Κανονικά, όπως όλα δείχνουν, οι δημοτικές εκλογές

a 16 Βουλή των Αντιπροσώπων, Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση
a 693 Βουλή των Αντιπροσώπων, Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το αν θα διεξαχθούν τελικά ή όχι οι Δημοτικές Εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη σημερινή της συνεδρίαση στις 12:00 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, καθώς αναμένεται να διαφανεί η τελική στάση των κομμάτων, με την γενική εικόνα να τείνει προς την διεξαγωγή.

Έτσι, αύριο η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να επισφραγίσει τις αποφάσεις των Βουλευτών, καθώς θα κληθεί να υπερψηφίσει ή να απορρίψει το νομοσχέδιο που έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο και στο οποίο προτείνεται η αναβολή των εκλογών για δύο χρόνια, επικαλούμενο τη μεταρρύθμιση της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί από το σύνολο των κομμάτων, πλην του κυβερνόντος ΔΗΣΥ, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην κανονική διεξαγωγή των εκλογών.

Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι συνταγματικά, η αναβολή των εκλογών είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή, ακόμα και μετά την πιθανή καταψήφιση του νομοσχεδίου στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας ή και μετά την κανονική προκήρυξή τους την Παρασκευή. Σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, σε περίπτωση “επείγουσας ανάγκης”, η αναθεώρηση της επίσημης προκήρυξης είναι δυνατή, με την έγκριση της Βουλής.

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Εκλογών τηρεί στάση αναμονής, με πηγές να αναφέρουν ότι όλα να δείχνουν ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, παρά την καθυστέρηση των αποφάσεων από πλευράς Νομοθετικής Εξουσίας και Κυβέρνησης.

Ωστόσο, η Υπηρεσία δεν μπορεί προς το παρόν να προχωρήσει στην εκτύπωση των εντύπων για την υποβολή υποψηφιοτήτων, τα οποία θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμα και στη διάθεση των Επάρχων, ενώ ούτε ο εκλογικός κατάλογος έχει προς το παρόν ετοιμαστεί. Άλλες εκκρεμότητες, αφορούν ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, κυρίως στην Επαρχία Αμμοχώστου.

Μαύρου: Το θέμα έχει ξεκαθαρίσει

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ανέφερε ότι το θέμα έχει ξεκαθαρίσει μάλλον από πολύ νωρίς, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο που είναι δύσκολο να ληφθούν άλλες αποφάσεις».

Εξάλλου, αύριο, Παρασκευή, λήγει η προθεσμία κατά την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να προκηρύξει τις εκλογές.

Αναφορικά με την ετοιμότητα του συστήματος να διεξάγει τις εκλογές, η κα Μαύρου ανέφερε ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, με όλα να εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα στις 18 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κα Μαύρου επισήμανε ότι εδώ και 15 ημέρες η ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων, αναβάλλεται συνεχώς. Ωστόσο το ζήτημα έχει μπει στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής για την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να αρχίσουν να κλείνουν τα «εύκολα» θέματα. Όσον αφορά στα πιο σύνθετα θέματα, ενδεχομένως να απαιτηθεί η συμβολή της Κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει περαιτέρω ορισμένες πρόνοιες των νομοσχεδίων.

«Από εκεί και πέρα ξεκινούν τα δύσκολα», είπε αναφερόμενη στη συνένωση Δήμων καθώς το ποιοι Δήμοι και ποιες κοινότητες θα συνενωθούν, δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο από την Κυβέρνηση.

«Υπάρχει πρόταση από την Κυβέρνηση η οποία κατατέθηκε μόλις το καλοκαίρι, μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων, που αφορά σε 22 Δήμους, ενώ υπάρχουν άλλες απόψεις», είπε συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να μπουν κριτήρια, όπως πληθυσμιακά, γεωγραφικά, αλλά και πολιτικά, ενώ θα πρέπει να γίνουν μελέτες βιωσιμότητας.

Τα κόμματα συμφωνούν στη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης

Όπως είπε, τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν στη γενικότερη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, ενώ γίνεται αποδεκτή η ανάγκη, κάποιες αρμοδιότητες να μεταφερθούν σε επαρχιακό επίπεδο, καθώς και η ανάγκη για συνένωση δυνάμεων.

«Το θέμα είναι πόσο αποφασιστικά θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε, ενώ τάχθηκε κατά της εθελοντικής προσέγγισης του ζητήματος.

Σχετικά με την τύχη του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περίπτωση συνένωσης, ο κα Μαύρου εκτίμησε ότι τα θέματα προσωπικού δεν είναι δύσκολα στο χειρισμό τους, καθώς υπάρχουν ήδη κενές θέσεις, ενώ υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα δώσει κίνητρα για πρόωρες αφυπηρετήσεις εκεί που δεν υπάρχουν ανάγκες και να φτιαχτούν οργανογράμματα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

«Το προσωπικό δεν θα πρέπει να ανησυχεί», διευκρίνισε.

Πηγή: SigmaLive