Χωρίς αποχετευτικό για άλλα τρία χρόνια τα Κοκκινοχώρια

CEB1 51 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1209 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Όπως και στις πλείστες των περιπτώσεων στην Κύπρο, ούτε το αποχετευτικό έργο Κοκκινοχωριών εξαιρείται όσον αφορά τη μεγάλη καθυστέρηση ετών που παρατηρείται στην ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού δήμαρχο Δερύνειας Αντρέα Καραγιάννη, σε πρόσφατη συνεδρία του Δ.Σ. του Οργανισμού, ανασκοπήθηκαν τα δεδομένα γύρω από τη λειτουργία του, με πρώτο αυτό της ολοκλήρωσης του Βιολογικού Σταθμού Άχνας.

Έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί κοντά στον υδατοφράκτη Άχνας και το οποίο, από ό,τι φαίνεται, πρόκειται να καθυστερήσει ακόμη πολύ. Συγκεκριμένα, η έναρξη του έργου έχει μπλοκάρει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών μετά από προσφυγή εναντίον της εταιρείας στην οποία κατακυρώθηκε η προσφορά.

Κατόπιν ενημέρωσης της οποίας έτυχε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών, διαφάνηκε, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η διαδικασία εξέτασης της προσφυγής να μην ολοκληρωθεί ούτε και εντός του 2017, παραπέμποντας την έναρξη του έργου εντός του 2018 και την αποπεράτωσή του κάπου εντός του 2020.

Επομένως, κατέληξε, πέραν των άλλων προβλημάτων που εκκρεμούν, ο κόσμος στην ελεύθερη Αμμόχωστο καλείται να επιδείξει υπομονή τουλάχιστον ακόμα μια τριετία, μέχρι τη στιγμή που το αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων να μπορεί να τον εξυπηρετήσει. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι υπό αυτά τα δεδομένα και για να μπορεί το Σώμα να λειτουργεί, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων αγόρασε υπηρεσίες από τρία καταρτισμένα πρόσωπα, τα οποία ελλείψει γραφείων (που θα ήταν στον Βιολογικό της Άχνας) στεγάζονται στο Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού, που είναι ο δήμαρχος Δερύνειας, στο Δημαρχείο Δερύνειας.

Όσο αφορά τα υπόλοιπα προβλήματα του ΣΑΚ, αυτή την περίοδο εκκρεμούν ακόμη οι επιδιορθώσεις των τοπικών αποχετευτικών δικτύων στις κοινότητες Αυγόρου, Ξυλοφάγου, Ορμήδειας και Δερύνειας, στα οποία εντοπίστηκαν, μετά από επιστημονικό έλεγχο και τη χρήση ειδικής βιντεοκάμερας, κακοτεχνίες σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Το αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων θα εξυπηρετήσει δέκα δήμους και κοινότητες της περιοχής, όσες δηλαδή δεν εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο έργο αποχετευτικού, το οποίο εξυπηρετεί την τουριστική περιοχή Αγίας Νάπας και Πρωταρά.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι με βάση τον αρχικό κρατικό σχεδιασμό, το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και να λειτουργεί από τις 31.12.2012.

Πηγή: Φιλελεύθερος