Έντονες επικρίσεις κομμάτων κατά Χριστόφια στο εθνικό

Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Έντονη κριτική κατά του Προέδρου Χριστόφια άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του εθνικού συμβουλίου. Ζήτησαν να διοριστεί διαπραγματευτής από το εθνικό συμβούλιο για να συνεχίσει τις συνομιλίες. Τέθηκε επίσης θέμα ελλιπούς ενημέρωσης από το Πρόεδρο Χριστόφια… 

Το ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκε και το θέμα Ντάουνερ, με την πλειοψηφία των κομμάτων να ζητά την αποπομπή του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ.

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ε/κ πλευρά, «δεν πρόκειται να αποδεχθούν χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και οποιασδήποτε μορφής διάσκεψη εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί των κεφαλαιωδών πτυχών του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι η ΕΔΕΚ εξέφρασε τη θέση ότι ο κ. Ντάουνερ «απώλεσε την έξωθεν καλή μαρτύρια και τα στοιχεία της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και της αναγκαίας αξιοπιστίας για να συνεχίσει να διαδραματίζει την αποστολή του Ειδικού Αντιπροσώπου».

Ερωτηθείς εάν τέθηκε θέμα διαπραγματευτή, απάντησε ότι «η διαχρονική θέση της ΕΔΕΚ από την εποχή που ο Πρόεδρος Βασιλείου είχε αναλάβει αυτό το ρόλο, είναι ότι διαπραγματευτής θα πρέπει να οριστεί άλλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί το σύνολο του κυπριακού λαού και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε εκπρόσωπο κοινότητας».

Ο κ. Ομήρου είπε εξάλλου ότι το κόμμα του έθεσε θέμα και μη έγκαιρης ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου και έκανε λόγο για «σοβαρό θέμα λειτουργίας». Ανέφερε, επίσης. ότι το περίγραμμα λύσης έπρεπε να αποτελεί προϊόν συνδιαμόρφωσης.
«Είναι αδιανόητο η ολοκληρωμένη πρόταση λύσης που πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συλλογικής διαβούλευσης και συνδιαμόρφωσης να μην είναι καν υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου», κατέληξε.

ΔΗΚΟ

Τη διαφωνία του ΔΗΚΟ με τις εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, μετά το πέρας της συνεδρίας.

Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμηση του κόμματος, τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο και είπε ότι το ΔΗΚΟ υπέβαλε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας γραπτό υπόμνημα, αναφορικά με την αξιολόγηση της συνάντησης στο Greentree, αλλά και σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την ανατροπή των αρνητικών εξελίξεων.

«Διαφωνήσαμε με τις εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και εξηγήσαμε τους λόγους» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν σταθήκαμε μόνο στην κριτική, αλλά προτείναμε και συγκεκριμένα βήματα».

Είπε ότι υπογράμμισε την αναγκαιότητα το Εθνικό Συμβούλιο να αρχίσει να λειτουργεί ως θεσμός, ώστε να μπορούν και οι πολιτικοί ηγέτες και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να έχουν γνώση όλων των εγγράφων και της ενημέρωσης συνολικά, με σκοπό να είναι «και πιο δημιουργικοί και πιο ουσιαστικοί και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτικών».

Ο κ. Καρογιάν είπε εξάλλου ότι το κόμμα του έθεσε θέμα και για τη στάση και συμπεριφορά τον Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, καθώς όπως είπε δεν είναι «αμερόληπτος και αξιόπιστος».

Πολλές φορές, συνέχισε, ο κ. Ντάουνερ έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην ε/κ πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είτε δίνοντας ψευδείς πληροφορίες στον ΓΓ των ΗΕ, είτε δρομολογώντας εξελίξεις οι οποίες είναι έξω από τις αρμοδιότητές του και δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών της Γραμματείας των ΗΕ.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε το Φεβρουάριο «κρίσιμο μήνα» για τις περεταίρω εξελίξεις και είπε ότι κατά τη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 15 και 17 Φεβρουαρίου, προτίθεται να καταθέσει εισηγήσεις, αναφορικά με τη στρατηγική, την τακτική, το πλαίσιο και τους κοινούς στόχους, βάσει των οποίων θα πρέπει να πορευτεί την αμέσως επόμενη περίοδο η ε/κ πλευρά.

ΑΚΕΛ

Ασφαλιστικές δικλίδες τέθηκαν στη Νέα Υόρκη και δεν επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες κομμάτων για ενδιάμεσες συμφωνίες, κωδικοποίηση συγκλίσεων με δεσμευτικό χαρακτήρα δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εκφράζοντας τη διαφωνία του κόμματός του ότι στο Greentree τέθηκαν χρονοδιαγράμματα.

Ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι η έκθεση του Αλεξάντερ Ντάουνερ θα πρέπει να είναι θετική και συμβατή με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, προσθέτοντας ότι το ψήφισμα 2026 που εγκρίθηκε πρόσφατα ξεκαθαρίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη. Τόνισε δε ότι πριν ο ΓΓ του ΟΗΕ προχωρήσει στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης θα πρέπει να διαβουλευθεί με τα μέλη του ΣΑ των ΗΕ.

Επειδή κάποιοι απαιτούν από τέτοιες συναντήσεις υπό αφόρητες πιέσεις να παίρνουμε το ”ιδανικότερο του ιδανικού” ο κ. Κυπριανού θέλησε να υπενθυμίσει, όπως είπε, τί συνέβη το 2004 με έναν Πρόεδρο που όλοι θεωρούσαν σκληρό διαπραγματευτή. Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέφερε, έφευγε τότε με εντολή από το Εθνικό Συμβούλιο όχι σε χρονοδιαγράμματα, διαιτησία και δημοψηφίσματα χωρίς προϋποθέσεις. ”Και επέστρεψε τότε και με χρονοδιαγράμματα και με διαιτησία και με δημοψηφίσματα, γιατί ακριβώς του ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις”. Σήμερα, είπε, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει συμβεί, ούτε καν χρονοδιαγράμματα έχουν αποφασισθεί.

Ολες οι προτάσεις που υποβάλλονται πρέπει να εξυπηρετούν έναν αντικειμενικό στόχο, που πρέπει να είναι – όπως είπε – η λύση στο Κυπριακό και όχι η παγίωση των τετελεσμένων. ”Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι είναι πολλές οι προτάσεις που υποβάλλονται από πολιτικά κόμματα, οι οποίες οδηγούν σε παγίωση των τετελεσμένων”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αναφερόμενος στην έντονη κριτική από το ΕΥΡΩΚΟ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι το συγκεκριμένο κόμμα διαφωνεί με το πλαίσιο λύσης που έχει συμφωνηθεί, ”δεν δέχεται τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και το έχει πει κατ’ επανάληψη”. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, είναι φυσικό οι χειρισμοί που γίνονται να βρίσκουν αντίθετο το ΕΥΡΩΚΟ.

Οσον αφορά τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να δεχθεί κακή λύση, ούτε και ευελπιστεί – όπως ανέφερε – οποιοδήποτε πολιτικό κόμματα. Υπάρχει, συνέχισε, ένα δεύτερο ενδεχόμενο, να γίνει προσπάθεια από την πλευρά του κ. Ντάουνερ και των ΗΕ να επιρριφθούν ευθύνες στην ε/κ πλευρά.

Παραίτηση του Προέδρου ζήτησε το ΕΥΡΩΚΟ

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια λόγω των αποτελεσμάτων του Greentree, αλλά και όσων συνέβησαν που οδήγησαν στο Greentree.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι αυτός είναι ο τρόπος της ενότητας για να αντιμετωπιστούν από τούδε και το εξής τόσο το Κυπριακό όσο και η κυπριακή Προεδρία, όσο και άλλα θέματα όπως το φυσικό αέριο.

«Διότι με αυτές τις προσεγγίσεις που έχουμε, αν πάμε συγκρουσιακά σε αυτή την κρίσιμη χρονιά και οδηγηθούμε μάλιστα σε προεδρικές εκλογές το μέλλον της Κύπρου δεν είναι καλό», ανέφερε.

Αναφορικά με το θέμα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι θα γίνει διαπραγμάτευση το απόγευμα στη Βουλή και ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα ζητήσει την αποπομπή του. Πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα «να λέμε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι και αναλόγως με αυτά που λέμε να πράττουμε, όχι άλλα λέμε και άλλα κάνουμε».

«Επειδή είπε ότι δεν είναι μέρος της πολιτικής, τον θεωρούμε ότι είναι μέρος της φαυλότερης και της πιο σκοτεινής πολιτική μηχανορραφίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού», δήλωσε αναφορικά με τον κ. Ντάουνερ.

Είπε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα πρότεινε στο Εθνικό Συμβούλιο να προχωρήσει τάχιστα σε ένα λεπτομερές περίγραμμα λύσης του Κυπριακού.

Οσον αφορά το θέμα του διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι εφόσον συζητά η πλειοψηφία πλέον των κομμάτων θέμα αλλαγής διαπραγματευτή, αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

«Η κυπριακή Προεδρία μπορεί να μας βρει με Πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας να προεδρεύει, ει δυνατόν να μην είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Χριστόφιας και να έχουμε και έναν άλλο διαπραγματευτή», κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

Για σοβαρά λάθη χειρισμού στην ΝΥ μιλούν οι Oικολόγοι

Για σοβαρά λάθη χειρισμού στη Νέα Υόρκη έκανε λόγο μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου.

Γι’ αυτό, είπε, σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεθόδευση σύγκλησης μιας πολυμερούς διάσκεψης και την επιβολή μιας άδικης και μη βιώσιμης λύσης. ”Αυτή τη στιγμή χρειάζεται παρ’ αυτά αλλαγή στρατηγικής και υιοθέτηση τέτοιων χειρισμών για να αποφύγουμε ακριβώς αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις”.

Ενας σημαντικός χειρισμός, είπε, είναι η απομάκρυνση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος μέσα από τη συμπεριφορά του έχει βάλει τον εαυτό του στη θέση να χαρακτηρίζεται αναξιόπιστος και επικίνδυνος για την υπόθεση της Κύπρου, όπως ανέφερε.

Η κ. Παναγιώτου είπε επίσης ότι πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για το θέμα του διαπραγματευτή και να διοριστεί διαπραγματευτής της ε/κ κοινότητας από το Εθνικό Συμβούλιο.

Η ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο είναι κατά την ΓΓ των Οικολόγων ελλιπής και το κλίμα δεν είναι τέτοιο που να δείχνει ότι ”μπορούμε να φτάσουμε σε συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ Προέδρου και πολιτικής ηγεσίας”.

Πηγή: SigmaLive