Πληρώνουμε χρυσάφι τα σκουπίδια στη Σωτήρα

a 133 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7116 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Σε χαράτσι χωρίς τέλος, που διογκώνεται σε κόστος όσο περνά ο καιρός, έχει εξελιχθεί το ΧΥΤΑ Λυμπιών, για όλους τους δήμους και κοινότητες των επαρχιών Αμμοχώστου και Λάρνακας. Καταστροφική η επίδραση του ζητήματος για το «κόστος σκυβάλων» στη Σωτήρα, αναφέρει ο δήμαρχος, Γεώργιος Τάκκας και ανέφερε πως με 70% αύξηση στα τέλη φορολογίας σκυβάλων στους δημότες πριν η Σωτήρα καταστεί δήμος, αυτή τη στιγμή υπάρχει και πάλι ζημιά στο δημοτικό ταμείο… 

Κάνοντας λόγο για «χρυσά σκουπίδια» ανέφερε πως αυτή τη στιγμή κάθε τόνος σκουπιδιών από τη Σωτήρα μέχρι να φτάσει στα Λύμπια κοστίζει στο Δημαρχείο 172 ευρώ, από τα οποία τα 83 είναι η χρέωση του ΧΥΤΑ Λυμπιών. Ανέφερε ακόμα ότι στόχος της κοινής Επιτροπής των δήμων στις δύο επαρχίες είναι η εμπλοκή στο τεράστιο αυτό ζήτημα και όλων των βουλευτών που προέρχονται από αυτές. Επίσης, μέσω των βουλευτών αυτών, θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν ταχεία συζήτηση του προβλήματος, στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ενώ επαφή θα επιδιωχθεί και με την υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Επιβεβαιώνοντας τα όσα αρνητικά είχαν διαβλέψει το περασμένο καλοκαίρι οι τέως δήμαρχοι Παραλιμνίου και Αραδίππου, Αντρέας Ευαγγέλου και Χριστάκης Λιπέρης, οι οποίοι πρώτοι κατήγγειλαν ότι το κόστος του ΧΥΤΑ «θα χρεοκοπήσει και θα κλείσει δήμους», οι τοπικές Αρχές στις δύο επαρχίες οργανώνονται τάχιστα και σύντομα προχωρούν οργανωμένα σε ενέργειες προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή.

Όπως αποκάλυψε στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» ο δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, εντός των ημερών κοινή επιτροπή δημάρχων από τις δύο επαρχίες θα έχει συνάντηση με τη διεύθυνση του ΧΥΤΑ, ζητώντας στοιχεία και εξηγήσεις για το κοστολόγιο του Οργανισμού, βάσει του οποίου χρεώνονται οι δήμοι. Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ», θα τεθούν και δύο επί μέρους πτυχές, τις οποίες είχαν υπόψη τους και κατήγγειλαν από το περασμένο καλοκαίρι οι Α. Ευαγγέλου και Χρ. Λιπέρης. Δηλαδή, το θέμα του τέλους του Διαχειριστικού Φορέα του ΧΥΤΑ, αλλά και το θέμα του ΦΠΑ που από 15% που ήταν μειώθηκε από την κυβέρνηση στο 5%, αλλά τη μείωση ούτε την είδαν, ούτε την επωφελήθηκαν οι δήμοι και ο κόσμος που πληρώνει τέλη σκυβάλων.

Τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι επείγον και κρίσιμο αφού θα καταστρέψει με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους και τα συμβούλια δύο επαρχιών, ο κ. Ευαγγελίδης ανέφερε πως στον δικό του δήμο η ουσιαστική ζημιά στα οικονομικά, από το κόστος του ΧΥΤΑ, ανήλθε από την ημέρα που λειτούργησε το εργοστάσιο στα Λύμπια, σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ. Μόνο τους τελευταίους μήνες, συνέχισε, «βγάλαμε από τα ταμεία μας 850.000 ευρώ, ενώ τα 2 εκατ. που πληρώσαμε κανονικά θα έπρεπε να είχαν δαπανηθεί για άλλους σκοπούς, αφού υποχρεωθήκαμε να τα πληρώσουμε, επειδή δεν ήταν αρκετά τα έσοδα από τη φορολογία των δημοτών».

Για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος της Λάρνακας, Αντρέας Λουρουτζιάτης, ανέφερε ότι πέραν της φορολογίας σκυβάλων που κατέβαλε ο δήμος στο ΧΥΤΑ από τη μέρα λειτουργίας του για τα σκουπίδια που παρέδωσε, χρειάστηκε να βάλει [ βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταβάλλοντας άλλα τρία- και βάλε- εκατομμύρια ευρώ, λόγω των πολύ υψηλών, δυσβάστακτων χρεώσεων του Οργανισμού. Λεφτά, επεσήμανε, που λογικά έπρεπε να αξιοποιηθούν παραγωγικά, προς όφελος της Λάρνακας και των δημοτών της. Προχωρούμε σύντομα, συνέχισε ο κ. Λουρουτζιάτης, σε θέματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης απορριμάτων και αποβλήτων, αλλά και πάλιν αυτά τα μέτρα δεν δύνανται να λύσουν το πρόβλημα. Καταλήγοντας, δε, ανέφερε ότι προτίθεται να εισηγηθεί στην κοινή επιτροπή των δήμων, που θα συσταθεί σε σώμα σήμερα Δευτέρα, να απαιτηθεί από την κυβέρνηση, η επιμήκυνση του συμβολαίου αποπληρωμής του έργου στον εργολάβο από την κυβέρνηση, μέσω των τελών είσπραξης για την παραλαβή των σκυβάλων, που καταβάλλουν οι δήμοι. Μια τέτοια εξέλιξη, είπε ο κ. Λουρουτζιάτης, θα επέτρεπε τη μείωση των τελών, τη μείωση της φορολογίας σκυβάλων στους πολίτες και την ανακούφιση της λαϊκής μάζας σε εποχές έντονης οικονομικής κρίσης και μάστιγας ανεργίας.

Στη ναυαρχίδα του τουρισμού, την Αγία Νάπα, με τους μεγάλους αριθμούς τουριστών τη θερινή περίοδο, τα όποια αυξημένα έσοδα του δήμου καρατομούνται εδώ και δύο σχεδόν χρόνια εξαιτίας του κόστους του ΧΥΤΑ. Στο δήμο με τους λίγους κατοίκους και τους πολλούς τουρίστες, το δημαρχείο καταβάλλει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο για τη διακομιδή σκυβάλων, πέραν της φορολογίας που εισπράττεται από τους δημότες.

Έως τώρα διεργασίες
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ τους σύσκεψη για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), είχαν στο Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου όλοι οι δήμαρχοι των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, την περασμένη βδομάδα.

Στόχος της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός της δράσης των δήμων για αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο αφενός έχει προκαλέσει δυσβάστακτα οικονομικά βάρη και χρέη εκατομμυρίων στους δήμους των δύο επαρχιών και αφετέρου έχει δημιουργήσει συνθήκες άνισης μεταχείρισης έναντι άλλων δήμων και περιοχών που δεν εντάσσονται στο ΧΥΤΥ.

Όπως λέχθηκε στη σύσκεψη, ενώ για τους άλλους δήμους το κόστος, αλλά και οι χρεώσεις σκυβάλων για κάθε οικία κυμαίνονται μεταξύ 130 και 150 ευρώ, για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο ΧΥΤΥ το κόστος είναι διπλάσιο. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού προς το παρόν το επωμίζονται οι δήμοι, αφού βάσει νομοθεσίας δεν μπορούν να επιβάλουν στους δημότες αυξήσεις πέραν του 14% κατ’ έτος. Πάντως, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, ακόμη κι αν η νομοθεσία το επέτρεπε, θα ήταν αδύνατο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες οι δήμοι να επιβαρύνουν τους δημότες τους με τόσο υψηλά τέλη, τη στιγμή που άλλοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα μισά.

Πάμπος Βάσιλας