Μπατενχάιμ: “Προχωρά η διάνοιξη οδοφραγμάτων Δερυνειας/Λεύκας”

CEB1 30 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1375 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου

Προχωρά η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας / Απλικίου, σύμφωνα με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαιμ.

Η κ. Μπάτενχαιμ, η οποία επιστρέφει σύντομα στην έδρα του ΟΗΕ για να αναλάβει καθήκοντα αναπληρώτριας Βοηθού Γενικής Γραμματέως για υποστήριξη επιχειρήσεων μιλούσε κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης στο Λήδρα Παλάς, το βράδυ της Παρασκευής.

«Τα δύο σημεία διέλευσης που συμφωνήθηκαν πέρσι από τους ηγέτες, στη Δερύνεια και στη Λεύκα / Απλίκι, προχωρούν και τα δύο», είπε. Μπορεί, ανέφερε, «όχι όσο γρήγορα όσο θα ελπίζαμε, αλλά προχωρούν και τα δύο και μπορώ να το πω αυτό, γιατί γνωρίζω».

Η κ. Μπάτενχαιμ εξέφρασε την άποψη ότι «το διάνοιγμα σημείων διέλευσης κάνει τεράστια θετική διαφορά σε Ε/κ και Τ/κ».Είναι τόσο σημαντικό, πρόσθεσε, που βλέπουμε πως «οι ηγέτες παραμένουν δεσμευμένοι στην προσπάθεια να καταρρίψουν τα εμπόδια που διαχωρίζουν το νησί».

Την ίδια ώρα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην ομάδα των ειδικών από την Καμπότζη αφού χωρίς το δύσκολο και επικίνδυνο έργο αποναρκοθέτησης που επιτέλεσαν, όπως είπε, δεν θα ήταν δυνατή η διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

Η κ. Μπάτενχαιμ ανέφερε ότι «σήμερα η Κύπρος βρίσκεται πιο κοντά σε λύση απ` ότι εδώ και πολύ καιρό». “Το γεγονός ότι φεύγω σε μια εποχή που οι συνομιλίες βαίνουν καλώς, με δύο ηγέτες που είναι βαθύτατα προσηλωμένοι στην επανένωση της νήσου, ανανεώνει τη πεποίθησή μου ότι μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση είναι δυνατή και πραγματικά εφικτή”, ανέφερε.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ρόλο της κοινωνίας των πολιτών σημειώνοντας ότι «μπορεί οι διαπραγματεύσεις να λαμβάνουν χώρα σε πολιτικό επίπεδο, αλλά η συμφιλίωση πρέπει να επιτευχθεί στις καρδιές των ανθρώπων».

Αναφορά έκανε στο Σπίτι της Συνεργασίας που λειτουργεί ως χώρος συνεύρεσης Ε/κ και Τ/κ σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας στην παλιά Λευκωσία, το μοναδικό δικοινοτικό μουσείο στην Κύπρο.

Η γεμάτη ζωντάνια κοινωνία πολιτών της Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας ειρήνης στο νησί, ανέφερε, λέγοντας ότι νοιώθει τυχερή για τη συνεργασία της μαζί τους.

Η κ. Μπάτενχαιμ εξήρε επίσης το έργο που επιτελέστηκε σε επίπεδο Τεχνικών Επιτροπών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία καθώς και το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας.

Την κ. Μπάτενχαιμ διαδέχεται η Καναδή Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ