Βραβεύτηκαν στη Λεμεσό οι καλύτεροι κυπριακοί οίνοι

α 13 Ειδήσεις
α 19 Ειδήσεις

Ο 8ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα, ότι έφτασε η ώρα που η ντόπια οινοπαραγωγή μπορεί να διεκδικήσει επάξια μια ζηλευτή θέση στον οινικό χάρτη, ανέφερε χθες βράδυ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης προς κάθε Κύπριο παραγωγό και θα εντατικοποιήσει περαιτέρω τις προσπάθειες για την ευημερία και την πρόοδο του.

Χαιρετίζοντας την τελετή βράβευσης των κρασιών που διακρίθηκαν στον 8ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο κ. Κουγιάλης υπενθύμιζε ότι για τους κατοίκους της κυπριακής υπαίθρου η αμπελοκαλλιέργεια υπήρξε για δεκαετίες η βασική ενασχόληση και μια αξιόλογη πηγή του εισοδήματος τους και υπέδειξε πως, «η διαχρονική αυτή πραγματικότητα μεγιστοποιεί την ευθύνη όλων μας για το μέλλον της αμπελουργίας και της οινοποιίας του τόπου μας».

Αναφερόμενος στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας 2014-2018, «που στοχεύει στη διάθεση 22 περίπου εκατομμυρίων ευρώ σε προοδευτικούς οινοποιούς-αμπελουργούς». Όπως σημείωσε, με αυτήν την οικονομική αρωγή από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους, θα δημιουργηθούν νέοι σύγχρονοι αμπελώνες, θα ληφθεί πρόνοια για ασφάλιση της συγκομιδής σταφυλιών, θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των οινοποιείων, θα προαχθεί η καινοτομία στον αμπελοοιινικό τομέα και θα δοθεί δυναμική προώθηση των Κυπριακών οίνων ποιότητας στην εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες.

Μέχρι σήμερα, συνέχισε, έχουν εκταμιευθεί 4.1 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2014, ενώ άλλα 4.6 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται «να μοιρασθούν με δίκαιο τρόπο» στον αμπελουργικό κόσμο κατά το έτος 2015.

Ο Νίκος Κουγιάλης αναφέρθηκε εξάλλου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο όπως είπε, παρέχει εναλλακτικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ενίσχυση του αμπελοοινικού τομέα μέσα από στοχευμένα μέτρα στήριξης, όπως η προώθηση των γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών της Κύπρου και η βιολογική παραγωγή οίνων, που αναμένεται να ενδυναμώσουν περαιτέρω το τοπικό προφίλ που έχουν αναπτύξει οι οίνοι ποιότητας της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια στη βάση των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

Παράλληλα, πρόσθεσε, το Τμήμα Γεωργίας συνεχίζει να στηρίζει διαχρονικά τους οινοποιούς με τεχνική καθοδήγηση και συμβουλές, ενώ πέρα από τον οινολογικό πειραματισμό που γίνεται στο Πρότυπο Οινοποιείο, μεγάλη έμφαση δίνεται στον έλεγχο της ποιότητας τόσο των Κυπριακών οίνων όσο και των οίνων εισαγωγής, με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή.

Ο υπουργός Γεωργίας εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως μέσα από τη σημερινή εκδήλωση βράβευσης, εκπέμπονται αισιόδοξα μηνύματα, ότι έφτασε η ώρα που η ντόπια οινοπαραγωγή μπορεί να διεκδικήσει επάξια μια ζηλευτή θέση στον οινικό χάρτη, σημειώνοντας το γεγονός πως «το 97% των οίνων που συμμετείχαν θα μπορούσαν να βραβευθούν».

Ο κ. Κουγιάλης διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του θα συνεχίσει να υλοποιεί με σοβαρότητα και εγρήγορση τους στόχους που έθεσε και θα εργάζεται στενά με τους οινοποιούς για την κατοχύρωση των συμφερόντων του τομέα, την πρόοδο και την ευημερία τους και πως «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης προς κάθε Κύπριο παραγωγό και θα εντατικοποιήσει περαιτέρω τις προσπάθειες για την ευημερία και την πρόοδο του».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον αριθμό ρεκόρ σε συμμετοχές οινοποιείων και κρασιών στον φετινό διαγωνισμό και εξέφρασε τη σιγουριά του πως «αυτός ο διαγωνισμός θα επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά την ανοδική πορεία των κρασιών μας και θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια που γίνεται από όλους για βελτίωση και διεθνή προβολή τους».

Υπενθυμίζοντας ότι ο φετινός διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του οινολόγου-οινοποιού Άκη Ζαμπάρτα, που έφυγε από τη ζωή μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και σημειώνοντας την πολύχρονη προσφορά του στον αμπελοοινικό τομέα του τόπου, ο κ.Χρίστου επέδωσε τιμητική πλακέτα στον γιό του, Μάρκο Ζαμπάρτα.

Σύδεσμος Οινοποιείων: Να καλλιεργήσουμε αγοραστική συνείδηση

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου, Αντώνης Χατζηπαύλου, λέγοντας πως ο θεσμός θα πρέπει να συνεχιστεί με στόχο την προβολή των κυπριακών οίνων σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός, τόσο ποιοτικά όσο και οικονομικά, έχει καταστεί πολύ σκληρός με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων.

«Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε αγοραστική συνείδηση στον καταναλωτή ώστε η πρώτη του επιλογή να είναι τα κυπριακά προϊόντα που στις πλείστες περιπτώσεις είναι ανώτερα των εισαγόμενων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιβίωση της πατρίδας μας», είπε και υπέδειξε ότι είναι λάθος να συγκρίνουμε το κόστος των δικών μας αμπελοοινικών προϊόντων με το αντίστοιχο κόστος προϊόντων άλλων χωρών, των οποίων η έκταση, η ποσότητα παραγωγής και η κατανάλωση είναι πολλαπλάσια.

Στον τόπο μας, σημείωσε, υπάρχουν ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες και σαν αποτέλεσμα ο κυπριακός αμπελώνας παρουσιάζει ιδανικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενώ ο συνδυασμός του πλούτου των κυπριακών ποικιλιών και η εξαιρετικά επιτυχημένες πρωτοβουλίες στον τομέα της οινοποίησης, ιδίως τα τελευταία χρόνια, δίνουν το μέτρο των δυνατοτήτων του αμπελοοιικού τομέα του νησιού μας.

Στο φετινό διαγωνισμό, που τελούσε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, επτά κριτές από Κύπρο, Ελλάδα, Ρωσία και Γερμανία, βαθμολογήσουν 139 κρασιά από 39 οινοποιεία του τόπου, με το βραβείο του Μεγάλου Χρυσού να απονέμεται σε τρεις ερυθρούς γλυκείς οίνους. Απονεμήθηκαν επίσης χρυσά, ασημένια κα χάλκινα μετάλλια σε άλλους 40 οίνους.

Πηγή: ΚΥΠΕ