Γιορτάζει σήμερα η Σωτήρα

Γιορτή και πανήγυρη σήμερα στη Σωτήρα για την μεγάλη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ο παλαιός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος είναι γνωστός και ως Χρυσοσώτηρος, έχει δώσει το όνομά του και στον οικισμό. Ο ναός είναι κτισμένος στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής με ψηφιδωτό δάπεδο, αρχιτεκτονικά μέλη της οποίας είναι σκορπισμένα στον περίβολο του ναού. Η σημερινή μορφή του ναού είναι αποτέλεσμα επισκευών που έγιναν κατά τον 16ο αιώνα. Ο ναός είναι μονόκλιτος καμαροσκέπαστος με τρούλλο. Μετά από έρευνες του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, μέσα στα πλαίσια του διετούς Προγράμματος «Ο ναός της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου και τα συμφραζόμενά του: Ιστορία – Αρχιτεκτονική – Τοιχογραφίες», ανακαλύφθηκαν θεμέλια παλαιότερης βασιλικής, που πιθανόν να μεταφέρει την ιστορικότητα του ναού στον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Διετές ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου «Ο ναός της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου και τα συμφραζόμενά του: Ιστορία – Αρχιτεκτονική – Τοιχογραφίες»:

Το διετές ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου «Ο ναός της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου και τα συμφραζόμενά του: Ιστορία – Αρχιτεκτονική – Τοιχογραφίες» ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την προώθηση της έρευνας στον τόπο μας.

Στην όλη προσπάθεια εξαιρετικά βοηθητική είναι η υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και του Δήμου Σωτήρας.

Η Κοινότητα και η Εκκλησία της Σωτήρας, ιδιαίτερα ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου, αγκάλιασαν το πρόγραμμα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και στηρίζουν τους συντελεστές σε κάθε στάδιο. Η συνδρομή τους παραμένει πολύτιμη.

Ο ναός της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου βρίσκεται εντός του παλαιού νεκροταφείου, στο κέντρο του σύγχρονου χωριού.

Οι τοιχογραφίες, που αρχικά κοσμούσαν το εσωτερικό του μονόχωρου, καμαροσκέπαστου ναού, σήμερα σώζονται αποσπασματικά, κυρίως στις παραστάδες και τα εσωράχια των τόξων που φέρουν τον τρούλο.

Με βάση την τεχνοτροπία τους, χρονολογούνται στις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αι. μ.Χ., μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και γόνιμη περίοδο για την εξέλιξη της κυπριακής εκκλησιαστικής ζωγραφικής, για την οποία όμως γνωρίζουμε πολύ λίγα λόγω του ελάχιστου αριθμού δημοσιευμένων τοιχογραφημένων συνόλων που προσφέρονται για μελέτη.

Η ανάγκη να καλυφθεί αυτό το σημαντικό κενό της έρευνας οδήγησε στην ανάληψη του συγκεκριμένου προγράμματος.

Από τη σύλληψή του, όμως, θεωρήθηκε σκόπιμο να μην περιοριστεί μόνο στη μελέτη των τοιχογραφιών, αλλά να προχωρήσει σε μια συνολική μελέτη του μνημείου, η οποία να περιλαμβάνει τόσο την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του όσο και τα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενά του.

Το παραδοτέο του προγράμματος είναι η δημοσίευση ενός συλλογικού επιστημονικού τόμου στα αγγλικά από διεθνή επιστημονικό εκδοτικό οίκο, ο οποίος θα περιλαμβάνει κεφάλαια για την ιστορία της Σωτήρας και της περιοχής της κατά τη βυζαντινή περίοδο και την περίοδο της Λατινοκρατίας, την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες του ναού της Μεταμορφώσεως και τα αποτελέσματα των τεχνικών αναλύσεων των τοιχογραφιών.

Θα μελετηθεί επίσης και το εικονοστάσι του ναού, το οποίο, αν και χρονολογείται στον 19ο αιώνα, περιλαμβάνει και ξυλόγλυπτα στοιχεία που χρονολογούνται στον 16ο αιώνα.

Για την πραγμάτωση των ερευνητικών στόχων του προγράμματος εργάζεται διεθνής επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν (αλφαβητικά), οι:
– Ανδρέας Ζήσιμος, Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου


- Στέλλα Frigerio-Ζένιου, Ελβετία


- Mat Immerzeel, Leiden University, Ολλανδία


- Ιωάννα Κακουλλή, University of California, Los Angeles, Η.Π.Α.


– Αθανάσιος Παπαγεωργίου, πρώην Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου


- Τάσος Παπακώστας, King’s College London, Βρετανία


– Μαρία Παρανή, Πανεπιστήμιο Κύπρου (συντονίστρια του προγράμματος)


- Μαρία Πασχάλη, Λευκωσία


– Philippe Trélat, Groupe de Recherche d’Histoire de l’Université de Rouen, Γαλλία


– Γιώργος Φιλοθέου, Έφορος Μνημείων, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (συντονιστής του προγράμματος)

Την αρχιτεκτονική αποτύπωση του ναού έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Between the Lines (David Castrillo, Μαρία Κωστή, Θωμάς Κωστή), ενώ τη φωτογραφική αποτύπωση του μνημείου ο φωτογράφος του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Θανάσης Αθανασίου.

Με την έναρξη του προγράμματος και την πρώτη επίσκεψη της ομάδας στο μνημείο για επί τόπου μελέτη τον Ιούλιο του 2014 διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα υγρασίας, το οποίο απειλούσε τις τοιχογραφίες.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε άμεσα στη διενέργεια αποστραγγιστικών εργασιών γύρω από το ναό. Κατά τη διάρκεια των έργων αυτών ήλθαν στο φως αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, τα οποία αποκαλύπτουν ότι ο ναός της Μεταμορφώσεως χτίστηκε πάνω στα ερείπια μεγαλύτερης προγενέστερη πρωτοβυζαντινής βασιλικής.

Οι εργασίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων συνεχίζονται, ενώ τα νέα αυτά ευρήματα θα ληφθούν υπόψη στη συζήτηση της αρχιτεκτονικής του μνημείου.
Όσον αφορά το ζωγραφικό διάκοσμο, έχουν εντοπισθεί τουλάχιστον τέσσερα στρώματα τοιχογραφιών.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στο δεύτερο στρώμα, το οποίο χρονολογείται στις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αιώνα.

Παρά την αποσπασματική κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών, τα τμήματα που έχουν σωθεί αποκαλύπτουν τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του εικονογραφικού προγράμματος, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη διάταξή του στο χώρο.

Από εικονογραφική άποψη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επιβλητική τοιχογραφία στο βόρειο τοίχο δυο έφιππων αγίων, που συνοδεύονται από το πορτραίτο ενός ανώνυμου δωρητή, και η συμπερίληψη στο εικονογραφικό πρόγραμμα αριθμού Κυπρίων αγίων, ανάμεσά τους και του τοπικού Αγ. Κωνσταντίνου της Ορμήδειας.

Γενικά, αν και εύκολα αναγνωρίζει κανείς συνέχειες με την εγχώρια τοπική βυζαντινή παράδοση τόσο ως προς την εικονογραφία όσο και ως προς την τεχνοτροπία, εντοπίζονται και στοιχεία που υποδηλώνουν επαφές με τις καλλιτεχνικές παραδόσεις των χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολής, και μάλιστα του Λιβάνου και της Συρίας.

Η μελέτη και η δημοσίευση του ναού της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα και μάλιστα των εξαιρετικά σημαντικών τοιχογραφιών του φιλοδοξεί να κάνει το σχετικά άγνωστο αυτό μνημείο ευρύτερα γνωστό στην τοπική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Απώτερος στόχος είναι η γόνιμη συμβολή στην κατανόηση της καλλιτεχνικής παραγωγής στην Κύπρο κατά τον 13ο αιώνα μέσα από τη διερεύνηση της δυναμικής συνάντησης στη Σωτήρα μιας ζωντανής τοπικής βυζαντινής παράδοσης με τη χριστιανική τέχνη της Σταυροφορικής Ανατολής.

Πηγή: Δήμος Σωτήρας

Ροη Ειδησεων

Φρένο στις αλλαγές τελευταίας στιγμής βάζει η Βουλή για μεταρρύθμιση ΤΑ

Με στόχο να διευθετηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμισης της τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο…

13 Μαΐου, 2024

Πέρασε από την Κύπρο το βόρειο σέλας – Προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές χώρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης που έφθασε στη Γη το Σαββατοκυρίακο προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές…

13 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Σκότωσε τον πατέρα της και την φίλη του γιατί την απέκλεισε από την διαθήκη

Μια γυναίκα σκότωσε τον 87χρονο πατέρα της και τη φίλη του, μαχαιρώνοντάς τους θανάσιμα στο…

13 Μαΐου, 2024

Κύπρος: 16χρονος προέταξε πιστόλι σε ανήλικους – Aποδείκτηκε ότι ήταν πλαστικό

Διάταγμα κράτησης τριών ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον 16χρονου που διαμένει σε δομή…

13 Μαΐου, 2024

Υπ. Γεωργίας: Αξιολογούνται προσφορές για πτητικά μέσα πυρόσβεσης

Η διαδικασία αξιολόγησης προσφορών για πτητικά μέσα πυρόσβεσης είναι «εντός του χρονοδιαγράμματος» δήλωσε σήμερα η…

13 Μαΐου, 2024

«Πρόκληση» για το Υπ. Εσωτερικών η ημέρα των εκλογών – «Δεν θα υπάρξουν προβλήματα»

«Πρόκληση» για το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι η ημέρα των εκλογών για ανάδειξη μελών του…

13 Μαΐου, 2024