Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΠΟΣΕΗ στον Πρωταρά

a 59 Ειδήσεις
a 5036 ΕιδήσειςΗ Κυβέρνηση θεωρεί τις πολιτικές στήριξης των ηλικιωμένων μια υποχρέωση της κοινωνίας προς την τρίτη ηλικία, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους σε χαιρετισμό της στο Παγκύπριο Φεστιβάλ της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων (ΠΟΣΕΗ) στον Πρωταρά.

Είπε ακόμα ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν οδήγησαν στη σημαντική μείωση του ποσοστού των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μειώθηκε από 46,4% το 2008 στο 36,9% το 2011.

Το χαιρετισμό μετέφερε εκ μέρους της Υπουργού η Επαρχιακή Λειτουργός Ευημερίας Αμμοχώστου Αλεξάνδρα Μίτσιγκα.

«Στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη συνομολόγηση μνημονίου οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, η Κυβέρνηση εργάστηκε έτσι που να υπάρξουν οι λιγότερο δυνατές περικοπές στις κοινωνικές παροχές και ειδικότερα, για να διατηρήσουμε σημαντικές πολιτικές για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όπως είναι το πασχαλινό επίδομα και το σχέδιο στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα», ανέφερε η Υπουργός.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρόσθεσε, εισήγαγε μια σειρά από πολιτικές με στόχο την κοινωνική προστασία και στήριξη προς τα ηλικιωμένα άτομα, τη διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Μέσα από την παροχή Δημοσίου Βοηθήματος, στοχεύουμε στη διασφάλιση του δικαιώματος αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ηλικιωμένους που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των βασικών και ειδικών τους αναγκών, όπως αυτές καθορίζονται από το Νόμο», είπε. Συμπλήρωσε ότι ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων, συγκεκριμένα 5.220 άτομα, λάμβαναν οικονομική στήριξη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για κάλυψη των αναγκών τους σε κατ’ οίκον φροντίδα.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, στηρίζεται το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα έχουν προκύψει για υλοποίηση προγραμμάτων για την τρίτη ηλικία. Συγκεκριμένα, είπε, το 2012 πέραν των 2.000.000 ευρώ δόθηκαν για την επιχορήγηση προγραμμάτων που λειτουργούν από Εθελοντικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορούν συγκεκριμένα τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Η κ. Χαραλάμπους είπε επίσης ότι σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα έχει η εισαγωγή από το 2008 του πασχαλινού επιδόματος και από το 2009 του σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

«Όλες αυτές οι πολιτικές οδήγησαν στη σημαντική μείωση του ποσοστού των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μειώθηκε από 46,4% το 2008 στο 36,9% το 2011», ανέφερε.

Η Υπουργός συνεχάρη την ΠΟΣΕΗ που εδώ και δεκαετίες προσφέρει ακούραστα τις υπηρεσίες της προς τους ηλικιωμένους, στοχεύοντας στην προστασία, ενθάρρυνση και υποστήριξη των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και καταβάλλοντας προσπάθειες για εντοπισμό των προβλημάτων που τους αφορούν και στην εξεύρεση τρόπων επίλυσής τους.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι ο οργανωμένος εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει πολλά δρώντας επικουρικά στο ρόλο του κράτους, ιδιαίτερα στις κρίσιμες μέρες που διέρχεται η Κύπρος με την οικονομική κρίση που έφερε μαζί της σοβαρές αλλαγές, οι οποίες απειλούν να διασπάσουν την κοινωνική συνοχή.