Ενδιάμεσος χώρος… τέλος (βίντεο)

a 278 Ειδήσεις
a 6405 Ειδήσεις
Aποτυχία στις προσπάθειες για εξεύρεση κοινού υποψήφιου

Αδιέξοδο προέκυψε μετά και από την τελευταία συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Σε δηλώσεις εκ μέρους των τεσσάρων ηγετών προέβη ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος ανέφερε ότι στη συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις αλλά χωρίς αποτέλεσμα… 

Οπως είπε, οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων επιστρέφουν στα συλλογικά τους όργανα για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα, ενώ ερωτηθείς εάν ανακοινώνει αδιέξοδο, ο κ. Συλούρης απάντησε, “ναι”.

Σε δηλώσεις του μετά το περάς της σημερινής συνάντησης των κομμάτων, η οποία διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα, ο κ. Συλλούρης, μιλώντας εκ μέρους όλων των κομμάτων, ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει ο κύκλος των διαβουλεύσεων και τις προσπάθειας του ενδιάμεσου χώρου, χωρίς τα κόμματα να καταλήξουν σε υποψήφιο.

Οπως είπε, στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκαν ονόματα πιθανών υποψηφίων, αλλά περεταίρω κριτήρια για επιλογή υποψηφίου.

Παράλληλα ανέφερε ότι επειδή ήταν σημαντικό κριτήριο ο χρόνος θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει άλλη περαιτέρω προσπάθεια και καθυστέρηση, εκτός αν τα συλλογικά όργανα όλων των κομμάτων επανεκτιμήσουν ότι υπάρχει λόγος περαιτέρω προσπάθειας.

«Τα κόμματα έχουν αποφασίσει να παν πίσω στα δικά τους συλλογικά όργανα και να επανεκτιμήσουν κατά πόσο υπάρχει οποιοδήποτε επιπλέον περιθώριο για περαιτέρω διεργασίες στην προσπάθεια του ενδιάμεσου χώρου», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο απ’ εδώ και πέρα μπαίνει κάποιος χρονικός ορίζοντας για το πότε πρέπει να αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα των κομμάτων, ο κ. Συλλούρης απάντησε «όχι, αντίθετα».

«Πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο κύκλος της προσπάθειας που ξεκίνησε με ορόσημο το τέλος του Μάη, ή περίπου το τέλος του Μάη να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα δεν πέτυχε», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Μιλώντας εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ, ο κ. Συλλούρης απηύθυνε ύστατη έκκληση προς όλα τα κόμματα να εξετάσουν την πρόταση του για ανοιχτή διαδικασία εκλογής του υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου.

«Θέλω να ελπίζω ότι μετά από αυτή την εξέλιξη τα άλλα κόμματα θα προβληματιστούν στη βάση της πρότασής μας για αλλαγή διαδικασίας. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη: ανοικτή διαδικασία όπου υποψήφιοι του ενδιάμεσου χώρου θα υποβάλουν υποψηφιότητα σε μια ανοικτή διαδικασία που ψηφίζουν οπαδοί, μέλη, φίλοι των κομμάτων αλλά και φίλοι της προσπάθειας του ενδιάμεσου χώρου, ανεξάρτητα αν ανήκουν ή ψήφισαν τα τέσσερα κόμματα και αυτή η διαδικασία να αναδείξει τον υποψήφιο», ανέφερε.

«Ο ενδιάμεσος χώρος όχι μόνο έχει καλές πιθανότητες, όχι μόνο είναι η τελευταία ελπίδα για να πετύχουμε αλλά θα είναι και νικηφόρα. Εμείς δεν τα βάζουμε έτσι εύκολα κάτω, όπως σε όλη αυτή τη διαδικασία είμαστε θετικοί, κρίνουμε ότι αυτό που απέτυχαν οι ηγεσίες των κομμάτων να κάνουν μπορεί να το πετύχει μια ανοικτή διαδικασία με συμμετοχή των στρωμάτων του λαού που στηρίζουν αυτή την επιλογή του τρίτου δρόμου», πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Συλλούρης επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος είπε στη σύσκεψη ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα αποδεχτεί τον υποψήφιο στον οποίο θα κατέληγαν με τη διαδικασία της συναπόφασης των τεσσάρων, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Πρόσθεσε ότι η εισήγησή του για ανοικτή διαδικασία εκλογής ήταν σε περίπτωση που η διαδικασία να συμφωνήσει το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ σε κοινό υποψήφιο δεν έφερνε αποτέλεσμα.

Οπως είπε, στη σύσκεψη έγινε πολλή συζήτηση για την εισήγηση αυτή την οποία έθεσε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος απολογήθηκε προς τον κυπριακό λαό και σε όλους εκείνους που επένδυσαν και πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια, για όσα λάθη ή παραλήψεις έκανε ο ίδιος σε αυτή την διαδικασία. Οπως είπε ο ίδιος δεν θα μπει στη λογική του “blame game” (παιχνίδι επίρριψης ευθυνών) και αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες.

Ερωτηθείς για το τί θα κάνει από εδώ και πέρα το Ευρωπαϊκό Κόμμα και κατά πόσο υπάρχει σχέδιο Β, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, το κόμμα θα προσφύγει στα συλλογικά του όργανα και θα δει το όλο θέμα εξ’ υπαρχής.

Πηγή: ΑΝΤ1