Με πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο η ορκωμοσία Τσίπρα

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να κλειδώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το νέο κυβερνητικό σχήμα. Όπως όλα δείχνουν ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να κυβερνήσει δημιουργώντας 10 υπερυπουργεία, με στόχο να ελέγχει καλύτερα το κυβερνητικό έργο.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ την εποπτεία θα έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος θα είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο κ. Σταθάκης, στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο Ν. Κοτζιάς, ενώ στο υπουργείο Άμυνας φαβορί δείχνει να είναι ο Πάνος Καμμένος.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αναλάβει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Ν. Βούτσης θα είναι πιθανότατα ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.

Ποια θα είναι τα νέα υπερ- υπουργεία

Στη σύσταση τεσσάρων νέων υπερ- υπουργείων προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες η νέα Κυβέρνηση. Σε αυτά, όπως όλα δείχνουν, θα ενσωματωθούν αρμοδιότητες υπουργείων τα οποία καταργούνται. Όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται, όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή, μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

Την ίδια ώρα, δυο ακόμη υπουργεία αλλάζουν όνομα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες συνιστάται:

– Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

– Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

– Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

– Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ακόμη το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ορκίστηκε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο ηγέτη που δίνει πολιτικό όρκο. Ο κ. Τσίπρας ορκίστηκε να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους και να υπηρετεί πάντα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια και εξέφρασε την ελπίδα του για διεύρυνση της πλειοψηφίας των 162 βουλευτών μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχηματισμό με 162 βουλευτές

Τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον κυβερνητικό σχηματισμό με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου.

Η συμφωνία είχε γίνει γνωστή από αργά το βράδυ της Κυριακής ενώ δεδομένη θεωρείται η ανάληψη ενός υπουργείου από τους ΑΝ.ΕΛ., πιθανότατα του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει τουλάχιστον 162 έδρες (149 του ΣΥΡΙΖΑ και 13 των Ανεξαρτήτων Ελλήνων).

Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια.

«Από αυτή τι στιγμή, υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», συμπλήρωσε.

Τόνισε πως το κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό εντός της ημέρας.

Σε μια έμμεση αναφορά για τις θέσεις των ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Καμμένος επισήμανε πως «εμείς ό,τι λέμε ισχύει για πάντα».

Παρά τη συμφωνία της Κουμουνδούρου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πηγές της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι όλα είναι ανοιχτά προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις διώκονται μια ευρύτερη συναίνεση σε εθνικό και όχι σε κυβερνητικό επίπεδο «προκειμένου η χώρα να εμφανιστεί δυναμικά και ενωμένη στις διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. και τους δανειστές».

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έλαβε εξιτήριο ο 17χρονος Σωτήρης – Συγκινεί το μήνυμα του πατέρα του

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου έλαβε ο 17χρονος Σωτήρης από το Παραλίμνι ο οποίος ενεπλάκη…

21 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Παράνομος αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος αντί να απελαθεί

Ελεύθερος αφέθηκε παράνομος αλλοδαπός αντί να μεταφερθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Μενόγειας από κρατητήρια του Αστυνομικού…

21 Μαΐου, 2024

Χωρίς ετήσια αλλαγή οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του…

21 Μαΐου, 2024

Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος που έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας

Κρίσιμα διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 15χρονος οποίος έπεσε από ύψος 16 μέτρων, ενώ βρισκόταν…

21 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Παράκληση για την μικρή Ελευθερία η οποία θα μεταβεί στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Παράκληση θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού για την μικρή Ελευθερία η οποία δίνει…

21 Μαΐου, 2024

Επιτακτική ανάγκη η συνεχής επένδυση στον τουρισμό

Τις τελευταίες δεκαετίες ο Δήμος Παραλιμνίου και η επαρχία Αμμοχώστου ευρύτερα, πρωτοστατούν στον τομέα του…

21 Μαΐου, 2024