Εκδήλωση μνήμης από το Σύνδεσμο Αμμοχώστου Ην. Βασιλείου

CEB1 22 Ειδήσεις, Μεγάλη Βρετανία, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 164 Ειδήσεις, Μεγάλη Βρετανία, Νέα Αμμοχώστου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους συμπατριώτες μας από την Αμμόχωστο και από όλη την Κύπρο που χάθηκαν το καλοκαίρι του 1974, διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ Βασίλης Μαύρου κάλεσε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί ακόμα περισσότερο για την επανένωση της Κύπρου και σε μια «πιο ενεργή και διαρκή άσκηση πίεσης επί της Τουρκίας». Ζήτησε ξανά την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή ψηφίσματα και με αφορμή την πρόσφατη έκθεση προόδου της Τουρκίας που δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα από την ΕΕ.

Στη συνέχεια ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης στο δικό του χαιρετισμό σημείωσε ότι είχε την ελπίδα πως αυτήν τη φορά οι συνομιλίες στην Ελβετία θα είχαν αποτέλεσμα, αλλά η Τουρκία διέψευσε τις ελπίδες αυτές.

Ο κ. Ευρυβιάδης συμφώνησε με τον Δρ. Μαύρου ότι η Αμμόχωστος θα έπρεπε να είχε ήδη δοθεί πίσω με βάση το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πως δεν είναι δυνατή λύση που να περιλαμβάνει τουρκικό στρατό κατοχής στο νησί και εγγυήσεις.

Κατόπιν ο συντονιστής της βραδιάς, δημοσιογράφος Μάρκος Παπαδόπουλος έδωσε το λόγο στο ακροατήριο το οποίο και υπέβαλε ερωτήσεις στον Ύπατο Αρμοστή. Το λόγο μετά πήρε για έναν σύντομο χαιρετισμό και ο νεοεκλεγείς βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία Πάμπος Χαραλάμπους.

Ακολούθησε επετειακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δεξίωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ