Ελλαδίτες καλλιτέχνες ελέγχονται για ευρεία φοροδιαφυγή στην Κύπρο

a 146 Ειδήσεις
a 2065 Ειδήσεις

Πληροφορίες της εφημερίδας “ΠΟΛΙΤΗΣ” αναφέρουν ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές διαπιστώνουν ευρείας κλίμακας φοροδιαφυγή από Ελλαδίτες καλλιτέχνες που έρχονται στην Κύπρο για τις γνωστές «αρπαχτές» και αναχωρούν χωρίς να καταβάλουν φόρο και χωρίς να δηλώσουν τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα.
Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, αποκαλύπτει ότι η Ελεγκτική υπηρεσία έχει εντοπίσει περιπτώσεις καλλιτεχνών που έρχονται στην Κύπρο ως επισκέπτες και εργάζονται για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα αποφεύγοντας να καταβάλουν φόρο για τις αμοιβές τους.

Ο κ. Μιχαηλίδης δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα, κάτι το οποίο δεν θα κάνει ούτε στην ετήσια έκθεσή του.

Ωστόσο πηγές αναφέρουν πως έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν κανένας από τους Ελλαδίτες καλλιτέχνες που έρχονται για περιορισμένες εμφανίσεις στην Κύπρο (τραγουδιστές και ηθοποιοί) δεν δηλώνει στο τμήμα Φορολογίας τα χρήματα με τα οποία αμείβεται. Πρόκειται για καλλιτέχνες που εμφανίζονται σε νυκτερινά κέντρα, σε εκδηλώσεις, ακόμα και σε συναυλίες που οργανώνουν κόμματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τραγουδιστή ο οποίος έκανε δύο εμφανίσεις σε νυκτερινό κέντρο και εισέπραξε 50.000 ευρώ συν ποσοστά από τα λουλούδια. Επίσης απαίτησε 15.000 ευρώ για τον γιο του που τον συνόδευε και όλα τα έξοδα διαμονής και διακίνησης περιλαμβανομένων και των αεροπορικών εισιτηρίων. Έφυγε χωρίς δηλώσει ούτε ένα ευρώ.

Καλλιτεχνική φοροδιαφυγή

Όταν μιλάμε για διαφθορά αναφερόμαστε συνεχώς στον δημόσιο τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αδιάφθορος;

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει βεβαίως διαφθορά. Η δωροδοκία είναι μία μορφή, αλλά κυρίως η διαφθορά έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή. Είναι ένα θέμα που απασχολεί την Ελεγκτική υπηρεσία. Παλαιότερα είχαμε κάνει για γιατρούς και για άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν θα υπάρξει συνέχεια;

Και φέτος έχουμε κάνει έναν εξειδικευμένο έλεγχο και έχουμε επικεντρωθεί σε θέματα καλλιτεχνών, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο ως επισκέπτες για μικρή ή μεγαλύτερη περίοδο και δεν είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μπορεί να πληρώνουν φόρο στη χώρα τους. Υπάρχουν συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ο φόρος πρέπει να πληρώνεται στη χώρα που παρέχονται οι υπηρεσίες. Δηλαδή στην Κύπρο.
Το θέμα αυτό εξετάζεται σε βάθος και δεν μπορώ τώρα να πω περισσότερα. Πάντως είναι υποθέσεις που θα βρίσκονται σίγουρα στην ετήσια έκθεση.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, οι καλλιτέχνες που επισκέπτονται την Κύπρο είναι κατά βάση Ελλαδίτες.

Ως επί το πλείστον, ναι.

Μιλάμε για ηθοποιούς, τραγουδιστές… Τι είδους καλλιτέχνες αφορά η έρευνα;

Η έρευνά μας καλύπτει μεγάλο φάσμα τέτοιων επισκεπτών.

Έχετε έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για αυτό το θέμα της φοροδιαφυγής;

Αυτό είναι αρμοδιότητα του τμήματος Φορολογίας και φαντάζομαι ότι θα το πράξει, όταν θα προχωρήσει η διερεύνηση.

Υπάρχουν περιπτώσεις που καλλιτέχνες έρχονται για κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό.

Όταν θα γίνει έλεγχος και διαπιστωθεί ότι ο καλλιτέχνης δεν έχει αμειφθεί δεν υπάρχει θέμα. Αρκεί βεβαίως να αποδειχθεί ότι τα χρήματα που εισπράχθηκαν πήγαν στον σκοπό για τον οποίο έγινε μια εκδήλωση. Αυτά είναι θέματα που θα τα ελέγξει το τμήμα Φορολογίας.

Θα πρέπει να πούμε ότι όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούνται ως οργανισμοί υψηλού κινδύνου για θέματα διαφθοράς.

Πάντως όπως είπε πριν λίγες μέρες σε δημόσια δήλωσή του ένας πρώην αξιωματούχος του κράτους, φοροδιαφεύγει η μισή Κύπρος.

Το πρόβλημα όντως είναι πολύ ευρύ και η δουλειά του τμήματος Φορολογίας αλλά και η δική μας είναι να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο.

Βαθιές οι ρίζες της διαφθοράς

Φιλοδοξείτε να αναδειχθείτε σε «Ντι Πιέτρο» της Κύπρου; (Ο Ντι Πιέτρο ήταν Ιταλός δικαστής που πολέμησε τη διαφθορά με την επιχείρηση «καθαρά χέρια»).

Η διαφθορά δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από έναν άνθρωπο ή από μία υπηρεσία. Η διαφθορά στην Κύπρο είναι τόσο ριζωμένη σε ορισμένα θέματα και υπάρχει τέτοιο κατεστημένο, που ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι οι συντονισμένες ενέργειες πολλών ανθρώπων και πολλών υπηρεσιών.

Φαντάζομαι είναι συγκεκριμένες οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι.

Μιλώ για τη Νομική υπηρεσία την οποία βλέπω πολύ αποφασισμένη, όπως επίσης και την αστυνομία η οποία με τον νέο αρχηγό δείχνει έντονη διάθεση να βοηθήσει. Βεβαίως πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και τη Βουλή. Η Βουλή ασφαλώς δεν έχει εκτελεστικό ρόλο.

Η κυβέρνηση;

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία περίπτωση παρέμβασης από την κυβέρνηση στους ελέγχους που κάνουμε. Δηλαδή δεν υπήρξε κάποιο θέμα που να αποκαλύφθηκε και η κυβέρνηση να επιχείρησε να το καλύψει. Αντιθέτως.

Μιλάμε για ριζωμένη διαφθορά. Αυτοί που καλούνται να την ξεριζώσουν είναι σαρξ εκ της σαρκός του κρατικού μηχανισμού.

Και εγώ προέρχομαι από τη δημόσια υπηρεσία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ταγμένος κατά της διαφθοράς.

Ο εντοπισμός κρουσμάτων διαφθοράς δεν μένει όμως στη διαπίστωση αλλά απαιτούνται και άλλα μέτρα.

Ο γενικός εισαγγελέας προέρχεται από τη δικαστική εξουσία και είναι ταγμένος σε αυτή την προσπάθεια, όπως και ο αρχηγός αστυνομίας τον οποίο βλέπω πολύ ευαίσθητο σε θέματα διαφθοράς. Προέρχεται και αυτός από την αστυνομία η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αλλά δεν σημαίνει ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι.

Δεν κάνω εκπτώσεις σε συγγενείς

Έχετε χάσει πολλούς φίλους από τότε που αναλάβατε καθήκοντα γενικού ελεγκτή;

Δεν έχω χάσει κανέναν φίλο. Λίγοι είναι οι πραγματικοί μου φίλοι και κανένας από αυτούς δεν θα μπορούσε να κάνει πράγματα τα οποία εγώ θα κυνηγούσα, γιατί δεν θα ήταν φίλος μου, ούτως ή άλλως. Μπορεί να δημιούργησα εχθρούς αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο και το καταλαβαίνω.

Ας αφήσουμε τους φίλους και ας έρθουμε στους συγγενείς.

Η πρόεδρος του ΚΟΑ και ο αναπληρωτής έπαρχος Λάρνακας είναι πρώτα μου ξαδέλφια. Τόσο εγώ, όσο και αυτοί, είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον και συνεπώς δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ωστόσο επειδή είναι ελεγχόμενοι από την υπηρεσία μου, θεώρησα αναγκαίο να στείλω στον γενικό εισαγγελέα μια επιστολή με κάποιες σκέψεις που είχα και η απάντηση είναι στη λογική, πως δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω για αυτό το θέμα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ασκώ τα καθήκοντά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η σκιά όμως πάντα θα υπάρχει.

Συμφωνώ αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Τι να κάνω; Να πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάθε φορά που πρόκειται να διορίσει κάποιον, να τον ρωτά αν είναι συγγενής μου και αν είναι, να μην τον διορίζει; Ο μόνος τρόπος χειρισμού είναι η διαφάνεια.

Η εξουσία νομίζετε πως διαφθείρει; Εσάς σας φοβίζει αυτό;

Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου γιατί γνωρίζω πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα σε οποιοδήποτε στάδιο να προβώ σε πράξη διαφθοράς. Και στο παρελθόν είχα εξουσία και μετείχα και σε επιτροπές και σε συμβούλια προσφορών….

Κακό μοντέλο ημικρατικών

Από την έως τώρα εμπειρία σας θα μπορούσατε να πείτε πού εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα;

Στο κεντρικό κράτος, υπάρχουν στα υπουργεία κάποια προβληματικά τμήματα και υπηρεσίες. Ωστόσο θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Τα φαινόμενα διαφθοράς στους ημικρατικούς θεωρείτε ότι οφείλονται εν πολλοίς και στον τρόπο με τον οποίο διορίζονται τα διοικητικά συμβούλια;

Σίγουρα. Το μοντέλο των ημικρατικών οργανισμών στην Κύπρο που δεν το βρίσκεις και σε πολλές χώρες, δεν είναι και το καλύτερο. Υπάρχουν άτομα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα με πολύ λιγότερο έλεγχο από τους υπαλλήλους στο κεντρικό κράτος. Θεωρώ πως το κράτος αν θέλει να έχει μια δράση πρέπει να την χειρίζεται το ίδιο ή αν πρόκειται για μια εμπορική δράση θα είναι καλύτερα να την αφήσει στον ιδιωτικό τομέα και αν θέλει ας διατηρήσει τον έλεγχο. Αυτό που λέω δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει κάποια πολιτική χροιά.

Ήμουν μέλος κόμματος και έφυγα

Με την πολιτική τι σχέση έχετε;

Έχω άποψη και για χρόνια ήμουν μέλος κόμματος. Μόλις διορίστηκα θεώρησα ότι η κομματική μου ιδιότητα δεν είναι συμβατή με τη θέση μου ως ανεξάρτητου αξιωματούχου του κράτους και έχω ζητήσει να διαγραφώ από το κόμμα. Είμαι πολιτικοποιημένος και έχω άποψη αλλά από την ημέρα που διορίστηκα δεν την εκφράζω.

Μπορεί κάποιος να αποχρωματιστεί αποχωρώντας από ένα κόμμα;

Αν κατανοήσεις ότι υπεράνω όλων είναι να ασκείς αμερόληπτα τα καθήκοντά σου, θα καταφέρεις να αποχρωματιστείς. Είναι θέμα συνείδησης και προτεραιοτήτων.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η πίεση που ασκήσατε για την υπόθεση της γραμματέως της κ. Γιωρκάτζη θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απάντηση σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι είσαστε άνθρωπος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, λαμβάνοντας υπόψη ότι επρόκειτο για μια καταγγελία του ΓΓ του ΑΚΕΛ;

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα είχα χειριστεί το θέμα αν είχα λάβει επιστολή από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ή από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη κόμματος. Ο τρόπος που ενεργώ αυτός είναι. Δεν έχω να αποδείξω κάτι και δεν θεωρώ ότι είμαι άνθρωπος της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα περίμενε από εμένα κάτι τέτοιο.

Το θέμα της διαφθοράς στα κόμματα πώς αντιμετωπίζεται σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησής τους;

Ο τρόπος είναι ένας. Διαφάνεια. Πιστεύω ότι όλες οι εισφορές στα κόμματα πρέπει να είναι επώνυμες και να ελέγχονται. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι από ένα ποσόν και πάνω θα πρέπει να γίνονται γνωστοί αυτοί που προσφέρουν οικονομική στήριξη, ενώ από ένα ποσόν και κάτω θα μπορούσε να μην υπάρχει δημοσιοποίηση αλλά να μπορεί να γνωρίζει ο γενικός ελεγκτής. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα κόμμα πήρε 1.000 εισφορές των 100 ευρώ και να πούμε ότι είναι εντάξει. Μπορεί οι 1.000 εισφορές να είναι από το ίδιο πρόσωπο. Έχω διαπιστώσει πως όλα τα κόμματα συμφωνούν, ότι για να πειστούν οι πολίτες ότι οι πολιτικοί οργανισμοί δεν έχουν σκοτεινές πηγές χρηματοδότησης, και δεν είναι «μαύρο κουτί», θα πρέπει να είναι ανοιχτό βιβλίο και να υπόκεινται σε έλεγχο.

Η κ. Γιωρκάτζη με καταλαβαίνει

Με την περίπτωση της γραμματέως της κ. Γιωρκάτζη δεν νιώσατε και μέσα στην υπηρεσία σας κάποιο δισταγμό, από τη στιγμή μέχρι πριν από λίγο διάστημα ήταν η γενική ελέγκτρια;

Δεν είναι μόνο η υπηρεσία αλλά και εγώ προσωπικά. Γνωρίζω την κ. Γιωρκάτζη χρόνια και είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχεις να διαλέξεις μεταξύ δύο πραγμάτων. Από τη μία είναι η εκτίμηση που τρέφεις για κάποιο πρόσωπο και από την άλλη η υποχρέωσή σου να ασκήσεις τα καθήκοντά σου με αμεροληψία. Τότε επιλέγεις το σωστό που είναι η αμερόληπτη άσκηση των καθηκόντων σου. Δεν θα κρύψω ότι δεν ήταν καθόλου ευχάριστο ούτε για μένα ούτε για τους συναδέλφους.

Σε διαπροσωπικό επίπεδο τα βρήκατε με την κ. Γιωρκάτζη;

Δεν θεωρώ ότι διασαλεύθηκαν ποτέ οι σχέσεις μας με την κ. Γιωρκάτζη. Είχαμε μιλήσει και πριν στείλω την επιστολή μου. Ήταν σε αυτή την καρέκλα για 15 χρόνια και είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεται τη θέση μου.

Ψάχνουμε γιατρό… για την υγεία

Αναφερθήκατε και άλλες φορές στα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της υγείας. Ο έλεγχος σε αυτό τον τομέα ίσως να έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς εσείς μπορείτε να ελέγχετε αποφάσεις και λογαριασμούς αλλά δεν μπορείτε να ελέγξετε και τη συμμόρφωση με τον όρκο του Ιπποκράτη.

Έχουμε τεχνική αδυναμία, υπό την έννοια ότι αν εξετάζουμε μια ενέργεια ενός γιατρού που δημιουργεί υποψίες, δεν έχουμε την ευχέρεια να αμφισβητήσουμε αυτό που κάνει αφού δεν είμαστε γιατροί και δεν έχουμε τις γνώσεις.

Δεν ζητάτε υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων;

Υπάρχει μια περίπτωση που είμαστε σε επαφή με έναν ιδιώτη γιατρό και προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε υπηρεσίες. Και αυτό δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Ένας γιατρός δύσκολα αναλαμβάνει υπόθεση εναντίον συναδέλφου του. Στο υπουργείο Υγείας πρέπει να εξαλείψουμε θέματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων που εκτρέφουν τη διαφθορά και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τον εσωτερικό έλεγχο.

Σε αυτή τη λίστα με τα άτομα υψηλού κινδύνου για διαφθορά βρίσκονται οι γιατροί του Δημοσίου.

Έχουμε συμπεριλάβει τους διευθυντές κλινικών αλλά έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να κατέβουμε και σε πιο χαμηλό επίπεδο. Αυτό μάλλον θα το κάνουμε στη δεύτερη φάση. Στον τομέα της υγείας, φαίνεται πως πρέπει να κατέβουμε πολύ χαμηλά στην ιεραρχία για να εντοπίσουμε τυχόν «σάπια μήλα» που καταχράστηκαν τη θέση τους και σήμερα ζουν σε επαύλεις που φαίνεται να μην δικαιολογούνται από τον μισθό τους.

Σύμμαχοι με Νομική υπηρεσία – αστυνομία

Οι υποθέσεις που ενδεχομένως εμπεριέχουν υποψίες διάπραξης ποινικών αδικημάτων και ανατίθενται στην αστυνομία, είστε σίγουρος ότι θα διερευνηθούν χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις;

Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι ότι κανένας δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη λειτουργία μιας άλλης υπηρεσίας. Ωστόσο αν έβλεπα πως ο αρχηγός αστυνομίας είναι ένας άνθρωπος που έβλεπε σε διαφορετική κατεύθυνση από εμάς, θα ήταν κάτι πολύ κακό που ίσως και να μην μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Ευτυχώς ο κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, με τον οποίο έχουμε συχνή επικοινωνία, είναι ταγμένος απολύτως κατά της διαφθοράς. Το ίδιο και ο γενικός εισαγγελέας.

Αν κάποιος καταχραστεί λίγα δεν είναι ok

Φαντάζομαι θα είστε γνώστης της κριτικής που σας ασκούν. Δηλαδή ότι ασχολείστε με μικροπράγματα όπως τα εισιτήρια στο υπ. Παιδείας ή τα έξοδα του κ. Χαννίδη, ενώ υπάρχουν τεράστια θέματα διαφθοράς.

Ναι έχω ακούσει αυτά τα σχόλια και επειδή παρακολουθώ και το διαδίκτυο, έχω δει παρόμοιες επισημάνσεις. Πολλοί πολίτες έχουν δίκιο και είναι γνήσια αυτή η επιφύλαξή τους, υπό την έννοια ότι ο τόπος μας έχει καταστραφεί και ίσως κάποιοι να έχουν καταχραστεί εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια και εμείς θα ασχολούμαστε με τα 500 ή τα 1.000 ευρώ; Πιστεύω ότι θα πρέπει να μας καθοδηγήσει η ρήση του Αποστόλου Παύλου «και τούτο ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι». Θέλω να πω ότι και τα μεγάλα θα τα κυνηγήσουμε αλλά και τα μικρά. Δεν υπήρξε κανένα μεγάλο θέμα που να ήρθε ενώπιόν μας και να μην το χειριστήκαμε όπως έπρεπε. Δεν μπορούμε να έχουμε όμως θέματα που φτάνουν κοντά μας με καταγγελίες και να μην τα διερευνούμε για να μην πει κάποιος ότι μας απασχολούν μικροπράγματα. Δεν μιλάμε για περιπτώσεις Γιάννη Αγιάννη που μπήκε κάποιος να κλέψει ένα ψωμί για να φάει. Μιλάμε για καλοπληρωμένους δημόσιους λειτουργούς, που μπορεί να μην τους αρκεί ο μισθός τους και να θέλουν και το κάτι τι παραπάνω. Είναι θέμα αρχών χρηστής διοίκησης. Θέλουμε να εμπεδώσουμε τη νοοτροπία ότι αν κάποιος καταχραστεί λίγα είναι εντάξει;

Ποιες θεωρείτε μεγάλες υποθέσεις που σας απασχολούν;

Είναι σίγουρα τα θέματα του ΚΟΤ…

Είναι τα εισιτήρια του κ. Χαννίδη;

Όχι βεβαίως. Μιλάμε για κατακύρωση προσφορών εκατομμυρίων με αδιαφανείς διαδικασίες. Αν θεωρούμε και τα εκατομμύρια μικρές υποθέσεις και θα πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τα δισεκατομμύρια, είμαστε σίγουρα σε λάθος δρόμο.

Άλλες μεγάλες υποθέσεις;

Είναι τα θέματα της CYTA, του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, της τιμολόγησης των φαρμάκων, που ήταν και ένας από τους στόχους για τον οποίο δούλεψε πολύ η κ. Γιωρκάτζη ως γενική ελέγκτρια. Επίσης προσπαθούμε να χτυπήσουμε δύο μονοπώλια στη στενοτύπηση πρακτικών στα δικαστήρια και στη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων. Μιλάμε για εκατομμύρια.

Αντί να σκύβουν το κεφάλι, κυκλοφορούν

Τι σας κάνει εντύπωση όταν εντοπίζετε κάποιον να καταχράται δημόσιο χρήμα;

Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι πολλοί δημόσιοι λειτουργοί που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα θεωρούν ότι δεν πρέπει να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Ακόμα και όταν εντοπίσεις κάποιον που έχει εμπλακεί σε επιλήψιμες ενέργειες, μπορεί να το θεωρήσει ότι δεν τρέχει και τίποτα. Υπάρχουν περιπτώσεις που αντί να σκύψουν το κεφάλι, συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να μιλούν με έναν αέρα και ένα ύφος που καταδεικνύει μια πολύ κακή κουλτούρα σε τέτοια θέματα.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ