Αγία Νάπα: Δημοτικές κάμερες, κλειδί στην εξιχνίαση εγκλημάτων

a 1 Αστυνομία, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 748 Αστυνομία, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Την ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος της ασφάλειας στην περιοχή της Αγίας Νάπας υπογραμμίζει ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος με αφορμή την ιδέα για εφαρμογή καμερών ασφαλείας στην περιοχή.

Πρόκειται για μια ιδέα η οποία θα περάσει πρώτα από την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην συνέχεια θα προωθηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως σημειώνει σε σχετικές για το θέμα δηλώσεις στο SigmaLive ο κ.Καρούσος.

Οι κάμερες θα τοποθετηθούν στις εισόδους και στις εξόδους της πόλης, καθώς και στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης.

Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής, η οποία ακολουθείται σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, όπως αναφέρει ο κ.Καρούσος, γίνεται για λόγους πρόληψης αλλά και για να βοηθηθεί η Αστυνομία στο έργο της, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες, όπως για παράδειγμα στο τετραπλό φονικό. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις υπογραμμίζει ο Δήμαρχος, που ιδιώτες αποφεύγουν ή καθυστερούν να παραδώσουν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων τους στην Αστυνομία, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στην εξιχνίαση υποθέσεων.

Στο σύστημα αυτό όπως αναφέρει ο κ.Καρούσος θα έχει πρόσβαση μόνο η Αστυνομία, αφού πρώτα υπάρχει η σχετική καταγγελία ή πληροφορία για συγκεκριμένα πρόσωπα. Σκοπός αυτού του μέτρου εξάλλου δεν είναι όπως επισημαίνει η παρακολούθηση του κόσμου.

«Στην Αγία Νάπα υπάρχουν περί τις 50.000 ενεργού πληθυσμού. Η Αστυνομία κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού, που ενισχύεται περαιτέρω στην περιοχή μας από έμψυχο δυναμικό. Πρέπει να βοηθήσουμε στην εκτέλεση ενός πιο αποτελεσματικού έργου», αναφέρει ο κ.Καρούσος.

Σε ότι αφορά το κόστος της εφαρμογής των καμερών, ο Δήμαρχος της πόλης στηρίζει ότι δεν πρόκειται για μια δαπανηρή απόφαση, που θα κοστίσει κατ’ επέκταση στον προϋπολογισμό. Προτού εγκριθεί υπογραμμίζει, η απόφαση, θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να συνδράμουν οικονομικά.

Επιδίωξη της εφαρμογής του μέτρου αυτού είναι να γίνει η Αγία Νάπα η πόλη «πιλότος» προκειμένου να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες πόλεις, αναφέρει ο κ.Καρούσος.

Αστυνομία: Θετική, υπό προϋποθέσεις

Για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, επισημαίνει η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Νικολέττα Τυρίμου.

Η κ.Τυρίμου, κληθείσα από το SigmaLive να σχολιάσει την ιδέα για εφαρμογή καμερών ασφαλείας στην Αγία Νάπα, ανέφερε ότι η Αστυνομία στηρίζει οτιδήποτε ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών.

Για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο όμως σημείωσε, θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει γνωματεύσεις τόσο από την Αστυνομία για το τεχνικό κομμάτι της εφαρμογής, όσο και από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τον Γενικό Εισαγγελέα, οι οποίοι θα καλύψουν το νομικό κι όχι μόνο κομμάτι της υλοποίησης του μέτρου αυτού.

Πηγή: SigmaLive