Αντιπαραθέσεις για την επεισοδιακή παρουσία Χριστόφια στην Ερευνητική

a 90 Ειδήσεις
a 3881 ΕιδήσειςΑμφισβητήσεις και αντιπαραθέσεις προκαλεί η επεισοδιακή παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία. Χθες, υπήρξε και δεύτερο ημίχρονο, το οποίο διαδραματίσθηκε ουσιαστικά σε δύο επίπεδα. Σε πολιτικό και νομικό.

Η Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, πέρα από το έκδηλο της παρανομίας του διορισμού της, έχει με τις πράξεις και παραλείψεις της, δυστυχώς, θέσει εαυτόν σε θεσμική και νομική ανυποληψία». Τα παραπάνω υποστήριξαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι νομικοί σύμβουλοι του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, Γιώργος Σεραφείμ και Αριστος Δαμιανού.

Σχολιάζοντας τα προχθεσινά γεγονότα που έλαβαν χώραν ενώπιον της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της προσέλευσης του κ. Χριστόφια, ο οποίος τελικά δεν έδωσε μαρτυρία και αποχώρησε, οι δύο νομικοί αφού εξέφρασαν την απογοήτευσή τους ανέφεραν πως η αξιοπιστία της Επιτροπής έτυχε υπόσκαψης από έκδηλα λανθασμένες και αψυχολόγητες ενέργειες και αποφάσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο και τα μέλη της.

Στις δηλώσεις τους οι δύο δικηγόροι, σημείωσαν ότι ο κ. Χριστόφιας δεν αρνήθηκε σε καμιά περίπτωση να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, αντίθετα η Επιτροπή αρνήθηκε στον κ. Χριστόφια στοιχειώδεις κανόνες φυσικής δικαιοσύνης, δηλαδή να ακουστεί από αυτήν. Ο τέως Πρόεδρος, πρόσθεσαν οι δικηγόροι του, είχε φορτικά κατηγορηθεί ενώπιόν της και θα έπρεπε να του είχε δώσει το δικαίωμα να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών πριν απαντήσει στις ερωτήσεις.

Ακόμα θέτουν το ερώτημα πώς είναι απαξιωτική των θεσμών η συμπεριφορά του τέως Προέδρου, όταν προσήλθε ενώπιον της Επιτροπής και ζήτησε να αναγνώσει πρώτα τη γραπτή δήλωσή του, όπως του επιτρέπεται από τον Νόμο περί Ερευνητικών Επιτροπών και περί του Αποδείξεως Νόμου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ειπώθηκε πως η δήλωση του κ. Χριστόφια κατατέθηκε στην ολότητά της στην Ερευνητική Επιτροπή, κάτι που παρασιωπείται παντελώς της Επιτροπής για προφανείς λόγους.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του τέως Προέδρου διευκρίνισαν παράλληλα ότι:
(α) Ο διορισμός των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής υποχρεωτικά θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Γενικό Εισαγγελέα και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό καθιστά την εν λόγω Επιτροπή αναρμόδια συστημένη και άρα παράνομη.

(β) Μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής διατηρεί εξ αγχιστείας συγγένεια με νομικό σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, αφού είναι συμπέθεροι, γεγονός που θα έπρεπε να τον οδηγούσε στη μη αποδοχή του διορισμού του και/ή σε παραίτησή του και/ή σε παύση του από το διορίζον όργανο.

(γ) Ο κ. Χριστόφιας είχε το δικαίωμα να μην απαντήσει αν και ουδέποτε αρνήθηκε κάτι τέτοιο.

(δ) Η Ερευνητική Επιτροπή αρνήθηκε δύο φορές να παραλάβει τη γραπτή δήλωση του τέως Προέδρου ως μέρος της κατάθεσής του και του δηλώθηκε από τον κ. Πική σε εύλογη παρατήρηση του κ. Χριστόφια ότι και στο Δικαστήριο γίνεται αυτό, δηλαδή ότι δεν δίνονται ούτε υποβάλλονται γραπτές δηλώσεις στο Δικαστήριο. Και αυτό τη στιγμή που στον περί Αποδείξεως Νόμο Κεφ. 9 ρητώς δίνεται τέτοια δυνατότητα σε μάρτυρα σύμφωνα με το άρθρο 25.

(ε)Τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής αρνήθηκαν να δώσουν στον κ. Χριστόφια αντίγραφα των καταθέσεων που έχουν στην κατοχή τους, ώστε να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις, παρά το ότι η ακροαματική διαδικασία γίνεται δημόσια.

Τέλος στις δηλώσεις των δύο νομικών κυριαρχεί ο ισχυρισμός ότι η Ερευνητική Επιτροπή αυτοκαταργήθηκε με ενδιάμεση απόφασή της στις 25 Ιουνίου όταν από μόνη της ερμήνευσε και περιόρισε το εύρος και τις αρμοδιότητες των εξουσιών της, απεκδυόμενη ολοκληρωτικά και τελεσίδικα του ρόλου να εξετάσει και να αποδώσει ποινικές και αστικές ευθύνες ουσιαστικά για τα κυριότερα συμβάντα στον τραπεζικό τομέα.

Σεβασμό προς τους θεσμούς ζητούν οι πολιτικές δυνάμεις

Ο θόρυβος που προκλήθηκε από την εμφάνιση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία συνεχίζεται, με τις πολιτικές δυνάμεις να στέλνουν το μήνυμα πως απαιτείται από όλους σεβασμός προς τους θεσμούς.

Ο νομικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης, αναφερόμενος στα προχθεσινά γεγονότα υπογράμμισε πως όλοι «ανεξάρτητα ποιοι είναι» επιβάλλεται «να δείχνουν σεβασμό στους θεσμούς και όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο». Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, ο σεβασμός αυτός επιβάλλεται να επιδεικνύεται ακόμα περισσότερο από κάποιον ο οποίος διετέλεσε μέχρι και πριν λίγους μήνες Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι ένας άλλος θεσμός, αυτός του Γενικού Εισαγγελέα, καλείται «να εφαρμόσει αυτή την ισοτιμία όλων των πολιτών έναντι του νόμου».

Το ΔΗΚΟ εκφράζει τη λύπη του γιατί η στάση και η συμπεριφορά του κ. Χριστόφια «εντείνουν τη γενικότερη απαξιωτική στάση της κοινωνίας έναντι των θεσμών και των οργάνων της πολιτείας και της πολιτικής». Σύμφωνα με τον Κίκη Θεοδότου, η άρνηση του τέως Προέδρου να ανταποκριθεί στις διαδικασίες της Ερευνητικής «συνιστά απαράδεκτη πράξη ασέβειας και ανυπακοής προς τις θεσμικές και συνταγματικές λειτουργίες μιας ευνομούμενης πολιτείας». Έκανε επίσης λόγο για «επικίνδυνο παιχνίδι κομματικής και μικροπολιτικής τακτικής» που παίζουν ο κ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η εμφάνιση του κ. Χριστόφια ήταν ανάλογη και αντάξια της πενταετούς διακυβέρνησής του. Δηλαδή, υπήρξε περιφρονητική για τους θεσμούς, χαρακτηρίστηκε από άγνοια της κατάστασης της χώρας, διακρίθηκε για την εμμονή επίρριψης ευθυνών σε όλους τους άλλους, απευθυνόταν μόνο στα κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ, δεν έδωσε απάντηση σε οποιοδήποτε θέμα και απογοήτευσε ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει το ΕΥΡΩΚΟ την προσπάθεια του ΑΚΕΛ να παρουσιάσει τον κ. Χριστόφια «ως θύμα πολιτικής καταδίωξης». Ο Μιχάλης Γιωργάλλας σημείωσε ότι «ο κ. Χριστόφιας ούτε κατηγορείται ούτε διώκεται» και υπογράμμισε πως «αντίθετα του δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσει τη δική του θέση», αλλά «ο ίδιος επέλεξε να μην το κάνει απαιτώντας να τεθεί υπεράνω του νόμου». Το ΕΥΡΩΚΟ σημειώνει πως «η επαλήθευση της ισονομίας και της ισοπολιτείας είναι πλέον στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα».

Οι Οικολόγοι μίλησαν για καλοστημένη θεατρική παράσταση και μια προσπάθεια από το ΑΚΕΛ για αμφισβήτηση της Επιτροπής και του πορίσματός της. Διερωτήθηκαν, επίσης, εάν προσπαθούν να σταματήσουν από του να βγαίνουν στην επιφάνεια τα σκάνδαλα και οι κακοί χειρισμοί της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ-Χριστόφια.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ