κάνει.

Η νομοθεσία σε άλλες, χώρες, όπως ανέφερε ο κ. Προκοπίου είτε τα απαγορεύει εντελώς, είτε τα επιτρέπει σε κάποιους χώρους μέσα στα αεροδρόμια, ενώ σε άλλες χώρες επιτρέπονται για συγκεκριμένα δρομολόγια.

Όσον αφορά τις τετράτροχες μοτοσυκλέτες, ο κ. Προκοπίου είπε ότι υπάρχει νομοθεσία που τους απαγορεύει να κυκλοφορούν στους κανονικούς δρόμους, γιατί αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι 45 χιλιόμετρα.

«Δυστυχώς, κυκλοφορούν οπουδήποτε και τα βλέπουμε καθημερινά και δυστυχώς είχαμε πάρα πολλά ατυχήματα και σε διάστημα πέντε χρόνων είχαμε 7 νεκρούς και 37 τραυματίες», ανέφερε.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, δόθηκαν οδηγίες προς την Αστυνομίας ώστε να γίνονται πλέον αυστηρότεροι έλεγχοι και κυρίως όσον αφορά τους χώρους που κυκλοφορούν. Τα τετράτροχα αυτά οχήματα, όπως είπε, επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο σε συγκεκριμένους αγροτικούς δρόμους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης ανέφερε ότι παρόλο που τα προβλήματα που αφορούν την κυκλοφορία δικύκλων και τρίκυκλων συζητήθηκαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και έχει παρέλθει πέραν του ενός χρόνου από τη συνεδρία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και τις οδηγίες που δόθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο για δημιουργία νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα ρυθμίζει τη χρήση των εν λόγω ηλεκτρικών μηχανών, κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, ζήτησε εκ νέου από το Υπουργείο να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να καταθέσει στη Βουλή ειδική νομοθεσία προς ρύθμιση του ζητήματος. Ζητήθηκε όπως είπε, τα αρμόδια υπουργεία να απασχολήσει το όριο ηλικίας για χρήση των ηλεκτρικών μηχανών, οι κατηγορίες στις οποίες θα πρέπει να διαχωριστούν οι εν λόγω μηχανές στη βάση της ταχύτητας της οποία αναπτύσσουν, όπως και ο καθορισμός του οδικού δικτύου στο οποίο θα πρέπει να κυκλοφορούν.

Σε σχέση με τις τετράτροχες μοτοσυκλέτες ζήτησε την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης για αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη χρήση τους, αλλά και την επίσπευση της κατάθεσης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, η οποία θα επιβάλει τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου σε αυτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ