Πέτυχε το “κούρεμα” στην Ελλάδα

a1 207 Ειδήσεις
a1 207 Ειδήσεις
Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία της εκδήλωσης εθελοντικής συμμετοχής στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) από τους ιδιώτες και όπως δημοσιεύει η ελληνική ιστοσελίδα Kathimerini.gr, «σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στην περιοχή του 95,1-97%»… 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για τα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο θα εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να διαγράψει από το χρέος της ποσό 104,6-107 δις ευρώ, εφόσον εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωζώνης για τη χρήση των CACs. Η διαφαινόμενη επιτυχία του PSI ανοίγει το δρόμο και για την έγκριση του νέου δανειακού πακέτου ύψους 130 δισ. ευρώ, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να συμμετάσχει με επιπλέον 8 έως 11 δισ. ευρώ.

Στις 8.00 το πρωί ώρα Ελλάδος θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το PSI και στις 15.00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν τα CAC’s.

Επίσης, το Eurogroup θα αποφασίσει για το τι θα γίνει με όσους δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό Δίκαιο. Την ίδια μέρα υπάρχει και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για το μήνα Μάρτιο. Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 20 Μαρτίου έρχονται τα πρώτα λεφτά. Το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος των λήξεων του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ – που θα έχει στο μεταξύ κουρευτεί – το οποίο βρίσκεται στα «χέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

Στις αρχές Απριλίου γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο και την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να δοθεί η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας στη χώρα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ