Συγκίνησαν οι φιλέλληνες Ιταλοί δήμαρχοι που προσέφεραν το μισθό τους

a1 164 Ειδήσεις
a1 347 Ειδήσεις

Συγκίνησαν με τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους οι δύο φιλέλληνες Ιταλοί δήμαρχοι, οι οποίοι προσέφεραν το μισθό τους για χάρην της Ελλάδας. Οι δύο δήμαρχοι Μάρκο Γκάλντι και Τζοβάνι Μοσκατιέλο επισκέφθηκαν χτες την Αθήνα, ως εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης Δήμων Ιταλίας, και συγκίνησαν τόσο με το λόγο τους όσο και με τα αισθήματά τους για την Ελλάδα… 

Απήγγειλαν Καβάφη, μίλησαν για τον Λεωνίδα και τους Σπαρτιάτες, χαρακτήρισαν ηρωική τη νέα γενιά των Ελλήνων.

Ιδιαίτερα συγκινημένοι αναφέρθηκαν στον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία.

«Χωρίς τη χιλιετή ελληνική ιστορία, τον πλούτο γνώσης και σοφίας, δεν θα υπήρχε σήμερα η Ευρώπη» είπε ο Τζοβάνι Μοσκατιέλο, δήμαρχος του Μπαρονίσι και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουμε τους λαούς με αξιόπιστη κληρονομιά δημοκρατίας και εκείνους που εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης. Δυστυχώς, βλέπουμε όλο και περισσότερο μια Ευρώπη των νομισμάτων και των χρημάτων».

Αφού απήγγειλε δυο στροφές από το ποίημα του Κ. Καβάφη “Περιμένοντας τους Βαρβάρους” είπε: «Σήμερα αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη χωρίς βαρβάρους, όπου κάποτε θα ζήσουν τα παιδιά μας … Μπορεί να γεννηθεί από τα σπάργανα του ελληνικού λαού μια απάντηση που θα επιφέρει ολική αλλαγή. Διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, σεβασμό στην ίση φορολόγηση, προτεραιότητα για απασχόληση των νέων και των γυναικών. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…Καμία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Καμία ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς προοπτική ανάπτυξης» κατέληξε ο Τζοβάνι Μοσκατιέλο.

«Χρειαζόμαστε χιλιάδες για να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Λεωνίδα και των Σπαρτιατών», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχος του Κάβα ντε Τιρένι, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των δήμων.

«Στην Ελλάδα έχετε ανάγκη από ήρωες, αλλά δεν είμαστε εμείς. Είναι οι νέες γενιές που υποφέρουν, οι νέοι που δεν μπαίνουν στην αγορά εργασίας, είναι όλοι όσοι πρέπει να σφίξουν τα δόντια για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της με αξιοπρέπεια» είπε ο Μάρκο Γκάλντι και πρόσθεσε:

«Μεγάλο ευχαριστώ στον ελληνικό λαό» και Δίκτυο Αλληλεγγύης

«Το σύνθημα “Είμαστε όλοι Έλληνες” μου φτάνει. Είναι ένα πανέμορφο σύνθημα. Εκείνο το πρωί που έγραφα το γράμμα για τη χορήγηση του μισθού μου συνειδητοποίησα ότι πρέπει να βάλουμε την αλληλεγγύη στον επίκεντρο των ευρωπαϊκών λαών. Κι αν οι Έλληνες σκέφτονται ότι δεν έχουν αδέλφια, έχουν πολλά παιδιά. Είμαστε όλοι παιδιά της Ελλάδας. Η προσπάθειά μας ανταποκρίνεται σε λογικές της καρδιάς. Αλλά έχει κι ένα βαθύτερο, πολιτικό νόημα. Να ξεκινήσουμε από το λαό, από τους δήμους, από την Εκκλησία του Δήμου. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πολιτική Ευρώπη».

Οι δυο δήμαρχοι θα συμβάλλουν με το συμβολικό ποσό των 1880 ευρώ για ένα χρόνο καταρχήν, με προοπτική να συνεχίσουν έως το τέλος της θητείας τους. Τα χρήματα αυτά θα δίνονται στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και η διαχείρισή τους θα ελέγχεται. Σήμερα το μεσημέρι θα υπογράψουν πρωτόκολλο με τον ΕΕΣ και θα ανοίξουν έναν λογαριασμό όπου θα κατατίθενται τα χρήματα.

Πηγή: Onlycy