“Επίθεση” Αλ.Γαλανού προς Δημάρχους ελ. Αμμοχώστου

CEB1 23 Αλέξης Γαλανός, Άντρος Καραγιάννης, Γιάννης Καρούσος, Γιώργος Τάκκας, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 274 Αλέξης Γαλανός, Άντρος Καραγιάννης, Γιάννης Καρούσος, Γιώργος Τάκκας, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου

Αυστηρή κριτική προς τους τέσσερις Δημάρχους, Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας άσκησε μέσω επιστολής του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός καλεί τους δήμους της επαρχίας Αμμοχώστου “να υπάρχει σεβασμός προς τον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου και να μη γίνεται μια συνεχής προσπάθεια οικειοποίησης και υποβάθμισης του Δήμου Αμμοχώστου, πράγμα που έμμεσα εξυπηρετεί τα τουρκικά σχέδια εποικισμού, όσον αφορά καθιερωμένες και παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν πριν από το 1974 από τον κατεχόμενο σήμερα μητροπολιτικό Δήμο της Αμμοχώστου”.

Ανακοίνωση από το Δήμο Αμμοχώστου αναφέρει ότι επιστολές έχουν σταλεί στους Δημάρχους Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη, Σωτήρας, Γιώργο Τάκκα, Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο και Δερύνειας, Αντρο Καραγιάννη, στους οποίους ο Δήμος Αμμοχώστου εκφράζει την πιο πάνω επιθυμία του, “όχι μόνο για λόγους τάξης αλλά και για ευρύτερους, πολιτικούς και εθνικούς λόγους”.

Προσθέτει ότι τέτοιες εορτές είναι τα ανθεστήρια Αμμοχώστου, η εορτή του πορτοκαλιού, η εορτή του κατακλυσμού.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου εισηγείται όπως, εάν οι δήμοι της επαρχίας Αμμοχώστου επιθυμούν “να συνεχιστεί η παράδοση με την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων, το ελάχιστο που θα εισηγούμαστε, χάριν ολόκληρης της επαρχίας και της υπόθεσης του Κυπριακού έναντι των τουρκικών επιδιώξεων, θα ήταν να υπάρχει συνεννοημένη εκ των προτέρων συνδιοργάνωση με τον μητροπολιτικό δήμο της Αμμοχώστου”.

Η απόφαση για την αποστολή των επιστολών πάρθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου κατά την συνεδρίαση του ημερομηνίας 11 Μαΐου, 2017.

Πρόσκληση από Δήμο Παραλιμνίου

Μέσω σημερινού δημοσιεύματος στην εφημερίδα “Αλήθεια” ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης ευχαρίστησε τον κ. Γαλανό για τις επισημάνσεις του, σημειώνοντας ότι “θα απαντήσουμε ανοίγοντας τις αγκάλες μας προς τον Δήμο Αμμοχώστου”. Ο κ. Πυρίλλης είπε ότι “δεν ασπαζόμαστε τα όσα μας καταλογίζονται. Ωστόσο είναι χαρά μας ο Δήμος Αμμοχώστου να είναι συνδιοργανωτής μας σε όλες τις εκδηλώσεις”.

Καραγιάννης: “Εξαιρετικές οι σχέσεις μας”

Μέσω του ίδιου δημοσιεύματος της εφημερίδας “Αλήθεια” απάντησε και ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, ο οποίος διερωτήθηκε “για ποιο λόγο αυτή η επιστολή να ααπευθύνεται στον δήμο του αφού ο Δήμος Δερύνειας έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους Δήμους της επαρχίας και ιδιαίτερα με τον Δήμο της Αμμοχώστου, αφού το πολιτιστικό κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου είναι στη Δερύνεια. Αν έχει έναν που προβάλλει το πολιτιστικό κέντρο του μητροπολιτικού δήμου, είναι ο Δήμος Δερύνειας”, πρόσθεσε.

Μάλιστα, υπέδειξε, όταν ο Δήμος Αμμοχώσωυ διοργάνωνε το φεστιβάλ πορτοκαλιού στο πολιτιπικό κέντρο στη Δερύνεια, οι δημότες της Δερύνειας ήταν οι πρώτοι που έλαβαν μέρος μαζί με τους Αμμοχωστιανούς. «Ο Δήμος Δερύνειας, ο οποίος έχει χάσει το 75% της γης και της θάλασσας του ούτε Ανθεστήρια ούτε κατακλυσμό ούτε καρναβάλι ούτε φεστιβάλ πορτοκαλιού διοργανώνει, παρά μόνο το φεστιβάλ φράουλας και τζιβέρτι», είπε. Αντίθετα, συνέχισε, ο Δήμος Δερύνειας όποτε πραγματοποιεί εκδηλώσεις, αναφέρει την Αμμόχωστο και η Δερύνεια αναγνωρίζει ότι η πρωτεύουσα της επαρχίας Αμμοχώστου είναι η Αμμόχωστος. Τέλος, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «δεν περνά επισκέπτης είτε ξένος είτε ντόπιος, από τη Δερύνεια και να μην ενημερωθεί για την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχωστου. Γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτή η επιστολή δεν αφορά τον δήμο μας».

Οι Δήμοι Σωτήρας και Αγίας Νάπας δεν προέβησαν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις για το θέμα.

Ρεπορτάζ: SotiraNews
Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΛΗΘΕΙΑ