“Όχι” της Κύπρου για ξεπάγωμα κεφαλαίων της Τουρκίας

a 26 Ειδήσεις
a 3493 Ειδήσεις

Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1 στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων, η Λιθουανική Προεδρία, βολιδοσκόπησε τη Λευκωσία για ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Aμυνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυπριακή Κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στο αίτημα, καθιστώντας σαφές ότι το ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων προϋποθέτει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Aγκυρας έναντι της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα, το Yπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι ο δρόμος για ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων, περνά μέσα από την Αμμόχωστο.

«Όχι» στο άνοιγμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου, υπ’ αριθμόν 31, για την Εξωτερική Πολιτική, την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας είπε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Λευκωσία, απορρίπτοντας βολιδοσκόπηση της Λιθουανικής Προεδρίας για άμεση προώθηση του εν λόγω κεφαλαίου και έναρξη συζητήσεων, εντός του 2013.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση της Λιθουανικής Προεδρίας εκδηλώθηκε, «σε συνεννόηση» με το Λονδίνο και την Κομισιόν, και είχε ως στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις, αλλά και να δοκιμάσει τις αντοχές της Λευκωσίας, καθώς το εν λόγω τουρκικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο είναι παγωμένο από το 2009, με μονομερή απόφαση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, βάζοντας στο ψυγείο έξι, συνολικά, τουρκικά κεφάλαια. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε προς το Βίλνιους ότι «τα δεδομένα δεν έχουν διαφοροποιηθεί», ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μονομερώς προς την Τουρκία, μπλοκάροντας έξι διαπραγματευτικά κεφάλαια, εξακολουθούν να ισχύουν, όσο η υποψήφια χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Η βολιδοσκόπηση της Λιθουανικής Προεδρίας έγινε πριν από μερικές βδομάδες και αφού είχε ληφθεί η κατ’ αρχήν πολιτική απόφαση για άνοιγμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική», το οποίο ως γνωστόν δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κύπρος. Οι πιέσεις πάντως προς τη Λευκωσία αναμένεται να ενταθούν τους προσεχείς μήνες με επίκεντρο το ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο την ετοιμότητα της Λευκωσίας να προχωρήσει σε ξαπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων, στο πλαίσιο όμως της πρότασής της, η οποία περιλαμβάνει και την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ανάλογα μηνύματα έστειλε προς τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι «εάν η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τότε η Κύπρος θα ανταποκρίνεται ανάλογα».

Επί της ουσίας, η Λευκωσία καθιστά σαφές ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί το κλειδί για ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων και για πραγματοποίηση «απευθείας εμπορίου» από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, κατά νόμιμο τρόπο και χωρίς παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Βρυξέλλες πάντως θεωρούν ότι η εν λόγω πρόταση της Λευκωσίας θα πρέπει να διανθιστεί και με τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι.

Πηγή: ΑΝΤ1