Μειώθηκε το φαινόμενο της φυγοστρατίας, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας

Τρόπους συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ και των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Οργανισμού Νεολαίας και άλλων φορέων για πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας εξέτασε τη Δευτέρα, στην πρώτη της συνεδρία η Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Φυγοστρατίας υπό την προεδρία του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη… 

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Άμυνας, με τη ψήφιση του νόμου κατά της φυγοστρατίας το 2011 τα επίπεδα του εν λόγω φαινομένου έχουν ελαχιστοποιηθεί προσθέτοντας ότι επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να καταρτισθούν και να υιοθετηθούν ώστε η φυγοστρατία να εξαλειφθεί. Επιπλέον, ο κ. Ηλιάδης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν προτάσεις οι οποίες θα ενδυναμώνουν την νομοθεσία του 2011.

Συζητήθηκε επίσης η περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων για επισκέψεις μαθητών σε στρατόπεδα και αξιωματικών σε λύκεια, με σκοπό τη σωστή ενημέρωση των μαθητών και την καλλιέργεια του αναγκαίου πνεύματος, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι το να υπηρετεί κανείς την Εθνική Φρουρά είναι τιμή και προσφορά προς την πατρίδα.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, ανέφερε ότι το θέμα της πάταξης της φυγοστρατίας είναι πολύπλευρο και θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα που θα καλύπτουν όλο το φάσμα του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάλληλη ενημέρωση των νεοσύλλεκτων πριν την κατάταξη τους και εάν είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, με ειδικά σεμινάρια που θα γίνονται από το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Παιδείας.

Ανέφερε επίσης ότι το θέμα θα τεθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος και ο Ιατρικός Σύλλογος θα καταρτίσει ειδικό έγγραφο το οποίο και θα αποστείλει στο Υπουργείο Αμυνας.

Η Επιτροπή συστάθηκε στα πλαίσια του νόμου περί Εθνικής Φρουράς του 2011, με αρμοδιότητα να μελετά το θέμα της φυγοστρατίας και να υποβάλλει εισηγήσεις αναφορικά με τη λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στη συνεδρία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Επιτροπής, Υπουργοί Υγείας Σταύρος Μαλάς, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ