Καρκίνωμα για τους γεωργούς η εμπορία αγροτικών προϊόντων

Η εμπορία των αγροτικών προϊόντων αποτελεί ένα από τα καρκινώματα της αγροτικής οικονομίας, το οποίο εξαπλώνεται και κατατρώει το εισόδημα των αγροτών και των πολιτών, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με την αντιμετώπιση των μεσαζόντων στην εμπορία και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος.

«Οι επαλειμμένες διαπιστώσεις μας, ότι δηλαδή οι ενδιάμεσοι, άλλως μεσάζοντες, στην αλυσίδα της εμπορίας αγροτικών προϊόντων προκαλούν το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνονται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο της ΕΕ του 2012 επί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών μεταξύ των Επιχειρήσεων στην Αλυσίδα Τροφοδοσίας Τροφίμων στην Ευρώπη, όπου παρά την αύξηση των τιμών των τροφίμων η τιμή παραγωγού μειώνεται. Η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος σε εθελοντική βάση μεταξύ των εμπλεκομένων κατέληξε σε ναυάγιο, για αυτό και η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου προσανατολίζεται σε νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ως αγροτικό κίνημα έχουν καταθέσει στην προηγούμενη Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, «η οποία συμπεριλήφθηκε και στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και έχει παρουσιασθεί και στον Υπουργό Εμπορίου κ. Λακκοτρύπη, χωρίς ουσιαστική πρόοδο υλοποίησής της».

Ο κ. Κάρυος προσθέτει ότι στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, δικαίως διαμαρτύρονται οι καταναλωτές για την κατά περιόδους ακρίβεια ειδών διατροφής όπως τα αγροτικά προϊόντα.

«Ταυτόχρονα το κόστος είναι πάρα πολύ ψηλό αφού οι συντελεστές παραγωγής είναι ακριβοί, όπως ρεύμα, νερό, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, εργατικά κ.ά. και έλλειψη πιστοληπτικής δυνατότητας. Είναι αδύνατο να το χρηματοδοτήσουν οι αγρότες. Επίσης οι φετινές ερημικές θερμοκρασίες, (ψηλή ημερήσια και χαμηλή νυκτερινή θερμοκρασία) αποδεκάτισε την παραγωγή, και εκτόξευσαν τα έξοδα παραγωγής σε όσους αποτόλμησαν να παράξουν, αφού η ανοικτή καλλιέργεια καταστρέφεται και ο κλιματισμός των θερμοκηπίων πανάκριβος», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, οι τιμές θα συνεχίσουν να ρυθμίζονται από τους μεσάζοντες, εκμεταλλευόμενοι τους καταναλωτές και τους παραγωγούς οι οποίοι συνήθως πωλούν κάτω από το κόστος παραγωγής.

«Εμείς προωθούμε όλα τα μέτρα που περνούν από το χέρι μας, όπως είναι άτυπη συνεργασία των αγροτών στην εμπορία των προϊόντων, υποβολή προσφορών για προμήθεια του δημοσίου με κυπριακά προϊόντων, ενίσχυση του θεσμού των λαϊκών αγορών, προώθηση των τοπικών προϊόντων και πολλά άλλα. Απομένει λοιπόν το Υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου να καταθέσει το συντομότερο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στη βάση των εισηγήσεών μας της ίδρυσης Αγροτικού Επιμελητηρίου συμπεριλαμβανομένου», καταλήγει ο κ. Κάρυος.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024