Υφυπουργείο τουρισμού και πολλές άλλες αλλαγές

CEB1 24 Ειδήσεις
Σε σημαντικές εξαγγελίες για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού, προέβησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, σε ημερίδα για το θέμα την οποία διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ στη Λάρνακα.

CEB1 1506 Ειδήσεις

Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης αποκάλυψε ότι προωθείται θεσμική αναβάθμιση του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού μέχρι το τέλος του χρόνου. Από την άλλη, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης αναγνώρισε ότι ως χώρα αποτύχαμε να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ένα νομοσχέδιο που θα μειώνει το διοικητικό κόστος των ξενοδοχείων και των κέντρων εστίασης», θα πρέπει να γίνει αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων που είναι αναχρονιστική, να γίνουν αλλαγές του κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου, ενώ σημειώνεται ότι δεν υπήρξε ποτέ ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τον τουρισμό.

Πρόσθεσε ότι «προσπαθήσαμε με διάφορους τρόπους, δηλαδή τουριστικούς πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες και με την πολιτική των ανοικτών αιθέρων, να αυξήσουμε τη συνδεσιμότητα και να φέρουμε κόσμο στην Κύπρο. Όταν υπάρχει demand θα υπάρχει και supply» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «πρέπει να αυξήσουμε τη ζήτηση και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και λιγότερο γραφειοκρατικοί».

Από δικής του πλευράς ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης υποστήριξε πως η Κύπρος έχει χάσει την ανταγωνιστικότητα της και εξήγησε ότι από το 2001, 2002 και 2003 που ήταν χρονιές ρεκόρ, ενώ οι παγκόσμιοι αριθμοί του τουρισμού αυξήθηκαν δραματικά η Κύπρος έχει μείνει καθηλωμένη στα 2,4 – 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Ενώ στις αρχές του 2000 παίζαμε μόνοι μας με τον ήλιο και τη θάλασσα, βλέπουμε από το 2001 και μετά, όταν μπήκαν αγορές όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ελλάδα, ότι αποτύχαμε ως χώρα να διαφοροποιήσουμε εκείνο που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας», είπε.