Νερό σε όλη την Κύπρο σε περίπτωση λύσης, υπόσχεται η Άγκυρα

a 37 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2603 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Μεταξύ των στόχων του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι, σε περίπτωση λύσης, η διασφάλιση των αναγκών σε νερό ύδρευσης και άρδευσης για τη «νότια» Κύπρο (όπως αποκαλεί κατά την πάγια τακτική της η Άγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία), δήλωσε ο παράνομος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακτσιά πρόσθεσε ωστόσο ότι στο παρόν στάδιο κάτι τέτοιο δεν είναι στα τωρινά σχέδια. Ενώ σχεδιαζόταν το έργο, είπε, κάποιες προτάσεις είχαν προέλθει από την ακαδημαϊκή κοινότητα της «νότιας» Κύπρου (όπως αποκάλεσε την Κυπριακής Δημοκρατία), αλλά καμία πρωτοβουλία δεν έφτασε σε επίσημο επίπεδο.

Μιλώντας σε εκδήλωση για Παγκόσμια Ημέρα Νερού στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου, στην Αμμόχωστο, ο Τούρκος «πρέσβης» ανέφερε ότι είναι πιθανή η μεταφορά νερού στις ελεύθερες περιοχές, μετά από μια λύση του Κυπριακού, για σκοπούς άρδευσης και ύδρευσης, παρατηρώντας ότι οι ετήσιες ανάγκες του ψευδοκράτους είναι 30 εκ κ.μ και το νερό, που θα μεταφέρεται θα φτάνει τα 75 εκ κ.μ.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τα όσα είπε, μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί το νερό για άρδευση στα κατεχόμενα και να δοθεί άμεσα για ύδρευση στις ελεύθερες περιοχές. «Αλλά δεν είναι πολύ ρεαλιστικό. Εάν, στο πλαίσιο αυτού του έργου, υπάρξει θέμα διασφάλισης νερού για τη “νότια” Κύπρο, τότε η δυναμικότητα του έργου μπορεί να αυξηθεί».

Δεν υπάρχει πρόβλημα στην αύξηση της ποσότητας μεταφοράς, όπως πρόσθεσε, επειδή στο φράγμα στην Τουρκία η χωρητικότητα είναι 700 εκατ. κ.μ, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και του «βορρά» και του «νότου».

Το νερό γίνεται όλο και πολύτιμο στον κόσμο, είπε ο κ. Ακτσιά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος, που δεν έχουν τόσες πολλές υδάτινες πηγές, πρέπει να το χρησιμοποιούν οικονομικά και με σύνεση. Ανέφερε επίσης ότι στα σχέδια της Τουρκίας δεν είναι η παροχή νερού στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή.

Το έργο μεταφοράς νερού και ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, συνέχισε ο Ιμπραχίμ Ακτσιά, δείχνει πως με τη διασύνδεση ανατολής – ψευδοκράτους, οι Τ/κ είναι μόνιμοι στο νησί και το μέλλον τους σχεδιάζεται, γι’ αυτό και όσοι θεωρούν ότι οι Τ/κ είναι προσωρινοί εδώ άλλαξαν τις προσδοκίες τους.

Πρώτος στόχος της μεταφοράς νερού, είπε, είναι η κάλυψη των αναγκών του ψευδοκράτους, δεύτερος η άρδευση για σκοπούς γεωργίας και τρίτος, σε περίπτωσης λύσης, η διασφάλιση των αναγκών και στην «νότια» Κύπρο.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ