Αυγόρου: Αθώοι για καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης

CEB1 62 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Με τον πιο επίσημο τρόπο κερδήθηκε την περασμένη εβδομάδα η μάχη για τη νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης.

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διέταξε αναστολή της ποινικής δίωξης των τριών κατηγορουμένων από το Αυγόρου που είχαν καλλιεργήσει 1.690 φυτά, καθώς έκρινε ότι η μέχρι στιγμής απαγόρευση παραβίαζε ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μάλιστα η Δημοκρατία δυνατόν να κληθεί να πληρώσει και αποζημιώσεις εάν οι πρώην, πλέον, κατηγορούμενοι κινηθούν νομικά εναντίον της, αφού η ΥΚΑΝ είχε καταστρέψει τα φυτά.

CEB1 1543 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Επίσης, οι ίδιοι είχαν τελέσει υπό κράτηση για δύο βδομάδες και ταυτόχρονα διασύρθηκαν, αφού η επιδρομή των διωκτικών αρχών έγινε υπό τα φώτα της δημοσιότητας.

Η εξέλιξη σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, όπου θα κρινόταν εάν εναντίον των τριών κατηγορουμένων είχε προκύψει εκ πρώτης όψεως υπόθεση. Με την έναρξη της διαδικασίας η κατηγορούσα αρχή ανακοίνωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας διέταξε αναστολή των διώξεων, και δη αθώωση και των τριών κατηγορουμένων, καθώς γνωμάτευσε ότι η απαγόρευση παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο.

Την εν λόγω εξέλιξη ακολούθησε ανακοίνωση του σωματείου «Φίλοι της κάνναβης», το οποίο την αποκαλεί ως μια πρώτη νίκη και όχι το τέλος του δρόμου, αφού στο δικαστήριο εκκρεμεί απάντηση σε νομικό επερώτημα για το εάν νομιμοποιείται η Δημοκρατία να διώκει όχι μόνο την κλωστική αλλά οποιοδήποτε είδος κάνναβης

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι ήταν δύο γεωργοί που είχαν καλλιεργήσει κλωστική κάνναβη στο Αυγόρου (δηλαδή με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε THC), καθώς και η Μαρία Α. που λειτουργεί την ιστοσελίδα «Ιατρική κάνναβη», η οποία αντιμετώπιζε την κατηγορία της προμήθειας των σπόρων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι γεωργοί Φώτης Α. και Παναγιώτης Δ. είχαν ενημερώσει το υπουργείο Γεωργίας, τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Επιδοτήσεων (ΚΟΑΠ) καθώς και την ΥΚΑΝ για την πρόθεσή τους να καλλιεργήσουν κλωστική κάνναβη χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε αντίδραση, εκ των υστέρων όμως οι διωκτικές αρχές διενήργησαν επιδρομή, συνέλαβαν τους γεωργούς και τη Μαρία Α. και προέβησαν σε καταστροφή της φυτείας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ότι οι σπόροι που εισήγαγε η Μ.Α. δεν ήταν απλά νόμιμοι αλλά και πιστοποιημένοι από την ΕΕ, παραλήφθηκαν δε στην παρουσία του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι ο ΚΟΑΠ είχε κάνει αποδεκτή αίτηση για επιδότηση της φυτείας, αφού ο οργανισμός γνώριζε πως σε αντίθετη περίπτωση θα παρανομούσε ο ίδιος.

Οι δύο δικηγόροι που αντιπροσώπευσαν τους κατηγορούμενους ήταν οι Βασίλης Κωνσταντίνου και Δημήτρης Καλλένος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είχαν αναδείξει αυτό που στη συνέχεια γνωμάτευσε και ο γενικός εισαγγελέας: Ότι ο περί Ναρκωτικών και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμος του 1977 είναι έκνομος και κατ’ επέκταση αντισυνταγματικός, αφού η Δημοκρατία για περίπου δέκα χρόνια απέφευγε να εναρμονιστεί με σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στο μεταξύ η υπόθεση δεν τέλειωσε εδώ, αφού στα πλαίσια της δίκης η υπεράσπιση είχε καταθέσει αίτηση για προδικαστική απόφαση επί νομικών ερωτημάτων τα οποία σχετίζονται με το κοινοτικό δίκαιο, ώστε το δικαστήριο να αποφανθεί (είτε απευθείας είτε με παραπομπή στο Ανώτατο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) εάν ο κυπριακός νόμος που απαγορεύει αδιάκριτα όλες τις μορφές κάνναβης είναι έννομος. Αυτή η αίτηση παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»