Παραλίγο να χαθεί το κονδύλι για το οδόφραγμα Δερύνειας

a 9 Ειδήσεις, Κυπριακό
a 449 Ειδήσεις, Κυπριακό

Λάθος ανάγνωση του προϋπολογισμού του κράτους, που ενέκρινε η Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν η ερμηνεία που δόθηκε από τις κρατικές υπηρεσίες για την καταψήφιση του κονδυλίου που αφορά τα οδοφράγματα της Δερύνειας και της Λεύκας-Απλικίου.

Με αφορμή σχετική αλληλογραφία, μέσα από την οποία είχε ζητηθεί η επείγουσα διάθεση ποσού ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έχει επιλυθεί σχετικά εύκολα αφού διαπιστώθηκε ότι υπήρχε λάθος ανάγνωση του προϋπολογισμού και ότι δεν εξασφάλισε τελικά πλειοψηφία η πρόταση του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ στην ολομέλεια της Βουλής για καταψήφιση του κονδυλίου.

Έτσι, λοιπόν, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και αφού δόθηκε το πράσινο φως από τον διευθυντή Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, η διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων προχώρησε στην κατακύρωση της προσφοράς στην εργοληπτική εταιρεία που εξασφάλισε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του τμήματος του δρόμου που αντιστοιχεί στη δική μας πλευρά για το οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου.

Θα παρασχεθεί ο απαιτούμενος από τη νομοθεσία χρόνος για τυχόν προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση για την άμεση έναρξη των κατασκευαστικών έργων.

Είναι αλήθεια παντως ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή του τμήματος του δρόμου που ανέλαβαν και απομένει η τελική επίστρωση με ασφαλτικό οδόστρωμα.

Ως γνωστόν η διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων ήταν μεταξύ των πρώτων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αποφασίστηκαν κατα τις αρχικές συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακινιζί και παραπέμφθηκαν στην αρμόδια τεχνική επιτροπή.

Ειδικά για το οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου η συνεισφορά πις Κυπριακής Δημοκρατίας φθάνει τα 2,34 εκατ. ευρώ και η προγραμματισμένη διάρκεια του έργου υπολογίζεται στους 8 μήνες.

Ωστόσο, ειδικά γι’ αυτό το έργο υπήρξαν πρόσθετα άλλα δύο προβλήματα. Το πρώτο ήταν οικολογικό και είχε να κάνει με τη διενέργεια περιβαλλοντικής μελέτης λόγω της ιδιάζουσας οικολογικής σημασίας που είχε η συγκεκριμένη περιοχή και το δεύτερο ήταν πολιτικό και είχε να κάνει με τη νεκρή ζώνη και ποια πλευρά θα αναλάμβανε το κόστος όταν τα H.E. δήλωσαν ότι είχαν πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ / SotiraNews